Babacan'dan kriz uyarısı!

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dünya Bankası Grubu Başkanı Robert B. Zoellick ile birlikte Başbakanlık Merkez Bina'da ortak basın toplantısı düzenledi. Başbakan Yardımcısı Babacan, Dünya Bankası ile Türkiye'nin son olarak 2008-2011 yıllarını kapsayan Ye

Babacan'dan kriz uyarısı!

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dünya Bankası Grubu Başkanı Robert B. Zoellick ile birlikte Başbakanlık Merkez Bina'da ortak basın toplantısı düzenledi. Başbakan Yardımcısı Babacan, Dünya Bankası ile Türkiye'nin son olarak 2008-2011 yıllarını kapsayan Yeni Ülke İşbirliği Stratejisi'ni başarıyla tamamladığını belirterek, bunun hem yapısal reformları hem de münferit projeleri kapsadığını kaydetti. Türkiye'nin geçen yılki ekonomik performansı ve 2008-2009 krizinden hızla çıkışının dünyada örnek olarak gösterilen bir başarı haline geldiğini ifade eden Babacan, bunda özel sektörün yerinin önemine işaret etti. Babacan, "Devletin mali bazı tedbirleriyle elde edilen bir büyümeden öte, özel sektörün yatırımı ile elde edilmiş bir büyüme. Bu yüksek büyüme bu senenin ilk çeyreğinde de devam ediyor" dedi.

Babacan, Dünya Bankası Türk özel sektörünü de desteklediği için bundan sonraki dönemde özel sektörle yapacağı işbirliğinin son derece önem taşıdığını kaydetti. Dünya Bankası ile Türkiye'nin şu an itibariyle 21 ayrı proje yürütüldüğünü belirten Babacan, 2012-2015 mali yıllarını kapsayan Yeni Ülke İşbirliği Stratejisi üzerinde çalıştıklarını belirterek, bunun hem Türkiye'nin Orta Vadeli Programı'na (OVP) hem de hükümet programı ve kalkınma programına uygun olacağını kaydetti. Türkiye'yi 2023 hedeflerine ulaştırmak için bu ustalık döneminde ekonominin birçok alanında önemli reformlara ihtiyaç olduğunu belirten Babacan, yapılacak tüm reform çalışmalarında ve somut projelerde Dünya Bankası'nın desteğinin Türkiye için önemli olacağını söyledi.

Dünya Bankası Grubu Başkanı Robert B. Zoellick ise, Türkiye'nin ekonomik başarısının sadece Türk insanının farkında olduğu bir konu olmadığını, bölgesinde ve dünyada Türkiye'nin başarısına artan bir ilgi gösterildiğini söyledi. Ziyaretinin amacının Türkiye'nin önümüzdeki dönem için tanımladığı sorunları ve planlarını öğrenmek ve Dünya Bankası olarak nasıl destek olacaklarını belirlemek olduğunu belirten Zoellick, Türkiye'nin istihdam, eğitim ve enerji alanlarındaki projelere odaklanmış durumda olduğunu söyledi.

Türkiye'nin giderek artan bir öneme sahip olduğunu belirten Zoellick, G-20 ülkesi olan Türkiye ile bu alanda da çalışmak ve Türkiye'nin bölgesel ekonomide taşıyacağı rolle ilgili işbirliğini derinleştirmek istediklerini söyledi. Türkiye'nin kullandırdıkları krediler açısından da 2. sırada olduğunu ve Dünya Bankası'nın Türkiye'de önemli yatırımları bulunduğunu belirten Zoellick, Türkiye'ye 7.6 milyar dolar aktarıldığını söyledi. Zoellick ayrıca, Başbakan Erdoğan başta olmak üzere hükümetin İstanbul'u finans merkezi haline getirme çabalarına da destek verdiklerini kaydetti.

YENİ BİR KÜRESEL KRİZ KAPIDA MI?

Babacan ve Zoellick, daha sonra basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Babacan, dün yeni bir küresel ekonomik krizin kapıda beklediğine ilişkin açıklamasının hatırlatılması ve bu konuyu görüşüp görüşmediklerinin sorulması üzerine, "Bugünkü görüşmemizde ağırlıklı olarak Dünya Bankası ile önümüzde dönemde üzerinde çalışacağımız konuları ve 3. ülkelerde beraberce neler yapabileceğimiz konuştuk. Önümüzdeki dönemin ekonomik programını hazırlarken kuşkusuz dünyadaki ve Avrupa'daki konjonktürü de dikkate

almamız gerektiği üzerinde durduk" dedi.

Zoellick ise, görüşmede Türkiye'nin küresel krizin başlangıcında hayata geçirdiği tedbirleri ve piyasalardaki hızlı toparlanmayı konuştuklarını söyledi. Türkiye'de hızlı bir büyüme olduğunu belirten Zoellick, birçok gelişmiş ülkenin ise çok zor durumda olduğunu ve bunun da küresel bir toparlanmayı zorlaştırdığını söyledi. Avrupa Birliği'nde büyümenin yavaşlamış durumda olduğunu ve bunun da Türkiye'nin ihracatını ve doğrudan yabancı yatırımları azaltabileceğini belirten Zoellick, "Ama biliyorum ki Türkiye'de ekonomi güçlü. Türkiye 2002 'den beri önemli yapısal reformları hayata geçirdi" dedi.

"OLUMSUZ SENARYOLARA HAZIR OLMALIYIZ"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli'nin 'küresel krizin kapıda olduğu ve eldeki paranın harcanmaması' konusundaki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Önemli olan şudur; umuyoruz ki Avrupa'da doğru kararlar alınır. Umuyoruz ki ABD borçlanma limitiyle ilgili siyasi sorun aşılır. Bunlar çözülürse sorun yok. Ama problemler olduğu takdirde olumsuz senaryolara da hazır olmamız gerekir" diye konuştu.

Bir gazetecinin Türkiye'nin uzun süredir uluslararası kuruluşların önerileri yerine kendi çizdiği yolda gittiğini belirterek, "Acaba uluslararası kuruluşların bir Türkiye örneğinden çıkarması gerektiği dersler olduğunu düşünüyor musunuz?' şeklindeki sorusu üzerine Zoelick şunları kaydetti:

"Evet, Türkiye bir örnek olabilir. Özellikle Mısır'da başlayan Arap Baharı sonrasında yeni seslerin duyulabilmesi için bir forum başlattık ve yapılan çalışmalarda bazılarının Türkiye'ye ilgi duyduğunu gördük. Elbette Türkiye'deki uygulamayı başka bir ülkeye karbon kağıdı ile kopyalayamazsınız. Uluslararası kuruluşların elbette öğrendiği şeyler var; ama her ülkenin özel şartlarına uygun özel yapılandırma yapmak gerekiyor. Ziyaretimin iki temel unsuru var; birincisi Türkiye'nin amaçlarına ulaşma noktasına neler yapabileceğini konuşmak ve bu anlamda neler için yardım edebileceğimizi görmek. İkincisi ise, Türkiye'nin diğer büyümeye çalışan ülkeler için destekleyici bir rol üstlenirken, bizim Türkiye ile hangi alanda işbirliği yapabileceğimizi saptamak. Türkiye küresel ve bölgesel bir önem taşımakta. İstanbul'daki IFS Ofisimiz sadece Türkiye'deki özel sektör yatırımları konusunda çalışmıyor; üçüncü ülkelere yapılan yatırımlar için de çalışıyorlar. Ziyaretin amacı bu şekilde özetlenebilir."

Avrupa'nın krizden çıkışında Türkiye'nin nasıl bir rol oynayabileceğine ilişkin bir soruya da Zoellick, "Bazıları çok hızlı, bazıları yavaş büyürse bu da sorun yaratabilir. Yükselen piyasalar enflasyon sorunu yaşayabilir, Türkiye'nin de bunlara dikkat etmesi gerekiyor. AB'ye yardım konusunda Türkiye önemli çalışmalar yaptı. Ama en iyi yardım yöntemi her ülkenin kendi ayakları üzerinde durması" dedi.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Ekonomi