Bakan müdahale sinyalini verdi

Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından Elazığ'da düzenlenen ''Türkiye'nin tarımsal gücü ve geleceği toplantısı 'na katıldı. Eker, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandır

Bakan müdahale sinyalini verdi

Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından Elazığ'da düzenlenen ''Türkiye'nin tarımsal gücü ve geleceği toplantısı 'na katıldı. Eker, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

9 MARKETTEN HER GÜN FİYAT ALINIYOR

Eker, bir gazetecinin ''Kırmızı et fiyatında gelinen durum nedir? Fiyatların düşmediği söyleniyor'' sorusuna karşılık Türkiye'de zincir halinde olan 9 marketten her gün fiyat aldıklarını belirtti.

Fiyatların düşmediği tespitine katılmadığını ifade eden Eker, ''26 Nisan'a göre 4 Aralık itibariyle kıymada yüzde 18, kuşbaşında yüzde 17,8'lik fiyat düşüşü olmuş. Biz o tarihte kasaplık canlı hayvan ithalatı kararı aldık. Her gün hayvan kesilen 16 ilden aldığımız sayı ve fiyatlara göre üretici fiyatları şu anda 16 liranın altında. Bu fiyat toptan et. Perakende fiyatına dönüşürken 24-25 liraya satılıyorsa bu yüksek fiyattır. Orada spekülasyon var, yüksek kar yapılıyor demektir'' dedi.

Eker, üretici fiyatları baz alındığında bazı marketlerde hala fiyatların yüksek olduğunu gördüklerini kaydetti.

DÜŞÜŞ VAR AMA ARZU ETTİĞİMİZ SEVİYEDE DEĞİL

Kısa vadede et arzını yükseltmek suretiyle tüketicinin aleyhine durum oluşmasını engellemeye çalıştıklarını anlatan Eker, ''şöyle devam etti:

''Düşüş var. Gerek toptan gerekse perakende ette. Ama henüz arzu ettiğimiz seviyede değil. Ama kasım ayı enflasyonuna konu oldu. Artışın düşme eğilimine girdiği istatistiki rakamlara yansıdı. Bundan sonra da piyasa dengeleninceye kadar biz tabi ki üreticilerin üretimlerini sürdürmesini istiyor, destekliyoruz ama bunu tüketici aleyhine de istismar etmeye kimsenin hakkı yok. Onlarlarla da tüm yasal zeminde mücadelemizi yapıyoruz.''

Eker, kıyma ve kuşbaşı dışında diğer özel etlerde de bir miktar düşüş olduğunu ancak arzu ettikleri seviyede olmadığını belirterek, ''Bu nedenle ithalat ile ilgili uygulamamız bu dengeleninceye kadar sürecek'' dedi

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi