Bu ne insafsızlık

 Kavurucu sıcakta çalışıp günlük 25 TL alıyorlar Başta Diyarbakır olmak üzere Güneydoğu Anadolu bölgesinde tarımda çalışacak mevsimlik geçici işçiler bu yıl günlük ücret olarak 25 TL alacak.     Bir diğer ifadeyle bu işte çalışan bir işçiye aylık 750 TL v

Bu ne insafsızlık

 Kavurucu sıcakta çalışıp günlük 25 TL alıyorlar

 

Başta Diyarbakır olmak üzere Güneydoğu Anadolu bölgesinde tarımda çalışacak mevsimlik geçici işçiler bu yıl günlük ücret olarak 25 TL alacak.

 

 

 

 

 

Bir diğer ifadeyle bu işte çalışan bir işçiye aylık 750 TL verilecek. 45 dereceye varan kavurucu sıcaklarda, 12 saati aşkın süreyle çok ağır şartlarda çalışacak olan mevsimlik işçilerin alacağı bu düşük ücret insanlık dışı bir rakam olarak nitelendiriliyor. Verilen günlüğün bir sigara ve yemek parasına denk gelmesinin yanı sıra işçilerin sigortasız çalıştırmaları da tarım işçileriyle ilgili bir diğer önemli sorun olarak karşımıza çıkıyor...

Bununla birlikte Diyarbakır Ziraat Odası Başkanı Bahri Erdem 3 TL’lik bir iyileştirme yapıldığını, aile olarak gelenlerin kişi başına bu ücreti aldığını, devletin barınma yerleri yaptığını ifade ediyor.

 

Bu ücret insanlık dışı tam bir köle düzeni

 

Özellikle Güneydoğu bölgesindeki tarım işçilerinin çok zor koşullarda çalıştıklarını söyleyen Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, “Çoluğuyla, çocuğuyla, eşiyle tüm aile göçüp hep birlikte gelirler. Ailecek göçüp, ailecek çalışırlar. 24 saat arazidedirler” dedi. 25 TL’nin insanlık dışı olduğunu, dünya ve Türkiye standartlarının çok altında olduğunu ifade eden Yetkin, şöyle devam etti: “Bu parayla ne alacaklar. Temel ihtiyaçlarını alsalar biter. Çok ciddi sömürü düzeni var. Sahipsizlik var.”

 

‘Ne dinlenmesi, araziye mahkumlar’

Hataylı olduğunu ve bundan 51 yıl önce (7 yaşında) ailesiyle geçici işçi olarak Çukurova’da pamuk tarlalarında çalıştığını, Diyarbakır’daki işçilerin halini çok iyi anladığını söyleyen Yetkin, koşullarda hiçbir değişiklik olmadığını aktardıktan sonra arazideki tabloyu şu ifadelerle anlattı: “Geçici işçiler hiç durmadan çalışırlar. Başlarında bir elçi (işçi başı) vardır. O ne derse yaparlar, eğitimleri yok, örgütlenme yok. Oradaki işçi 24 saat o araziye mahkumdur. Arazinin yanında bir çadır kurulur, yatak sererler, bol bol çay içirirler. Gün ışığında kalkar işçiler geceye kadar çalışır. 3-4 saatlik uykunan ardından yine işe koyulurlar.“

“Ne zaman dinlenirler, ne yer, ne içerler?” diye sorulduğunda İbrahim Yetkin, “Ne dinlenmesi. Öğlen az bir süre yemek arası verirler, sonra çalışmaya devam. Bildiğiniz köle düzeni” dedi.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi