Borsada düşüş bitti mi?

 Borsada ardarda dördüncü gün yaşanan düşüşün ardından bugün gerçekleşen yükseliş tedirgin piyasanın bir anda, "acaba?" demesine neden oldu.Her ne kadar Avrupa borsalarında daha güçlü bir yükseliş hareketi gerçekleşse de son günlerde İMKB'nin Avrupa borsa

Borsada düşüş bitti mi?

 

Borsada ardarda dördüncü gün yaşanan düşüşün ardından bugün gerçekleşen yükseliş tedirgin piyasanın bir anda, "acaba?" demesine neden oldu.

Her ne kadar Avrupa borsalarında daha güçlü bir yükseliş hareketi gerçekleşse de son günlerde İMKB'nin Avrupa borsalarından pozitif ayrışamamış olması, düşüşün uzun soluklu bir hale gelebileceği endişeninin ortaya çıkmasına neden olmuştu.

Dün endeksin, 50 bin puanın altında kapanması, endişelerin bugüne de taşınmasına yol açmıştı. Fakat sabah açılışla birlikte başlayan pozitif seyir gün boyu etkisini gösterdi ve İMKB'nin düşüş serisi, 4 günle sınırlı kaldı.

İstanbul Menkul Kıymatler Borsası (İMKB) dün 49 bin 836 seviyesinde kapanmıştı. Güne 50 bin 325 puandan başlayan borsa 50 bin 781 puandan günü tamamladı.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İMKB) işlem gören hisse senetleri günlük bazda 944,86 puan ve ortalama yüzde 1,90 oranında değer kazandı.

İMKB 100 Endeksi, ikinci seansta 367,30 puan artarak 50.781,84 puandan kapandı. Hisse senetleri ikinci seansta ortalama yüzde 0,73 oranında değerlendi.

İlk seanstaki 577,56 puanlık artış dikkate alındığında, borsa endeksi günün tamamında 944,86 puan yükseldi.

Hisse senetleri günlük bazda ise ortalama yüzde 1,90 değer artışı yaşadı.

Buna karşılık bu defa da akıllarda, "acaba sadece bir tepki yükselişi mi" sorusu oluştu.

Biz de uzmanlara "Borsadaki düşüşte artık sona mı gelindi yoksa sadece bir tepki yükselişi mi" diye sorduk.  

Ata Portföy Yönetim Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Gerz, İMKB'nin dünya borsalarından negatif anlamda ayrıştığını ve bu yükselişin bir tepki olduğunu belirtti.

İMKB'NİN "NEGATİF" AYRIŞMASINA TEPKİ GELDİ

Son bir iki haftadır İMKB diğer dünya borsalarından "negatif" anlamda belirgin şekilde ayrışmıştı. Onun tepkisi geldi bugün. Fakat Türkiye'ye ilişkin negatif bir bakış var yurtdışında bu yüzden borsanın seyrini biraz görmek gerkiyor.

MERKEZ'İN AGRESİFLİĞİ TEDİRGİNLİK YARATTI

Son bir iki haftadır Merkez Bankası'nın döviz rezervlerini biraz agresif satması, Türkiye'ye ilişkin bir tedirginlik yarattı. Bence şudur acaba Merkez Bankası döviz kurunu kontrol edebilmek için faizlerin yükselmesine göz mü yumacak? Türkiye'de henüz merkez faizi artırmadı ama ilerde artırmak zorunda kalabilir gibi bir endişe yarattı. Özellikle bankacılık hisseleri bundan dolayı baskı altında kaldı.

Birkaç gün daha bu yükseliş kalıcı mı değil mi bir görmek lazım. Eğer dünya piyasalarında olumlu trend devam ederse borsada buna katılacaktır eninde sonunda çok fazla dışarısında kalmaz.

HİSSE SENEDİ ALMANIN TAM ZAMANI!

Hisse senedi kötü zamanlarda alınır. Herkes kötümserken hisse senedi almak gerekir. Herkes iyimserken satmak gerekir. Yükselmeden önce alırız, ortam iyiyken alırız bence bu düşünce yanlış. Bence böyle ortamlarda almak lazım, bunu şu anda pek kimse göremiyor. Bu senenin başı hisse almak için 50 binli seviyeler borsada bence çok uygun.

"İMKB, DÜNYA BORSALARINA GÖRE YÜZE 27 DAHA UCUZ"

Türkiye borsası hisse senetleri şu anda fiyat kazanç ve piyasa defter değeri oranlarına göre benzer gelişmekte olan ülke piyasalarına göre yüzde 16.7 oranında daha düşük. Yuvarlarsak yüzde 17 daha ucuz diyebiliriz. Diğer dünya borsalarına göre yüzde 27 daha ucuz İMKB. Buraya yapılan yatırım önümüzdeki 12 ay zarfında alınan riski doğru şekilde ödüllendirecektir.

Hakan Tezcan  YF Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı, yükselişin kalıcı olduğuna dair soru işaretleri olduğunu ve işlem hacmindeki artışın gözlenmesi gerektiğini belirtti. Tezcan, borsadaki sert yükselişi bir telafi olarak nitelendirdi.

BORSADA DÜŞÜŞÜN TEPKİSİ!

Uzun süren bir düşüşün sonrasında gelen bir tepki olarak görüyoruz biz bunu. Tabi bunun ekonomik verilerle de desteklenmesi gerekiyor. Endeksin özellikle hızlı bir şekilde yeniden 50 bin seviyesinin üzerine kendini atmasını olumlu buluyoruz.

YÜKSELİŞİN KALICI OLDUĞU YÖNÜNDE SORU İŞARETLERİ VAR

Şu anda yükselirken işlem hacminin halen istenilen ölçüde olmaması şu aşamada bu yükselişin kalıcı olduğu yönünde soru işaretleri doğuruyor. Önümüzdeki günlerde bu performansın kalıcı olabilmesi için işlem hacmindeki artışın takip edilmesi gerektiğine inanıyoruz.

52 BİN 500'LERE ÇIKABİLİR

İşlem hacminin arttığını görmeye başladığımız noktada bu yükselişin bir süre daha devam edebileceği düşünülebilir belki 52 bin 500'lere doğru çünkü önceki kritik seviyesi orasıydı. O seviyeye doğru bir yükseliş olabilir önümüzdeki kısa vadede bu yükselişi işlem hacmi de desteklerse.

"TELAFİ ETMEYE DÖNÜK SERT BİR YÜKSELİŞ"

Son dönemde gerek faiz oranlarındaki düşüş gerekse döviz sepetinin geriliyor olmasına hisse senetleri piyasası tepkisiz kalmıştı. Bu nedenle bu farkı telafi etmeye dönük sert bir yükseliş kaydettiğini görüyoruz. Yılbaşından itibaren baktığımızda Merkez Bankası'nın son politikalarından sonra özellikle döviz sepetindeki gerileme faiz tarafındaki gevşemeye rağmen hisse senetlerinin de değer kaybettiğini görmekteydik. Bugün itibariyle bu geride kalmayı hızla telafi ettiğini görüyoruz. Fakat kalıcı olabilmesi için işlem hacmindeki artışın gözlenmesi lazım.

Acar Yatırım Araştırma Müdürü Zeynel Balcı, piyasanın yükselişini tamamen bir tepki olarak yorumladı ve "Düşüş bitti diyemiyorum" dedi.

BORSA TEPKİSİNİN CANLILIĞINI KORUDU

Düşüşe son vermedik ama tepkinin belki biraz canlılığını koruduk ama tekrar satışlar gelecek diye bekliyorum.

"52 BİN BANDINDA BİR SÜRE KALABİLİRİZ"

Burada piyasa dalgalı seyir devam edecek yukarı çıkışlı satış gelecek. Tekrar bir geri çekilme olacak ama geri çekilmenin boyutları neresi? 49 -48 bin 600 bantları çok önemli en yukarıda da 51 bin 500 - 52 bin bandı önemli bu bantta bir süre kalırız diye düşünüyorum. Tamamen tepki verdi piyasa, düşüş bitti diyemiyorum.  

DİĞER PİYASALARDA NELER OLDU?

DOLAR GERİLEDİ, EURO YÜKSELDİ

Piyasanın kapanışı itibariyle Kapalıçarşı'da 1,8660 liradan alınan dolar 1,8690 liradan, 2,3850 liradan alınan euro 2,3890 liradan satılıyor.

Serbest piyasada önceki kapanışta 1,8740 lira olan dolar güne 1,8660 liradan, 2,3880 lira olan euro 2,3860 liradan başlamıştı.

Bankalararası piyasada dolar kotasyonları alışta en düşük 1,8630 lira, en yüksek 1,8660 lira, satışta en düşük 1,8690 lira, en yüksek 1,8740 lira seviyesinde işlem görüyor..

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi