Başçı, ekonomide 2014 hedeflerini açıkladı

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, rekorlar kıran dolara karşı yıl sonu stratejisini belirledi. Başçı, yıl sonuna kadar en az 3 milyar dolarlık döviz satışı gerçekleştireceklerini söyledi. Bu açıklama sonrası dolar, TL karşısında 1 kuruş değer kaybetti.'

Başçı, ekonomide 2014 hedeflerini açıkladı

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, rekorlar kıran dolara karşı yıl sonu stratejisini belirledi. Başçı, yıl sonuna kadar en az 3 milyar dolarlık döviz satışı gerçekleştireceklerini söyledi. Bu açıklama sonrası dolar, TL karşısında 1 kuruş değer kaybetti.


'YANILMIŞIM'

Erdem Başçı konuşmasına, "2013 yılının sakin bir yıl olacağını beklediğimizi söylemiştim. Yanılmışım. Erken konuşmamak gerekiyor" sözleriyle başladı.

'EN AZ 3 MİLYAR DOLAR SATACAĞIZ'

"Bugünden itibaren yıl sonuna kadar her gün en az 450 milyon dolar satıyoruz" diyen Başçı, "Pazartesi-Salı daha da yukarı çıkabilir çünkü o günler EPS günleri. Yani yıl sonuna kadar en az 3 milyar dolar döviz likiditesi sağlayacağız" dedi. Başçı, "Böylece sistemin fonlama ihtiyacı 40-42 milyar liraya çıkacak, Şubat ayında biraz daha artabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Başçı, Ocak ayında da en az 3 milyar dolar sisteme enjekte edeceklerini, Ocak ayı boyunca piyasaya her gün en az 100 milyon dolar döviz süreceklerini söyledi. Merkez Bankası Başkanı, "Gelecek yıl daha az oynak bir döviz kuru öngörüyoruz" dedi.

'ÜÇ FAİZİN AVANTAJLARI VAR'

Bankanın kullandığı üç farklı faiz oranıyla ilgili konuşan Başçı, "Üç faizle ilerlemenin bazı avantajları var. Bu şekilde kredi büyümesinin tüketici kredilerinden ticari kredilere yönelmesine katkı sağlanacak" dedi. Başçı, "Faiz oranları kur istikrarı için değil enflasyon için kullanılıyor" şeklinde konuştu.

'ENFLASYON YÜZDE 7'Yİ GEÇEBİLİR'

Başçı, "Enflasyonun yıl sonunda yüzde 7'nin biraz üzerinde gerçekleşmesi mümkün" dedi. Merkez Bankası'nın finansal istikarı gözetmeye devam edeceğini söyleyen Başçı, "İletişim kanalı gerektiğinde destekleyici araç olarak kullanılacak" şeklinde konuştu. MB Başkanı, "Toplam talep koşullarının enflasyon üzerinde baskı yaratması beklenmiyor" dedi.

'DÖVİZ İHALELERİ SÜRECEK'

"Düzenli döviz satım ihalelerine ihtiyaç duyuldukça devam edilecek" diyen Başçı, "ROK'lar kademeli artırılacak, ZK düzenlemesinde sadeleştirme yapılacak, bu şekilde piyasaya 1 milyar dolar sağlanacak" şeklinde konuştu. Başçı, "ROM ile ilgili ilk adım olarak yüzde 40-60 arası dilimler için rezerv opsiyon katsayıları yüzde 0,4 puan artırıldı" dedi.

Rezerv opsiyonlarındaki ayarlamaların döviz satımıyla aynı etkiyi yaptığını söyleyen Başçı, henüz böyle bir adım atmadıklarını belirtti. Başçı, ROM ile ilgili bir ayarlamanın Ocak başında devreye gireceğini söyledi. "Politika faizlerinde sadeleşme var" diyen Başçı, "Öngörülebilirlik arttı" ifadesini kullandı.

BAŞÇI KONUŞTU, DOLAR GERİLEDİ

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, gelecek yıla kadar piyasaya 3 milyar dolar vereceklerini açıkladı, dolar rekor seviyesinden döndü.

Sabah saatlerinde 2,0950'ye kadar çıkan dolar/TL, Başçı'nın açıklamalarının ardından 2,0850'ye geriledi.

Dolar konuşmanın ardından TL karşısında 2,0810 seviyesine kadar indi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler