Bel ağrısı kabusa dönmesin

Her konuda olduğu gibi, bel ağrılarında da bel dokusunda ya da bel adalelilerin zayıflığının sebebi beslenme bozukluğundan kaynaklanıyor.Fizyoterapist Ahmet Doğan bel ağrısı ve bel ağrısının sebep olduğu bel fıtığıyla ilgili merak edilen soruları cevaplad

Bel ağrısı kabusa dönmesin

Her konuda olduğu gibi, bel ağrılarında da bel dokusunda ya da bel adalelilerin zayıflığının sebebi beslenme bozukluğundan kaynaklanıyor.

Fizyoterapist Ahmet Doğan bel ağrısı ve bel ağrısının sebep olduğu bel fıtığıyla ilgili merak edilen soruları cevapladı.

“BEL AĞRISINI ÖNLEMEK İÇİN BOL BOL SU TÜKETİLMELİ”

Doğru beslenilmediği zaman tüm vücutta olduğu gibi bel bölgemizde etkileniyor. Bunun birinci sebebi ise yeterli sıvı tüketilmemesi. Özellikle yeterli su tüketilmemesi bel problemlerini tetikliyor. Çünkü disklerin olduğun omurlar arası bölge kanlanması zayıf olan bölge. Mutlaka beslenmesi için difüzyon gerekiyor. Difüzyon için de günde 2,5-3 litre su tüketilmesi gerekiyor. Meyve ve kuruyemiş tüketimi de ihmal edilmemeli. Bol su tüketimi bel ağrılarını azaltan bir korunma yöntemidir. Çalışma şartları bel ağrılarında çok önemli bir etken. Ergonomik olmayan yani insan vücuduna uygun üretilmeyen koltuklar, araba ve ev koltukları, yatak gibi gündelik hayatta sıkça kullandığımız ürünler ergonomik değil ise bel ağrılarını tetikler. Ayrıca uzun süre ayakta çalışmak da bel ağrılarına sebep olabilir. Özellikle uygun bir çalışma ortamı mevcut değilse, ayakkabısı rahat ve ortopedik değilse bu faktörler ayakta çalışanlar için bel ağrısı sebebi olabilir.

“GÜNLÜK YAŞAMI OLUMSUZ ETKİLER”

Bel ağrıları günlük yaşamı da etkiler.  İş gücü kaybına neden olur. İşyerlerinde çalışan sayısı azalacak veya bel ağrısıyla çalışan bir kişi ne kadar verimli olacak? Ayrıca ilaç kullanımı ve hastalığın ilerleyen safhalarındaki ameliyat, hem ülkeyi hem de hastayı maddi olarak da belirli bir külfet içerisine sokar.

“BEL AĞRISI, BEL FITIĞINI TETİKLEYEBİLİR”

Bel fıtığı, bel ağrısıyla başlar. Bel fıtığının üç aşaması vardır. Önce disklerde zorlanma olur. Kişi kendine dikkat etmez ve yanlış hareketlerine devam eder ve ağrıları artar. Bu dönemlerde durum tespit edilir, müdahale edilir ise bel fıtığı oluşmadan yani disk herni dediğimiz patlama oluşmadan daha rahat daha ekonomik yöntemlerle; fizik tedavi, manuel terapi veya beslenmenin düzenlenmesiyle durum çözülebilir.

“CERRAHİ OPERASYON SONRASI ‘BİR DAHA FITIK OLMAZ’ DENİLEMEZ”

Disk hernisi oluşup, disk yırtıldığı zaman dışarıya bir sıvı çıkıyor ve bu sıvı sinir köklerine baskı yapıyor. Baskı yaptığında mikrodiskektomi denen bir cerrahi operasyonla oradan alınıyor. Mikrodiskektomi yapıldığında diskin tamamen tamir ediliyor anlamına gelmiyor. Diskin çıkması dolayısıyla orada bir anatomik bozukluk durumu devam ediyor.  Ameliyat olan hasta yeniden bir fıtık adayı mıdır, adayıdır.

ŞİDDETLİ BACAK AĞRILARINA DİKKAT!

Özellikle sağ bacak veya sol bacakta tek taraflı da yapabilir. Bazen iki bacakta da ağrı yapabilir. Hasta dayanılmaz ağrı ve acılar çeker. Yürüme zorluğu çeker. O zaman ameliyat endikasyonu tedavisi konulabiliyor. Fizyoterapistler beyin cerrahi uzmanlarına veya ortopedistlere yönlendiriyor. Onlar da ameliyat teşhisi koyarsa, hasta ameliyat ile tedavi ediliyor.

“AĞIR SPORLARDAN KAÇININ”

Beslenmeye dikkat edilmeden ağır spor yapan insanların bel ağrısı çekmesi veya bel fıtığına yakalanma riskleri daha yüksektir. Özellikle son yıllarda vücut geliştirme, futbol, basketbol gibi zorlayıcı sporlar beli zorlayabilir ve ağrıya sebep olabilir.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi