Altın fiyatlarında kritik dönem!

Merkez Bankasının altın fiyatlarıyla ilgili artışa müdahalesi alışverişlerin normale dönmesini sağladı. Altın fiyatları haftayı nasıl kapatacak ve neler yaşanıyor. İşte ayrıntılar..Günsay, altının geçen hafta oldukça  sakin bir seyir izlediğini belirterek

Altın fiyatlarında kritik dönem!

Merkez Bankasının altın fiyatlarıyla ilgili artışa müdahalesi alışverişlerin normale dönmesini sağladı. Altın fiyatları haftayı nasıl kapatacak ve neler yaşanıyor. İşte ayrıntılar..

Günsay, altının geçen hafta oldukça  sakin bir seyir izlediğini belirterek, 12 Aralık akşamında gramının 89 liradan  kapandığını ifade etti.
 
Altının, haftaya aynı fiyatla başladığını ve 15 Aralık'ta öğleden  sonra artışa geçtiğini vurgulayan Günsay, şunları kaydetti:
 
Özellikle dün dolar ve avrodaki dalgalanmalar, rekorların kırılması altını da etkiledi. Dolar yükseldi, ons fiyatı arttı, altın da yükselişe geçti.  Dün bir ara gramı 94,5 lirayı gördü. Sonra tekrar inişe geçti ve günü 91,3  liradan kapattı. bugün 91 lira seviyelerinde bulunuyor. 15 Aralık'ta 150 lira  olan çeyrek altının satış fiyatı, piyasalardaki hareketliliğin etkisiyle 155  liraya çıktı. 3 günde 5 liralık artış çok önemli. Uluslararası piyasalar, birçok  ülkede bu şekilde etkili oldu."
 
Piyasalar dağıldı
 
Günsay, Merkez Bankasının müdahalesi sonucu altının sakinliğe  büründüğünü anlattı.
 
Şu anda piyasada şaşkınlığın hakim olduğunu dile getiren Günsay, "Dün  piyasalar dağıldı desek yeridir. Esnaf da şaşırdı. Elimizdeki altını satsak mı,  müşteriden alsak mı bilemedik. Vatandaş zaten hiçbir harekette bulunmadı. Dünü  oldukça sessiz geçirdik. Ne alan oldu ne de satan. Bugün alışveriş biraz daha  normale döner" diye konuştu.
 
Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 90,40 lira, Cumhuriyet altınının satış fiyatı ise 606 lira oldu
 
İstanbul Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 90,40 lira, Cumhuriyet altınının satış fiyatı ise 606 lira oldu.
 
Devrim gibi karar
 
Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planı'nın, Yurtiçi Tasarrufların  Artırılması ve İsrafın Önlenmesi Programı'nın "Altın Bankacılığının  Geliştirilmesi" ile ilgili bölümde, altın bankacılığıyla ilgili bilgi ve veriler  iyileştirilmesinin hedeflendiği belirtildi.
 
Programa göre bu kapsamda, altın yatırımcısının davranış modeline  uygun stratejiler belirlenebilmesi için altınla ilgili bilgi ve veriler  ihtiyaçlar doğrultusunda güncellenecek. Bu çerçevede FİNTÜRK (Finansal Türkiye  Haritası) verilerinde yer alan mevduat ve kredi verilerine altın kırılımı  eklenecek.
 
Bankalar nezdinde açılan altın hesaplarının kaynağı olan 995/1000  saflıktan yukarı hurda olmayan altın ile değerleme sonrası tespit edilen  995/1000'den düşük hurda altın verisinin izlenmesi amacıyla form düzenlenecek.
 
Darphane tarafından basılan altınların izlenebilirliği ve  doğrulanabilirliği sağlanacak.
 
Altın yatırımlarının finansal sisteme kazandırılması ve altın  dolaşımını izlenebilir kılmak amacıyla yöntemler ile Darphane tarafından basılan  altınlar için sertifikasyon ve güvenlik sistemi geliştirilecek.
 
Kuyumculardan bankalara ekspertiz hizmeti

Programa göre, kuyumcuların bankalara ekspertiz hizmeti verebilmesi  için iş modeli geliştirilecek.  Yatırım amaçlı altınların sisteme kazandırılması  ve finansal erişimin artırılması amacıyla kuyumcuların banka işbirliğinde  finansal sistem içinde olmaları sağlanacak. Bu çerçevede; kuyumcuların bankalara  ekspertiz hizmeti verebilmesi için ekspertize yetkili kuyumcu standartları  belirlenecek.
 
Altın mevduat hesabı olan müşterilerin kuyumcuların POS'ları üzerinden  hesaplarına gram altın yatırabilmesine ilişkin model geliştirilecek. Türkiye  Bankalar Birliği (TBB) bünyesinde komite oluşturulacak ve kuyumcular odasıyla  görüşmeler yapılacak.
 
Altın ile altın ve diğer kıymetli maden fonları arasındaki vergisel  farklılıkların ortadan kaldırılmasını değerlendirmek üzere, vergisel maliyetleri  de içeren bir çalışma gerçekleştirilecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler