Altındaki düşüş Trabzon hasırına yaradı

Trabzon'da, el emeği, göz nuruyla üretilen hasır ziynet eşyalarına talep, altın fiyatlarının gerilemesiyle arttı.Trabzon Kuyumcular Odası Başkanı Musa Başak, yaptığı açıklamada, el emeğinin en güzel ürünlerinden olan hasır takı imalatında kaliteyi ön plan

Altındaki düşüş Trabzon hasırına yaradı

Trabzon'da, el emeği, göz nuruyla üretilen hasır ziynet eşyalarına talep, altın fiyatlarının gerilemesiyle arttı.

Trabzon Kuyumcular Odası Başkanı Musa Başak, yaptığı açıklamada, el emeğinin en güzel ürünlerinden olan hasır takı imalatında kaliteyi ön planda tuttuklarını, bu nedenle Trabzon hasır takıları için 2005'de coğrafi işaret tescili, 2009'da da patent alındığını anımsattı.

Hasır takı imalatının diğer altın ziynet eşyalarına göre daha zahmetli olduğunu vurgulayan Başak, buna rağmen son zamanlarda altın fiyatlarındaki düşüşün hasır takı piyasasını hareketlendirdiğini söyledi.

Düğünlerin vazgeçilmez takılarından hasır set takımların şu sıralar çok uygun fiyatlardan satıldığını ifade eden Başak, "Hasır takılarda satışlarımız çok iyi, talebe cevap vermekte zorlanıyoruz. Hasır takıları ören kadınların yaz mevsimi dolayısıyla bağ ve bahçelerde kendi işleriyle uğraşması ve ramazanın da etkisiyle üretim olumsuz etkilendi" dedi.

Başak, diğer altın ürünleriyle kıyaslandığında hasır takılara verilen emeğin karşılığının alınamadığını savundu.

Hasır takıların 22 ayar altından yapılması gerektiğini belirten Başak, bütçesi buna uygun olmayanların daha çok 14 ayar altından örülen hasır takılara ilgi gösterdiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

"Altın fiyatlarının düşmesinden dolayı talep yükseliyor, alım gücü artınca hasıra olan ilgi de artıyor. Ayrıca hasırda son zamanlarda ürün gruplarında çeşitliliğin yüksekmesi nedeniyle her bütçeye hitap edebiliyoruz. Örneğin 14 ayar altından üretilen hasır takılar da var ve bazı müşterilere daha makül gelebiliyor ancak Trabzon hasırının orjinali isteniyorsa bunun 22 ayar altından olması gerekiyor. Çünkü 22 ayar altının yumuşatılarak şekil verilmesi daha kolayken 14 ayar altında bazı kimyasal maddeler eklenmesi lazım. Yaklaşık 30 gramdan başlayan setler ise kişinin isteğine göre 200 grama kadar çıkabiliyor. Hasır setlerin fiyatları 3 bin liradan başlıyor."

Altın fiyatlarındaki istikrarsızlığa değinen Başak, "Her ne kadar bazı büyük ülkelerin altınla alakalı duruşlarından dolayı fiyatlar değişiyor olsa da bana göre uzun vadede altın yatırımcısını üzmeyecek ve yine kazandıracak"  diye konuştu.

-Hasır altın takıların yapılışı-

Külçe ve hurda altının eritilerek tel haline dönüştürülmesiyle yapılan Trabzon hasır takı seti gerdanlık, bilezik, küpe ve yüzükten oluşuyor. Hasır bilezik 31 ile 32 mikron inceliğindeki altın ya da gümüş tellerin ilmek ilmek örülmesiyle yapılıyor.

Kumaş gibi örülen ve istenilen uzunluklarda kesilerek çeşitli objelerin yapılabildiği bu sanatta, örgünün kalitesi ve düzgünlük önemli bir detay olarak kabul ediliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Ekonomi