Bankacılık kanununda değişiklik

Hükümet bankacılık kanunlarında değişiklik için harekete geçti.Tasarı Meclis'ten geçerse Kalkınma Bankası personeli 'memur' statüsünden 'işçi' statüsüne geçecek. Öte yandan TMSF'ye borcu olan patron veya şirketlerin, haczi mümkün olan malvarlıklarını ihba

Bankacılık kanununda değişiklik

Hükümet bankacılık kanunlarında değişiklik için harekete geçti.

Tasarı Meclis'ten geçerse Kalkınma Bankası personeli 'memur' statüsünden 'işçi' statüsüne geçecek. Öte yandan TMSF'ye borcu olan patron veya şirketlerin, haczi mümkün olan malvarlıklarını ihbar edenlere 'ihbar ikramiyesi' ödenecek. Örneğin, 1 milyonluk araziyi ihbar edene, 400 bin liraya kadar 'ihbar teşviki' verilebilecek.

Hükümet, 5411 Sayılı Bankacılık Kanunu ile 6219 Sayılı Türkiye Vakıflar Bankası ve 4456 Sayılı Türkiye Kalkınma Bankası ile Bireysel Emeklilik, Organize Sanayi Bölgeleri, Kanunlarında değişiklik yapmak üzere harekete geçti.

60 MADDELİK YENİ YASA

13 Ekim tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla Meclise gönderilen yasa tasarısı, 60 maddeden oluşuyor.

5411 sayılı Bankacılık Kanunu başta olmak üzere bazı kanunlarda değişiklik öngören tasarıyla

- TMSF, faaliyet izni kaldırılan bankaların varlık ve yükümlülükleri ile sözleşme ve kanundan doğan her türlü hak ve alacaklarını, kuracağı bankaya ya da mevcut bankalara devretmeye yetkili olacak.

-Rekabet Kurulu, bankalar hakkında re'sen veya ön soruşturma sonucunda soruşturma açılmasına karar verilmesi halinde bu durumu Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na bildirmek zorunda olacak. Soruşturma sonucunda oluşturulan rapor, Rekabet Kurulunca karara bağlanmadan önce BDDK'nin görüşü alınacak.

YA İŞÇİ OL YA DA HAVUZA GİR

Türkiye Kalkınma Bankasının tüm personeli 657 sayılı devlet memuru statüsünden çıkarılarak, 4857 sayılı kanuna tabi kılınacak.

Söz konusu tasarı maddesi Meclis'te de kabul edilirse Kalkınma Bankası personeli 'memur' statüsünden 'işçi' statüsüne geçecek. 4857 sayılı yasaya tabi çalışmak istemeyen personel bunu yasanın çıkmasından itibaren 45 gün içinde bildirecek. Bu personel Devlet Personel Başkanlığı tarafından havuza alınarak, daha sonra başka bir kamu kuruluşuna ataması yapılacak.

İHBARCIYA TEŞVİK

Hükümetin başta 5411 Sayılı Bankacılık Kanunu olmak üzere bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair yasa tasarısından 'ihbarcıya teşvik' çıktı. Buna göre, TMSF'ye borcu olan patron veya şirketlerin, haczi mümkün olan malvarlıklarını ihbar edenlere 'ihbar ikramiyesi' ödenecek. Örneğin, 1 milyonluk araziyi ihbar edene, 400 bin liraya kadar 'ihbar teşviki' verilebilecek.

TBMM'ye sunulan 59 maddelik tasarının gerekçesinde bankacılık, sermaye piyasaları ve sigortacılık sektörlerinde meydana gelen gelişmelerin mevzuata yansıtılması için bu değişikliklere ihtiyaç duyulduğu vurgulandı. Buna göre şu değişikler öngörüldü:

FONA KÖPRÜ BANKA, KATILIM BANKASI KURMA YETKİSİ

- 5411 Sayılı Bankacılık Kanununa 109/A ve 109/B hükümleri ilave ediliyor. Böylece Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilen veya faaliyet izni kaldırılan bankaların satışında talebin artması, tasfiyelerin kısa sürede sonuçlanması hedefleniyor. Bu çerçevede TMSF'ye bir yıl süreyle 'köprü banka' kurulması için yetki veriliyor.

- Katılım bankası kurulmasını teşvik amacıyla bazı yükümlülüklerden muafiyet getiriliyor.

BATAN BANKA PATRONLARININ MALINI İHBAR EDENE ÖDÜL

- TMSF alacaklarının tahsili için, Fona borçlu olan gerçek ve tüzel kişilere ait, haczi mümkün olan malvarlıklarının bulunduğu yerleri ihbar edenlere ikramiye ödenebilecek. TMSF, kendi bilgisi dışında, bu tür malvarlıklarını haber verenlere, ilgili tutarın tahsilinden sonra 'ihbar ikramiyesi' verebilecek. Bu tutar, tahsil edilen tutarın yüzde 40'ını geçemeyecek. Örneğin, 1 milyonluk varlığı haber veren bir ihbarcıya, 400 bin liraya kadar ikramiye ödenebilecek.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler