Benzine alternatif oldu...

Türkiye’nin tek Enerji Tarımı Araştırma Merkezi’nde nişastalı ve şekerli bitkilerden bezine alternatif biyoetanol üretimine başlandı.Samsun Enerji Tarımı Araştırma Merkezi Bölüm Başkanı Mustafa Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, biyoetanolün benzine

Benzine alternatif oldu...

Türkiye’nin tek Enerji Tarımı Araştırma Merkezi’nde nişastalı ve şekerli bitkilerden bezine alternatif biyoetanol üretimine başlandı.

Samsun Enerji Tarımı Araştırma Merkezi Bölüm Başkanı Mustafa Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, biyoetanolün benzine alternatif olarak dünyada üretiminin yapıldığını söyledi.
 
Biyoetanolün benzine katkı olarak da kullanıldığını belirten Acar, şunları söyledi: ”Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) aldığı karar gereği 1 Ocak 2013’ten itibaren ülkemizde kullanılan benzin ürünlerinde yüzde 2 oranında harmanlama zorunluğu getirildi.
 
Bu nedenle araştırma merkezimizde bitkilerden biyoetanol üretimi yapacak bir tesis kurduk. Buğday, mısır, patates gibi nişastalı ve şeker pancarı atığıyla şekerli meyvelerden biyoetanol üretimi yapmaya başladık. Her hangi bir şekilde ekonomik olarak değerlendirilemeyen nişastalı ve şekerli ürünleri biz burada biyoetanol olarak değerlendirebiliyoruz.”
 
Selülozdan biyoetanol üretimi için çalışmalar başladı
 
Hemen hemen tüm bitkilerde bulunan selülozdan biyoetanol üretimi yapmak için de çalışmalara başladıklarını ifade eden Acar, ”Bundan sonra biz selülozdan biyoetanol üretmek için çalışıyoruz. Çünkü tüm dünya bu yönde çalışmalar yapılıyor. Eğer gerçekleştirirsek sonuçları ülkemiz için çok önemli olacak” diye konuştu.
 
Özelikle Brezilya’da biyoetanolün önemli oranda kullanıldığını anlatan Acar, şöyle devam etti: ”Brezilya’da otomobillerin tamamına yakınında yüzde 70 biyoetanol katkılı benzin kullanılıyor. Bunun standardı yüzde 20 ama yüzde 70’e varan oranlarda katılıyor, hatta yüzde 100 biyoetanol ile çalışan hibrit araçlar da var. Sonra buna ABD de katıldı.
 
ABD hükümeti bunu ısrarla destekliyor. Avrupa’nın da biyoetanolü benzine ve diğer yakıtlara katma oranı yüzde 6’lara ulaştı. Türkiye’de 2013’te yüzde 2 oranında biyoetanol katma zorunluğu getirildi, 2014 yılında bu oran yüzde 3’e çıkarılacak. Biyoetanol sayesinde hem üretici kazanacak, hem de doğa korunacak. Gelecek yıllarda benzine alternatif olduğu için biyoetanol çok önemli bir yakıt olacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi