Altın piyasasında tedirginlik var!

Altın ve gümüş piyasasındaki son durumu Ole Hansen değerlendirdi

Altın piyasasında tedirginlik var!
Saxo Bank'ın Emtia Strateji Müdürü Ole Hansen, 23 Haziran'daki Brexit referandumunun piyasalarda yarattığı tedirginliğin devam ettiğini, altın ve gümüşün geri çekilmediğini, kıymetli metallere talebin sürdüğünü açıkladı.

Geçtiğimiz hafta yapılan Brexit referandumu sonrasında piyasalardaki tedirginlik devam ediyor. Negatif bono getirilerinden ve (FOMC) Federal Açık Piyasa Komitesi'nin giderek güvercinleşen tavrından destek bulan Brexit oylamasından önce zaten güçlü olan altın ve gümüş, piyasaların iki kazananı oldu. Saxo Bank'ın Emtia Strateji Müdürü Ole Hansen, piyasalardaki gelişmeleri değerlendirdi.

Hansen, altın yatırımlarının Brexit sonrası ilk günkü ani yükselişin ardından biraz geri çekilse de, $1.400/ons ile 2014'teki en yüksek seviyeye çıkabileceğini, bir haftalık gelişmelerin, sadece altın ve gümüşe daha uzun vadeli bir perspektiften aktif olarak bakan yatırımcıların sayısının artmasına yardım ettiğini söyledi.

Ünlü analist konuya ilişkin şunları söyledi: "Brexit rallisinden sonra altın ve gümüş geri çekilmiyor. Başlangıçtaki ani yükselmenin ardından altın, bu hafta şimdiye kadar 30 dolar aralığına oturdu. Brexit'ten bu yana gelişmeler, sadece altın ve gümüşe daha uzun vadeli bir perspektiften aktif olarak bakan yatırımcıların sayısının artmasına yardım etti. Pazartesi günü, volatilitedeki ani yükselişe tepki olarak CME COMEX altın futures pozisyonlarının başlangıç ve sürdürme teminatlarını %22 artırdı. Bu, mevcut uzun pozisyonların bir kısmını tutan hedge fonların ilave teminat için 250 milyon dolardan fazla yatırması anlamına geliyordu. Bu da az bir miktar kârı tetikledi, fakat şu ana kadar altın $1.305/onsta. Özellikle euro bölgesinde hisse senetleri daha düşükken, devlet tahvillerine talep sürüyor ve böylece sıfır veya sıfırın altında işlem gören devlet tahvili sayısı daha da artıyor."

Aşağıdaki tablodaki veriler de Hansen'in sözlerini destekleyerek Brexit oylamasının piyasalar üzerindeki etkisini ve başlangıçtaki paniğin biraz yatıştığını gösterse de tedirginliğin hâlâ devam ettiğini açıkça ortaya çıkartıyor.

Altının toplam mevcutlarla borsada işlem gören ürünleri kullanan yatırımcılardan gördüğü sürekli talebin, geçen Perşembe'den beri hızlandığını belirten Ole Hansen, bu konuda da şunları söyledi: "Altın futures'larına olan talep, teminat artışına rağmen, güçlü bir şekilde tırmanarak altın futures üzerindeki toplam açık pozisyonların %8,5'la 2011'den beri en yüksek seviyeye çıkmasını sağladı. Geçen haftaki Brexit ve şaşırtıcı derecede güvercin FOMC (Federal Açık Piyasa Komitesi) toplantısından sonra, piyasalar 2016'da bir faiz artırımı şansını yitirdi.

"Hisse senetleri piyasasındaki sallanma ile altın bunu artırmaya çabaladı, fakat bahsettiğim dinamikler hâlâ var olan duruma destek sağlarken sadece bir yan düzeltme oldu. Bu, gümüşe bir şans verdi. Oranın yüzde 80'den mevcut seviyeye düşüşü görüldükten sonra, gümüş artık önceden olduğu kadar ucuz değil. Fakat geçmiş ortalamasının yüzde 60'a yakın olması gümüşün, mevcut boğa piyasasının devam etmesi durumunda, daha iyi olacağını gösteriyor."

Altın ve gümüşün, hâlâ yeni yatırımcılar çekmekte başarılı olduğunu belirten Saxo Bank Emtia Strateji Müdürü Ole Hansen, borsada işlem gören ürünlere, özellikle de oylamadan önce bir rekora ulaşan futureslara katılımdaki büyük sıçramaların, diğer daha riskli varlıkların performansına bağlı olarak, ciddi bir düzeltme ile bir konsolidasyon dönemine işaret ediyor olabileceğini belirtti. Ünlü analist sözlerini şöyle sürdürdü: "Sadece $1.305/ons seviyesine gerilemiş olan altın, hâlâ $1.292/ons hatta $1.250/ons seviyelerini test etme riski taşıyor. Fakat süregiden desteğe işaret eden çoklu dinamikler nedeniyle uzun vade yatırımcılarının, Mayıs ayında olduğu gibi, olası bir düzeltmeyi bir başka alım fırsatı olarak kullanacaklarından şüpheliyiz. Altının $50-70 daha yükseldiği ve bunun rakamları, 2014'ün en yüksek seviyesi olan $1.400/onsa geriletmeye çabalayacağı görüşünü muhafaza ediyoruz."
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler