Bir çek yaprağına 1.045 lira!

Karşılıksız çıkan çeklerde ödenecek tutar artırıldı. Yeni çeklerin karşılıksız çıkması halinde muhatap bankaların hamile ödemekle yükümlü olduğu tutar bin liradan bin 45 liraya çıkarıldı.Merkez Bankası'nın ''Çek Defterlerinin Baskı Şekline, Bankaların Ham

Bir çek yaprağına 1.045 lira!

Karşılıksız çıkan çeklerde ödenecek tutar artırıldı. Yeni çeklerin karşılıksız çıkması halinde muhatap bankaların hamile ödemekle yükümlü olduğu tutar bin liradan bin 45 liraya çıkarıldı.

Merkez Bankası'nın ''Çek Defterlerinin Baskı Şekline, Bankaların Hamile Ödemekle Yükümlü Olduğu Miktar ile Çek Düzenleme ve Çek Hesabı Açma Yasağı Kararlarının Bildirilmesine ve Duyurulmasına ilişkin Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ''i Resmi Gazete'de yayımlandı.

YÜKÜMLÜLÜK NASIL OLACAK?
25 Ocak 2013 tarihinden itibaren geçerli olacak tebliğe göre, muhatap banka, ibraz eden düzenleyici dışındaki hamile, süresinde ibraz edilen her çek yaprağı için karşılığının hiç bulunmaması halinde, çek bedeli bin 45 lira veya üzerinde ise bin 45 lirasını, çek bedeli bin 45 liranın altında ise çek bedelini ödeyecek. Banka, karşılığının kısmen bulunması halinde, çek bedeli bin 45 lira veya altında ise çek bedelini aşmamak koşuluyla, kısmi karşılığı bin 45 liraya tamamlayacak miktarı, çek bedeli bin 45 liranın üzerinde ise çek bedelini aşmamak koşuluyla, kısmi karşılığa ilave olarak bin 45 lirasını ödemekle yükümlü olacak.

Öte yandan tebliğden önce yayımlanan tebliğlere göre bastırılan çeklerden bir başka deyişle eski çeklerden ötürü muhatap banka, süresinde ibraz edilen çekin karşılığının bulunmaması halinde her çek yaprağı için 615 liraya kadar ve kısmen karşılığının bulunması halinde ise bu miktarı her çek yaprağı için 615 liraya tamamlayacak biçimde ödeme yapacak. Eski düzenlemede söz konusu tutar, 600 lira olarak belirlenmişti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi