Bunu yapın faturanız az gelsin!

İGDAŞ, doğalgazın daha verimli kullanılmasıyla alakalı yaptığı önerilerin tamamı uygulandığında doğalgazda yüzde 60'a kadar tasarruf etmenin mümkün olduğunu iddia ediyor. Bu öneriler ise şöyle: Evlerdeki ısı kaybının büyük bölümü yalıtımsız binalardan kay

Bunu yapın faturanız az gelsin!

İGDAŞ, doğalgazın daha verimli kullanılmasıyla alakalı yaptığı önerilerin tamamı uygulandığında doğalgazda yüzde 60'a kadar tasarruf etmenin mümkün olduğunu iddia ediyor. Bu öneriler ise şöyle: Evlerdeki ısı kaybının büyük bölümü yalıtımsız binalardan kaynaklanıyor. Bina yalıtımı yaptıranlar yüzde 40'a varan tasarruf sağlayabiliyor.

Isı verimliliği sağlamak için oda termostatı kullanmak ve termostatı her 1 derece daha düşük sıcaklığa ayarlamak, yüzde 6 yakıt tasarrufu sağlayabiliyor.

Pencere ve kapıların PVC doğrama ve çift cam yapılması yüzde 15'e varan oranda tasarruf sağlayabiliyor. Eğer bu yapılamıyorsa, pencere ve kapı kenarları sünger ya da fitil ile kapatılabilir.

Doğalgazın tam olarak yakılabilmesi için, yakıcı cihazların bulunduğu mahaldeki havalandırma menfezlerinin kesinlikle kapatılmaması gerekiyor. Bu da tasarrufa etki ediyor.

Geceleri perdelerin örtülü olması enerji tasarrufu sağlıyor. Ancak perdelerin radyatörleri kapamadığına dikkat etmek, ayrıca radyatörlerin önünü ve üzerini koltuk, eşya, saksı ve mobilyalarla kapatmamak gerekiyor.

Bina yalıtımı yaptırılamıyorsa, radyatörlerin arkasına ısı yalıtım levhaları yerleştirmek, önemli ölçüde ısı tasarrufu sağlıyor.

Her odayı kullanım amacına uygun farklı sıcaklıkta tutmak ve bunu da ısı ayarlamalı (termostatik) vana kullanarak yapmak ısı tasarruf sağlıyor.

Cihazın sıcak su ayar düğmesi varsa 40-42°C'ye ayarlamak gerekiyor. Böylece suyu soğutmak için yeniden soğuk su kullanmaya gerek kalmamış oluyor.

Evden uzun süre uzak kalınacaksa, cihazı pilot kullanımda tutmak yerine kapatmak gerekiyor.

Bulaşık makinesinin tam dolu olarak çalıştırılması gerekiyor.

Sıva üzerinden döşenmiş sıcak su borularını izole ettirmek doğalgaz tasarrufu sağlıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler