Borsa yükselişe doymuyor!

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ardarda üç gündür yükseliyor.  Borsa ralli yaptığı ilk gün seansına 51 bin 712 seviyesinde başlayarak yüzde 2.39 oranında yükselişle 52 bin 797 seviyesiyle başladı. Piyasa ikinci gününde de hız kesmeyerek 1.38 oran

Borsa yükselişe doymuyor!

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ardarda üç gündür yükseliyor.  Borsa ralli yaptığı ilk gün seansına 51 bin 712 seviyesinde başlayarak yüzde 2.39 oranında yükselişle 52 bin 797 seviyesiyle başladı. Piyasa ikinci gününde de hız kesmeyerek 1.38 oranında değer kazandı ve 53 bin 529 seviyelerinde günü tamamladı. İMKB üçüncü yükseliş gününde de rallisine devam etti. Seans kapanışında borsa günlük bazda 1.60 oranında artarak 54 bin 384 seviyesinde kapandı.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İMKB) işlem gören hisse senetleri günlük bazda 855,46 puan ve ortalama yüzde 1,60 oranında değer kazandı.

İMKB 100 Endeksi, ikinci seansta 473,83 puan artarak 54.384,76 puandan kapandı. Hisse senetleri ikinci seansta ortalama yüzde 0,88 oranında değer kazandı.

İlk seanstaki 381,63 puanlık artış dikkate alındığında, borsa endeksi günün tamamında 855,46 puan yükseldi.

Hisse senetleri günlük bazda ortalama yüzde 1,60 değer kazandı.

DOLAR GERİLEDİ, EURO YÜKSELDİ
Piyasanın kapanışı itibariyle Kapalıçarşı'da 1,8370 liradan alınan dolar 1,8400 liradan, 2,3560 liradan alınan euro 2,3600 liradan satılıyor.

Serbest piyasada önceki kapanışta 1,8440 lira olan dolar güne 1,8430 liradan, 2,3450 lira olan euro 2,3520 liradan başlamıştı.

Bankalararası piyasada dolar kotasyonları alışta en düşük 1,8320 lira, en yüksek 1,8350 lira, satışta en düşük 1,8380 lira, en yüksek 1,8430 lira seviyesinde işlem görüyor.

Borsanın 3 gündür ara vermek bilmeyen yükselişinin ardındaki sebepler neler? Uzmanlara piyasadaki yükselişi ve bundan sonra beklenenleri sorduk.

İşte borsanın sert yükselişi...

Acar Yatırım Araştırma Müdürü Zeynel Balcı, borsadaki bu yükselişi "sağlıklı" olarak yorumladı.

PİYASADA "SAĞLIKLI" YÜKSELİŞ HAREKETİ!
Bankalar öncülüğünde önce bir çıkış sağlandı. Ama bir kaç gündür genele yayılmaya başladı bu hareket. Biraz daha sağlıklı hale gelmeye başladı açıkçası. Para girişi var, artı böyle bir hareketliliğin genele yayıması olumlu. 

DİRENÇ 55 - 56 BİN...
54 bin seviyesinin üstünde kaldığı sürece çıkışın biraz daha yukarıya doğru devam etmesini bekliyorum. 55 - 56 bin seviyelerine doğru çıkış yaşanabilir. Dirençlerimiz 55 - 56 bin. Endeksin 54 binin üstünde kalması önemli. Dış piyasalarda çok olağandışı bir şey olmadıkça bu seviyenin üzerinde kalabilir diye düşünüyorum.

"GEÇİKMİŞ YIL SONU HAREKETİ!"
Bu yükselişi geçikmiş bir yıl sonu hareketi olarak görüyorum. Genelde piyasaların yıl sonunda yaptığı hareket aslında 2011 yılının aralık ayında da beklendi. Fakat olmadı. Sanki geçikmiş yıl sonu hareketi oluyor gibi şu an borsada.

Ata Portföy Yönetim Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Gerz, risk algısında iyileşme olduğunu ve piyasaların 2012 yılında iyi getiri sağlayacağını söyledi.

YENİ BİR PARASAL GENİŞLEME BEKLENTİSİNİN YANSIMASI!
Risk algısında iyileşme var. Avrupa Birliği'nin sorunları çözdüğüne dair bir inanış var. Alman Merkez Bankası muhtemelen para basmak zorunda kalacak. Bence yeni bir parasal genişleme beklentisi piyasalara yansıyor. Böyle bir iyimserlik var.

"YÜKSELİŞİN DEVAMI GELİR"
Bu hareketin devamı gelir. Ben zaten İMKB'nin ucuz olduğunu uzun zamandır söylüyordum. İMKB yüzde 15 ucuz. Diğer dünya piyasalarının gerisinde kalmıştı, şimdi yetişmeye çalışıyor. Arayı kapatmaya çalışıyor. Bir de sene başı, yeniden uluslararası yatırım fonları alokasyon yapıyor. Yani yeni yılda yeni yatırımlar yapıyorlar.

"REHAVETE KAPILMAMAK LAZIM!"
Bir miktar yabancı para girişi var. Borsadaki yabancı payı yüzde 62'ye kadar düşmüştü. Şu anda yüzde 62.64 oranında. Bir iyimserlik var ama çok rehavete kapılmamak lazım. Avrupa tarafında elbette Yunanistan'ın borç krizinin çözüleceği beklentisi de risk algısını düşürüyor.

"PİYASALAR 2012'Yİ İYİ BİTİRECEK"
"Her an düşüşe geçer" demek istemiyorum. "Herşey düzeldi, 2012 hep yükselen piyasa olacak" demek istemiyorum. Kısa vadede yine bir dalgalanma olacaktır. Fakat ben 2012'yi piyasaların iyi bitireceğini düşünüyorum. Avrupa Birliği meselesi iyi veya kötü bir şekilde çözümlenecek. Yılın ikinci yarısında piyasalar daha iyi performe edecek. Türkiye de yumuşak inişine, cari açığın daralması anlamında mesafe almış olacak. Yılın kapanışına doğru piyasaların seneyi iyi getirilerle kapatmasını bekliyorum. Getiriler geçen seneki gibi kötü olmayacak aksine iyi olacak. Bugünlerde piyasa dalgalıyken, önümüzü görmezken alım yapanlar, daha iyi kâr edecek. Çünkü getiri riskle birlikte gelir. Risk almayan getiri sağlayamaz.

Global Menkul Türev Araçlar ve Uluslararası Piyasalar Müdürü Alper Tolga Öztürk, İMKB'nin yurtdışı piyasalardan daha güçlü olduğunu, faiz ve Dolar /TL'deki şu anki görünümün borsa için oldukça olumlu olduğunu belirtti.

DÖVİZE GİDECEK PARA ROTASINI BORSAYA ÇEVİRDİ!
Açıkçası Merkez Bankasının politikasında bir değişiklik oldu. Geçen salıdan itibaren yüzde 5.75 faizle miktar bazlı ihalelere başladı. Normal koşullarda o paranın dövize gitmesi bekleniyordu ama dövizde bir hareket olmayınca para borsa tarafına kanalize oldu. Bir kaç tane de yabancı kurum raporuyla desteklenen yurtdışı ordinoları da vardı. Vadeli işlemler tarafında da büyük hesaplarda hep uzun pozisyon seviyelerinin yükseldiğini görüyoruz.

"PİYASAMIZ YURTDIŞINDAN DAHA GÜÇLÜ!"
Büyük yabancı hesapları son 10-11 aydır görmediğimiz "uzun pozisyon" seviyelerine çıkmış durumda.
Bu kurumsal talebin olduğunu gösteriyor bizim açımızdan. Ana sebepleri aşağı yukarı bunlar borsanın yükselişinde. Dış piyasada ocak başından beri negatif bir görünüm yok. Elbette dışarıda olumluluğun da etkisi vardır. Fakat bir haftadır biraz içerdeki özel gelişmelerden kaynaklanan etkilerden dolayı piyasamız çok güçlü, yurtdışından daha güçlüyüz.

"ÇOK HIZLI YÜKSELDİ AMA DEVAM EDECEKTİR!"
Bono faizi düşüyor bu da bankalara destek veriyor. Döviz tarafında da yukarı hareket olmayınca dövizin yukarı çıkması bizde sanayi şirketlerinin kârlılığını etkiliyor. Bono faizinin yukarı çıkması da bankaların karlılığını negatif etkiliyordu. Bu ikisi de olumluya döndü. Olumluya dönünce değerleme olarak da şirketler ucuz kalmış oldu. Bu trend elbette biraz dinlenecek. Çok hızlı yükseldik, ama devam edecektir.

DÜŞÜŞ İHTİMALLERİ NELER?
Eğer düşüş olursa, döviz tarafında Dolar/ TL'de 1.90 seviyelerini görürsek olacaktır. İkinci olarak önümüzdeki bir ay yurt dışında önemli tarihler var. Yunanistan'ın kredi takasıyla ilgili anlaşması, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) ikinci likidite programını çalıştırması gibi... Buralarda problem olursa, yani yurtdışında sert satışlar görürsek biz de etkileniriz. Faiz ve Dolar / TL'de şu anki görünüm borsa için çok olumlu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Ekonomi