Banka ücretlerine tarife sınırı geliyor!

 Bakan Yazıcı bankaların aldığı ücret ve komisyonlara BDDK tarafından bir tarife hazırlanarak tavan konulması şeklinde yeni bir yaklaşım içinde olduklarını belirtti. Bakan Yazıcı dosya masrafı, ATM'den para çekme, EFT gibi 60 kalemde tarife hazırlanacağın

Banka ücretlerine tarife sınırı geliyor!

 

Bakan Yazıcı bankaların aldığı ücret ve komisyonlara BDDK tarafından bir tarife hazırlanarak tavan konulması şeklinde yeni bir yaklaşım içinde olduklarını belirtti. Bakan Yazıcı dosya masrafı, ATM'den para çekme, EFT gibi 60 kalemde tarife hazırlanacağını söyledi
 
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, tüketici şikayetlerinin yoğunlaştığı kredi kartı aidatı, dosya masrafı, EFT, ATM'den para çekme gibi bankaların uyguladığı 60 adet ücret ve komisyona BDDK'nın tarife hazırlayarak tavan ücret getirmesi yaklaşımında olduklarını söyledi.
 
Mayıs ayında tasarının Meclis'e gönderilmesini planladıklarını kaydeden Yazıcı, en çok merak edilen ücret ve komisyonların kaldırılıp kaldırılmayacağına ilişkin "Ücret ve komsiyonların tamamen kaldırılması söz konusu değil. Bu konuda yeni bir formül geliştiriyoruz. Nasıl Merkez Bankası bankaların uygulayacağı faiz oranları konusunda belirleyici bir rol üstleniyorsa, sektörün düzenleyici ve denetleyici kurumu Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun da (BDDK) bankaların verdiği hizmetler için ücret ve komisyonları belirlemesi yönünde bir yaklaşımı benimsedik. Belki BDDK'ya böyle bir yetki verilmesi bile bankaların daha özenli davranmasına yol açabilir" dedi.
 
Yazıcı, geçen ağustos ayından bu yana sektörün görüş ve önerilerini almak üzere kamuoyu ile paylaşılan ve özellikle bankaların ücret ve komisyon alımı konusuyla gündeme gelen Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı üzerindeki çalışmalarda sona gelindiğini söyledi. Bakanlığı ve BDDK bünyesinde ücret ve komisyon alımına ilişkin düzenlemelerle ilgili çalışmalara başlandığını kaydeden Yazıcı, "BDDK bir tavan fiyat tarifesi açıklayacak. Bankalar da bu fiyatların üzerinde ücretlendirme yapamayacaklar. Rekabet etmek isteyenler bu tarifenin altında fiyat verebilecekler" diye konuştu.
 
Kredi kartı aidatlarıyla ilgili olarak da, iki çeşit kart anlayışının öne çıktığını dile getiren Yazıcı, "Bunlardan biri düz kart olacak, taksit, puan gibi bazı özellikleri olmayacak. Puan, taksit istemiyorum diyen bu kartı alacak ve aidat da ödemeyecek. Diğeri de özellikleri olan kart. ‘Taksit olsun, puan olsun' diyorsa tüketici, o zaman bu avantajlar için kart aidatı ödeyecek. Tabi bunun da ne kadar olacağına ilişkin düzenlemeler yapacağız" şeklinde konuştu.
 
BANKALARDAN ANGARYA İSTEĞİMİZ YOK
Tüketicinin Korunması Kanunu çalışmalarında ‘bilinçli tüketici, basiretli tacir' sloganını benimsediklerini belirten Yazıcı şunları anlattı: "Verilen hizmetle alınan ücret makul olmalı. Bankaların faiz dışında 31 kalem gelirleri olduğunu belirlemiştik. Ancak süreç içinde bunun 60 farklı kalem olduğunu gördük. Bütün bunlara BDDK tarafından bir düzenleme getirilmesi tartışmaları sonlandıracaktır. Bizim kimseden bedava hizmet sunması isteğimiz yok. Bunun adı angaryadır. Bankalardan da angarya isteğimiz yok. Ama yapılan hizmet ile alınan ücretin denk olması gerekiyor. Ne bankalar, ne de tüketiciler hiç kimse yolunacak kaz değil.
 
İKİNCİ ÖNCELİK AVM KANUNU
Öncelikli gündemlerinin Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun olduğunu belirten Hayati Yazcı, gündemin ikinci sırasında ise, perakende ve alışveriş merkezleriyle ilgili bir kanun tasarısı olduğunu kaydetti. Şimdiden çalışmalarına başladıkları tasarıyla ilgili açıklama yapmamanın erken olduğunu belirten Yazıcı, raf ücreti gibi sorunların yanı sıra, esnaf ve sanatkarların da sıkıntılarını gözeteceklerini kaydetti. Türkiye'de 3 bin 100 oda olduğunu hatırlatan Yazıcı bu konuda da düzenlemeye gideceklerini söyledi.
 
MAKETTEN SATIŞLARA SİGORTA
Bakan Yazıcı ayrıca konut projelerinde maketten satışlarda bir sigorta sisteminin getirilmesi için sektör ile anlaşmaya vardıklarını belirterek "Ancak bu sigorta sisteminin maliyetleri artırmaması önemli" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi