Altın yine aldı başını gidiyor!

Bin 400 direncini de kıran altın tüm zamanların rekorunu kırarak bin 415 dolar seviyesini test etti. New York Metal Borsası'nda işlem gören altının futureları rekor üstüne rekor kırarken kapanışını 11 dolarlık artışla bin 414 dolar seviyesinden gerçekleşt

Altın yine aldı başını gidiyor!

Bin 400 direncini de kıran altın tüm zamanların rekorunu kırarak bin 415 dolar seviyesini test etti. New York Metal Borsası'nda işlem gören altının futureları rekor üstüne rekor kırarken kapanışını 11 dolarlık artışla bin 414 dolar seviyesinden gerçekleştirdi. Altının gün içindeki seyri 1.403-1.415 dolar aralığında oldu. Gümüş de aynı  şekilde 27 doları aşarak son 30 yılın rekorunu tazeledi. Analistler altının bin 500 dolara yöneldiğini belirtiyor. Amerikalı fon yöneticileri ise altının bir kaç aylık bir süre sonunda bin 600 dolarlık seviyelerini göreceğini belirtiyor.

Altının onsu 1980'de rekor kırdığında yaklaşık 850 dolar seviyelerindeydi. Bu dönemde İran rehine krizi ve bir aydan kısa bir süre sonra da Sovyetler'in Afganistan'ı istilası başladı. ABD'deki panik havasının ve çift haneli enflasyonun da etkisiyle 'altına hücum' çoktan başlamıştı. İşte bu dönemdeki altının bugünkü hesaplamalara göre dolar cinsinden değeri yaklaşık 2 bin 300 dolara denk geliyor.

DÜNYA BANKASI BAŞKANI NE DEDİ?

Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, dünyanın önde gelen ekonomilerinin kur hareketlerine rehberlik etmesi için yeniden düzenlenmiş altın standardı sisteminin tartışmaya açılması gerektiğini söyledi. Zoellick, dalgalı kurlar için 1971 yılında sona eren Bretton Woods sisteminden sonra, 'Bretton Woods 2' adında yeni bir sisteme gereksinim duyulduğunu kaydetti.

Yeni sistemin dolar, euro, yen, sterlin ve yuanın hesaba katılarak oluşturulması gerektiğini belirten Zoellick, "Bu sistemde, piyasaların enflasyon, deflasyon ve gelecekteki kur değerlerine yönelik beklentileri için altının uluslararası bir referans olarak kullanması gerekiyor" dedi.

"Ders kitapları altını her ne kadar eski para olarak gösterse de bugün piyasalar altını alternatif bir parasal varlık olarak kullanıyor" diyen Zoellick, böyle bir reformun ekonomik realiteleri yansıtacağını ve "Bretton Woods II" gibi mevcut global para birimi modeli yerine geçebilecek bir sistemin mümkün olduğunu savundu.

6-10 BİN DOLAR TELEFFUZ EDİLİYOR!

Altına dayalı sistem çökmeden önce yani 1970'lerin başında altının ons fiyatı 35 dolar düzeyindeydi. Analistler tekrar böyle bir standarda geçilmesi halinde altın ons fiyatının 6-10 bin dolara kadar çıkabileceğine inanıyor.

Kur tartışmalarının, Perşembe günü Güney Kore'nin başkenti Seul'da düzenlenecek G20 zirvesinde de devam etmesi bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi