''Bindiğimiz dalı kesiyoruz''

"HALKA ARZ BEKLEDİĞİMİZDEN ÖTE İYİ GİDİYOR"İMKB Başkanı Hüseyin Erkan; "Sermaye piyasamız Türk ekonomisinin büyüdüğü ölçüde büyümedi. Bunun sıkıntılarını ilerde göreceğiz buna özellikle çare bulmak geliştirmek amacıyla halka arz seferberliği başlatılmıştı

''Bindiğimiz dalı kesiyoruz''

"HALKA ARZ BEKLEDİĞİMİZDEN ÖTE İYİ GİDİYOR"

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan; 

"Sermaye piyasamız Türk ekonomisinin büyüdüğü ölçüde büyümedi. Bunun sıkıntılarını ilerde göreceğiz buna özellikle çare bulmak geliştirmek amacıyla halka arz seferberliği başlatılmıştı. Beklediğimizden öte iyi gidiyor halka arz, şirketlerde ciddi bir farkındalık artışı oldu. Talep tarafında da çalışmalar yapmamız lazım. Türkiye'de tasarruflar çok düşük." şeklinde konuştu.

Erkan, halka arz seferberliğinin önümüzdeki yıllarda devam edeceğini sonlanmayacağını belirtti.

YUMURTAYLA TAVUK MESELESİ!

Erkan Türkiye'de tasarrufların düşük olduğuna dikkat çekerek "Sayın Babacan'ın da dediği gibi tarihimizde en düşük tasarruf oranını yaşadığınmız yıl oldu. Tabi kur etkisinin de bunda bir etkisi var. Tasarrufların düşük olmasıyla sermaye piyasasınnı büyümesi de kolay değil. Tasarrufları yönlendirebileceğiniz enstrümanları geliştirmeniz lazım. "Bu yumurtayla tavuk meselesine döner"

"YATIRIM KÜLTÜRÜNÜN GELİŞTİRİLMESİ LAZIM"

Tasarruf olmazsa sermaye piyasası gelişmez, siz ürün çıkarmazsanız bu sefer tasarruflar nereye yatırım yapacak gibi sonuçlar çıkıyor. Bu yüzden ikisinin birlikte çalışılması gerekiyor. Bir yatırımcının bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi, finansal okur yazarlığının artırılması ama bunların hepsinin de üstünde yatırım kültürünün geliştirilmesi lazım diye düşünüyorum Türkiye'de bizim çabalarımız bu yönde.

KORUMADAN ZİYADE YATIRIMA YÖNELİK KÜLTÜR DEĞİŞİKLİĞİ!

Aracı kuruluşlarla birlikte yapılan bir ankette hangi hisse senedine dayanarak yatırım yapmayı düşünürsünüz gibi bir soruda yüzde 70-80 oranında yatırımcı eşinin dostunun sözüyle hareket ediyor. Bu ciddi bir eksiklik. Arkadaşının dediğine güveniyor. bu ciddi bir mesaj topyekün bir eğitime ihtiyaç var. Korumadan ziyade yatırıma yönelik bir kültür değişikliği yapmamız lazım bizim, bu çok ciddi bir fark. Bunu hedef alıyoruz.

"BU KADAR DÜŞÜK KOMİSYONLA ARACI KURULUŞLARIN YAŞAMASI MÜMKÜN DEĞİL!"

Erkan aracı kuruluşlarla ilgili olarak  "Aracı kuruluşumuzun çok büyük iş düşüyor. Bir çok aracı kuruluşumuzun merkez örgütü dışında bir şubesi yok. Rekabetçi bir ortamdayız bu kadar düşük komisyonla aracı kuruluşlarının yaşaması mümkün değil. Rekabetçi bir komisyon savaşına dönüşüyor. Belki 16-17 aracı kuruluşumuz gayrifaal kendi istekleriyle faaliyetlerini durdurmuş durumdalar. Belki aracı kuruluşalrın birleşmesini teşvik etmek gerekir. Bu konuda bir çok kere çalışmalar yaptık. Borsa olarak aldığımız karar herhangi biri bir aracı kuruluşu satın almak isterse, eğer SPK lisans devrine izin verirse bizde yeni bir üyelik ücreti ödemeksizin eskisinin yerine üyeliğinin devam etmesini kabul ederiz diye bir karar çıkarmıştık. Bu aslında büyük bir rahatlık getiriyor.

Erkan, Aracı kuruluşlarda lisans devrine imkan tanımak önemli kolaylık olduğunu belirtti. 

"BORSANIN TANIMINDA YANILMALAR BAŞLADI, ENDİŞELİYİM"

Erkan dünya borsalarını değerlendirirken "Dünyada çok farklı bir yapıya doğru gidiyoruz. Ben biraz endişeliyim. Borsa tanımında yanılmalar başladı. Borsayla eşleşme mekanizmasını aynı kefeye koyar hale geldi gerek Amerikan regülatörleri gerekse de Avrupalılar. Rekabet artsın diye yapılmış bazı çalışmalardır bunlar. Mevzuatlarda değişiklikler yapıldı. Amerika'da sadece borsalar değil borsaya benzer aracı kuruluş lisansıyla gelen emirleri kendi içinde eşleştirmeye sahip olan kuruluşlar bir borsa gibi davranmaya başladılar."

GÖSTERGE FAİZ YÜZDE 11,48'E ÇIKTI

Gösterge faiz yüzde 11.48 ile Temmuz 2009'dan bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Erkan, " Borsalar devre dışı kalınca fiyat oluşma mekanizması bozuluyor. Borsalar haksız rekabetin önüne geçmek için birleşiyor" 

"BİNDİĞİMİZ DALI KESİYORUZ!"

TMSF ve Bankacılık Kanunu'nda değişiklik yapılması gerektiğine dikkat çeken Erkan, "Dünyada borsa tanımında yanlış yönelimler başladı. Biraz endişeliyim. Borsalar devre dışı kalınca fiyat oluşma mekanizması bozuluyor. Borsalar haksız rekabetin önüne geçmek için birleşiyor. Varşova Borsası, Deutsche Börse'ye satıştan son anda vazgeçti. Çok başarılı oldu. Borsa birleşmeleriyle, bindiğimiz dalı kesiyoruz. Borsalar olarak yapacağımız, birbirimize emir iletmek olsun. Büyük borsalarla bağımızı emir iletimi üzerine kuralım istiyoruz" dedi ve emir iletiminin İstanbul Finans Merkezi projesinin omurgası olduğunu sözlerine ekledi.

Serbest İşlem Platformu konusunda da bilgi veren Erkan, "Serbest İşlem Platformu 24 Ocak'ta hayata geçecek. Bu platformda gelecek yıl 13-14 halka arz olmasını bekliyoruz " dedi.

Erkan, gelecek yıl 30'un üzerinde halka arz olmasını beklediğini belirtti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Ekonomi