Binlerce işçiye müjde!

HAK-İş Konfederasyonunun örgütlü olduğu 13 işletmede, 43 bin işçiyi ilgilendiren "Kamu Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve Protokolü" imzalandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Reşat Moralı Toplantı Salonu'nda düzenlenen imza töreninde, Hak-İş Konf

Binlerce işçiye müjde!

HAK-İş Konfederasyonunun örgütlü olduğu 13 işletmede, 43 bin işçiyi ilgilendiren "Kamu Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve Protokolü" imzalandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Reşat Moralı Toplantı Salonu'nda düzenlenen imza töreninde, Hak-İş Konfederasyonuna bağlı sendikalara üye yaklaşık 43 bin işçiyi kapsayan protokolü imzalamak için bir araya geldiklerini söyledi.

Bu süreçte tüm sendikalarla olduğu gibi Hak-İş'le de sağlıklı bir diyalog çerçevesinde sözleşmeyle ilgili bir noktaya geldiklerini vurgulayan Çelik, "Aylık brüt çıplak ücretleri 2 bin 150 liranın altında olanlara 100 lira seyyanen artış sağlandı. Aylık 2 bin 150 lira ile 2 bin 250 lira arasındaki çıplak ücretlere, 2 bin 250 lirayı geçmemek üzere, 75 lira ücret artışı sağlandı. Yine 2 bin 250 ile 2 bin 350 lira arasında ise ücretlere 50 liralık seyyanen artış, iyileştirme gerçekleştirmiş bulunmaktadır" diye konuştu.

500 LİRA DENGE ÖDENEĞİ YAPILACAK

Bakan Çelik, bir diğer husus olarak, iki yılda bir imzalanan bu sözleşmelerde, 2015 yılının ilk 6 ayı için yüzde 6, ikinci 6 ay için ise yüzde 5'lik bir ücret artışının yapıldığını dile getirerek, işçilerin toplamda yüzde 11,3'lük ücret zammı aldığını ifade etti. Öte yandan 2016 yılının ilk 6 ayı için orta vadeli programda öngörülen yüzde 3'lük artışların sağlanacağını bildiren Çelik, "Ama bu dönemlerde gerçekleşecek olan enflasyon farklarının da ilave edileceğini özellikle vurgulamak istiyorum.  Ayrıca 2015 ve 2016 yıllarında yılda bir defa olmak üzere tüm işçilere 'denge ödeneği' adı altında 500 liralık bir ödeme yapılacak" dedi.

Çelik, Hak-İş'e bağlı Öz Orman-İş sendikasının yaşadığı işveren-işçi sendikası arasındaki bazı sorunların da çözümünün sağlandığı bilgisini verdi. Geçmiş dönemlere ait işçiden geri ödemesiyle ilgili talep edilen bazı ödemelerin ve ücretlerin dondurulduğunu vurgulayan Çelik, işçilerin herhangi bir mağduriyet yaşamaması konusunda mutabakat sağlandığını kaydetti. Çelik, Öz Gıda-İş bünyesinde Çay-Kur ve Et Balık'ta ilave bazı iyileştirmelerle ilgili değerlendirme yaptıklarını ve işletme sözleşmelerinde iyileştirmelerin dikkate alınacağını dile getirdi.

"Beraber imzalayacağımız son sözleşme"

Hak-İş Genel Başkanı Arslan ise konfederasyona üye 43 bin kişiyi ilgilendiren sözleşmenin önemli olduğunu ifade etti. Karşılıklı müzakere yoluyla toplu iş sözleşmesi ortaya çıkarmayı, çalışma hayatı için başarı olarak nitelendirdiklerini belirten Arslan, "Türkiye'nin içinden geçtiği durumu, elde ettiklerimizi dikkate alırsak 'olumlu bir toplu iş sözleşmesi' olarak tanımlamak mümkün. Sendikalarımızın bir kısım işletmelerinden kaynaklı sorunların çözümünde Sayın Bakanımızın gayretlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Bu beraber imzalayacağımız son sözleşme galiba. Sayın Bakan için bundan sonra hatırlayacağı en son toplu iş sözleşmesi bu çerçeve protokolü olacaktır. Bu da bizim için tarihi öneme sahip" değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmaların ardından imzalanan "Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü", Hak-İş'e bağlı Öz Orman-İş, Öz Gıda-İş, Çelik-İş, Öz Büro-İş ve Liman-İş Sendikası işçilerini kapsıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler