Altını olanlar dikkat!

Altın fiyatlarını değerlendiren Garanti Yatırım Döviz ve Emtia Analisti Gökalp İçer, "Hindistan'da gerileyen fiziki talep, altın fiyatlarını olumsuz etkileyebilir. 1.275 dolar ons seviyesinin kırılması durumunda bir kez daha 1.200 dolar seviyelerinin görü

Altını olanlar dikkat!

Altın fiyatlarını değerlendiren Garanti Yatırım Döviz ve Emtia Analisti Gökalp İçer, "Hindistan'da gerileyen fiziki talep, altın fiyatlarını olumsuz etkileyebilir. 1.275 dolar ons seviyesinin kırılması durumunda bir kez daha 1.200 dolar seviyelerinin görülebileceğini düşünüyoruz" dedi.

İçer, ABD'de 1 Ekim'den bu yana devam eden bütçe görüşmeleri konusunda gelen ılımlı açıklamaların, altın fiyatlarının 1.300 dolar seviyesinin altına gerilemesine yol açtığını ifade ederek, devlet kuruluşları tarafından yayınlanması gereken ekonomik verilerin açıklanmadığını belirtti.

Hükümetin bazı kuruluşlarının kapalı kalması sebebiyle tüketici güven endeksi, perakende satışlar verisi gibi bazı ekonomik indikatörlerin olumsuz etkilenmesinin ve Fed'in tahvil alımlarında azaltmaya gidebileceği yönündeki piyasa beklentilerinin zayıflamasını beklediklerini aktaran İçer, bu durumun altın fiyatlarında kısa vadeli yükselişler görülmesine sebep olabileceğini, ancak bu yükselişlerin sınırlı kalacağını öngördüklerini bildirdi.

İçer, fiziki talep zayıf seyrederken Çin'de 1 Ekim'de başlayan "Ulusal Altın Haftası"nın da fiziki talebi artırmaya yetmediğine dikkati çekerek, "Dünya Altın Konseyi, Hindistan altın ithalatının son çeyrekte 100 tona kadar gerilediğini belirtiyor. Ayrıca ABD'de satılan Altın Para'ya (Amerikan Eagle Coin) olan talep de gözle görülür biçimde gerilemiş durumda" dedi.

Borsa yatırım fonlarının altın varlıklarında son haftada düşüş görülürken, 35 milyar dolar büyüklüğündeki SOFAZ (Azerbaycan Devlet Fonu) gibi bazı müstakil fonların, 2014 yatırım planlarında altın varlıklarını artıracaklarını dile getiren İçer, altının uzun vadede sağlıklı görünümünü henüz yitirmemiş olmasına karşın kısa vadede aşağı yönlü risklerini koruduğunu söyledi.

İçer, Hindistan'da gerileyen fiziki talebin, altın fiyatlarını olumsuz etkileyebileceğini ve Cuma günü Comex vadeli piyasasında tek seferde yapılan 8000 kontrat altın satışıyla 1.275 dolar seviyesinin altına inildiğini belirterek, bu seviyenin altında kalıcı bir seyir görülmesi durumunda 1.200 dolar seviyelerinin gündeme gelebileceğini kaydetti.

"Fiyat hareketleri yatırımcı altından uzaklaşıyor mu sorusunu akla getiriyor"

İstanbul Mücevherciler, Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı ve Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk ise "Altın fiyatı hafta ortasından itibaren yükselişlerde bir önceki tepe, düşüşlerde ise bir önceki dip seviyesinin altında kaldı. Bu fiyat hareketleri yatırımcı altından uzaklaşıyor mu sorusunu akla getiriyor" diye konuştu.

Yıldırımtürk, ABD'deki bütçe ve borç tavanı konusundaki belirsizlikte yatırımcıların altına yönelmesi beklenirken, bu sorunun kısa sürede çözüleceği beklentisi ve Fed'in son toplantı tutanaklarında da üyelerin bir çoğunun parasal sıkılaştırma konusunda hem fikir olduğunun altını çizerek, ABD ekonomisinde işsizlik ve büyüme gibi makroekonomik göstergelerdeki iyileşmelerin bir süre daha izlenmesi gerektiğini söyledi.

Enflasyon konusunda bir endişe olmadığının belirtilmesinin ve Fed'in yakın gelecekte parasal sıkılaştırmaya başlayacağı beklentisinin daha ağır basmasıyla büyük fonların, altın fiyatı yükseldiğinde yüklü miktarda altın sattıklarının gözlendiğini dile getiren Yıldırımtürk, şunları kaydetti:

"İran'ın nükleer çalışmalar konusunda ABD ve Batıyla arasının gergin olması ayrıca bu konuda söz konusu ülke ve bölgeden ekonomik ambargo uygulanması, altın fiyatının yükselişinde etkin oldu. Son dönemde İran'ın yeni lideri Ruhani'nin yaklaşık iki hafta önce Birleşmiş Milletler Genel Kurulu sırasında ABD Başkanı'yla sıcak bir görüşme yaşanması ve nükleer sorunların diyalog yoluyla çözüleceği konusunda hemfikir olduğunun anlaşılması, bölgemizdeki stratejik gerginliklerin azalması ve yatırımcıların altından uzaklaşmasının önemli gerekçelerinden birini teşkil ediyor.

Ayrıca, Suriye'nin kimyasal silah kullandığı konusundaki yaptırımlarında askeri müdahale olmaksızın çözüme yönelmenin de bölgedeki stratejik gerginliği yatıştırdığı gözleniyor. Altın ithalatında dünya lideri olan Hindistan'ın yüksek cari açığın azaltılmasıyla ilgili tedbirler arasında altın ithalatındaki vergi oranın yükseltilmesi ve Çin'de altın talebinin düşmesi gibi gelişmelerde fiziki altın alımının azalması da altın fiyatına olumsuz yansıyor."
Yıldırımtürk, hafta ortasından itibaren AB'deki bütçe ve borç tavanı çözümüne yönelik görüşme trafiğinin hızlanmasının bu konudaki tedirginliği azaltırken, doların güçlenmesinde etkili olduğuna dikkati çekerek, "Dolar paritesinin yükselmesi de altına negatif yansıyor. İslam ülkelerinde başlayacak uzun bayram tatilinde söz konusu ülke borsalarının kapalı olacağı ve bu nedenle de fiziki talebin zayıflaması da altın fiyatında yükselme beklentisini törpülüyor" dedi.

"Tek bildiğim altında büyük çıkış için sağlam bir zeminin hazırlandığı"

Karakaş Atlantis AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Karakaş da ABD'de devam eden bütçe açığı konusundaki uzlaşma sıkıntılarına dikkati çekerek, "Bütçe açığı tartışmaları ve Janet Yellen'ın Bernanke'den sonraki muhtemel Fed başkanı olması ne hikmetse altın üzerinde olumlu bir hava estiremedi. O zaman akla, 'alım için erken mi?' sorusu geliyor. Altın fiyatlarında son bir ay içerisinde yaşanan sert dalgalanmanın bu hafta içerisinde azalarak devam ettiği görüldü" ifadelerini kullandı.

Altının ons fiyatında bu hafta dar bir bant hareketi gözlendiğini söyleyen Karakaş, "Haftalık göstergelere uyumlu olarak düşüş hareketi yaşanmaya devam etti. Altının ons fiyatındaki hafta boyunca yaşanan yukarı çıkış hareketleri geçen haftalardaki gibi yine satışla karşılandı. Şu anki altın fiyatları uzun vadede altını bir yatırım aracı olarak gören küçük yatırımcılar için cazip olarak görünmektedir" ifadelerini kullandı.

Sarı madene ilişkin fiyatlarda artış beklentisini koruduğunu dile getiren Karakaş, "Altın fiyatlarındaki olumsuz seyre ABD'de devam eden bütçe görüşmelerinin etki ettiğini bu sorunun çözülmesi ile borç tavanının artırılması ve yeni FED başkanı adayı Yellen'in parasal genişleme taraftarı olması altınla ilgili olumlu bakış açımızı devam ettirmektedir. Geçenlerde Bernanke bir açıklamasında "altına ne oluyor anlamıyorum" demişti. Gerçekten biz de anlamıyoruz. Tek bildiğim altında büyük çıkış için sağlam bir zeminin hazırlandığı" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler