Büyük fark sadece 75 kuruş!

DİSK’in ”Yeni Yılda Asgari Ücret” raporunda, asgari ücretlinin öğün başına 76 kuruş ayırabileceği, çocuk başına eğitim için ayda 3 lira harcayabileceği belirtildi.DİSK’ten yapılan açıklamaya göre, Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR), Türkiye İstatistik Kurumu i

Büyük fark sadece 75 kuruş!

DİSK’in ”Yeni Yılda Asgari Ücret” raporunda, asgari ücretlinin öğün başına 76 kuruş ayırabileceği, çocuk başına eğitim için ayda 3 lira harcayabileceği belirtildi.

DİSK’ten yapılan açıklamaya göre, Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR), Türkiye İstatistik Kurumu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı istatistikleri üzerinden yapılan hesaplamayla asgari ücretlinin alım gücüne ilişkin rapor
hazırladı.

Raporda, eşi çalışmayan 2 çocuklu bir asgari ücretlinin, ocak ayında elde edeceği geliriyle gıdaya ancak 9 lira 11 kuruş ayırabileceği aktarılarak, şu tespitlere yer verildi:

”Buna göre asgari ücretlinin 3 öğün için kişi başına ayırabildiği tutar 2,28 lira olurken, öğün başına bu tutar sadece 76 kuruş düzeyinde kalmakta. Bu miktar 2012 yılında 72 kuruştu. Dolayısıyla 2013 yılı zammı öğün başına sadece 4 kuruşa denk geliyor. En yoksul yüzde 20’lik kesim, yaşamını sürdürebilmek için gelirinin ancak yüzde 33,7’sini gıda harcamalarına ayırabiliyor. Asgari ücretli, yeni yılda yürürlüğe giren zamla, asgari geçim indirimli aylık 810 liralık gelirinden gıda için günlük ayırdığı 9,11 lira ile hem eşinin hem kendinin hem de çocuklarının karnını doyurmak zorunda.”

Ortalama kira bedelinin Kasım 2012 itibarıyla 539 lirayı bulduğu, asgari ücretlinin kira ve diğer konut harcamaları için ayırabildiği tutarın sadece 249 lira olduğu belirtilen raporda, şu bilgiler yer aldı:

”Tek bir belediye otobüs biletinin Türkiye ortalamasında 1,57 lira olduğu koşullarda, asgari ücretlinin ulaşım için ayırabildiği günlük pay sadece 2,06 lira. Bu gelirle, bulunduğu yerden hareket etmesi bile imkansız. Kültür ve
eğlence için ayırabildiği pay toplamda aylık 10 lirayı bulurken, bu miktar ile ne sinema, ne tiyatro ne de maça gidebilmek mümkün.”

Raporda, asgari ücretlinin öğün başına 76 kuruşla karnını doyurması, 1 buzdolabı için 27 ay çalışması, 249 liraya ısınması ve barınması, çocuk başına 3 liralık eğitim harcamasıyla çocuklarını yetiştirmesinin beklendiği ifade
edilerek, asgari ücretin, temel gereksinimleri karşılayacak biçimde ele alınması gerektiği kaydedildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler