Bakkal amca hayata döndü

Trabzon Bakkallar ve Sebzeciler Esnaf Odası’nın, 8 yıl önce kurduğu bir şirket, bakkallara hayat verdi. Oda öncelikle büyük marketlerle fiyat rekabeti için bakkallara ucuz mal temin etti. Bir bakkalın 100 liraya alacağı ürün marketler gibi 50 liraya satın

Bakkal amca hayata döndü

Trabzon Bakkallar ve Sebzeciler Esnaf Odası’nın, 8 yıl önce kurduğu bir şirket, bakkallara hayat verdi. Oda öncelikle büyük marketlerle fiyat rekabeti için bakkallara ucuz mal temin etti. Bir bakkalın 100 liraya alacağı ürün marketler gibi 50 liraya satın alındı. Son 2-3 yılda şirketi herkes tanıdı, bakkaldaki ürünler ucuzladı. İşe 300 kalem ürünle başlandı şimdi 8 binden fazla çeşit rafları süslüyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, bakkallara “hayat” veren projeyi odadan istedi.

REKABET BÖYLE YAPILIR

Trabzon'da özellikle 2000’li yıllardan sonra ayda 20-30 bakkal kapanmaya başladı. Bu sayı hızla arttı, binlerce esnaf iflas etti, işsiz kaldı. Vatandaşların, toptan mal alıp daha uygun fiyata satan büyük marketlere akın etmesi, bakkaldan da sadece ekmek, gazete ve sigara alması herkesi kara kara düşündürmeye başladı. Trabzon Bakkallar ve Sebzeciler Esnaf Odası, süper marketlerle rekabet edemeyip bir bir kapanan bakkallara yönelik 8 yıl önce bir proje geliştirdi. İlk etapta ucuz ürün temin etmek için 60 ortaklı Bakkalım AŞ’yi kurdu. Bir bakkalın 100 liraya alacağı ürün marketler gibi toptan olunca 50 liradan alındı. Bin 500’ün üzerinde bakkal buradan ürün almaya başladı.

CİROLARI YÜZDE 400 ARTTI

İkinci aşamada bakkalları modern bir görünüme kavuşturmak, tabela-fiyat birlikteliği oluşturmak amacıyla Bizim Bakkal projesini geliştirdi. Ucuz mal temin edilse de işyerlerinin köhne yapısı değiştirildi. Tabela ve iç-dış görünüşün güzelleştirilmesiyle birlikte fiyat birlikteliği sağlandı. Bizim Bakkal Projesi’ne katılmak isteyen üyelerin masraflarının yüzde 20’si karşılandı. Tabelaları takıldı, indirim günleri yapıldı, tanıtım ve ilanların parasını ise oda ödedi.

HER ŞEY TERSİNE DÖNDÜ

300 kalem ürünle başlanan projede şimdi 8 binden fazla çeşit bakkalların raflarını süslüyor. Ciro artışı yüzde 400’leri aştı. Trabzon’da 8 yıl önce 145 bakkal kapanmış, 74 bakkal açılmıştı. Bu rakamlar geçen yıl tersine döndü, 124 bakkal açıldı, 92 kapandı. Bu yılın ilk 9 ayında ise 140 bakkal açıldı, 94 kapandı.

ÜLKE GENELİNE YAYILACAK

Açılan bakkal sayısının artması üzerine üçüncü aşamaya geçildi. Projeyi ülke geneline yaymak. Türkiye’deki bütün oda başkanlarıyla konu görüşülüyor. Amaç, dev bir Üst Alım Merkezi kurmak. Bunu başarılırsa bütün bakkallar, aynen süper marketler gibi ürünleri uygun fiyata alacak.

“BU BİR DİRENİŞ PROJESİYDİ”

Trabzon Bakkallar ve Sebzeciler Esnaf Odası Başkanı Başaran Maraba, projenin başarılı sonuç vermesinin ardından bazı odalarla fikir birlikteliği yaptıklarını söyledi. “Bursa, Adana, İzmir, İnegöl, Adapazarı, Eskişehir, Ankara ve Bolu odalarında bu projeler başladı” dedi. Maraba, “Çok sayıda ilde bu çalışmanın uygulanması düşünülüyor. Projenin ülke genelinde hayata geçmesi ile bakkalların cirosu artacak, binlerce insan işsiz kalmaktan kurtulacak” diye konuştu. “Bu bir direniş projesiydi” diyen Maraba, “Trabzon'da bakkalın yüzünün gülmesi, Ankara'da hissedildi. Eski Sanayi ve Ticaret Bakanlığı adına, Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürü Aytekin Yalçın imzasıyla bize resmi yazı gönderildi.Yazıda, 'Projeyle ilgili değerlendirme yapılabilmesi, örnek bir proje olarak ülke genelinde meslek kuruluşlarına tanıtılabilmesi açısından bilgilerin gönderilmesi hususunda gereğini rica ederim' deniliyor. Zaten bizim amacımız da buydu” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi