Altın düşmeye başladı!

Altın, Suriye'ye askeri harekat endişesi ile gelen güvenli liman alımları sonucu son üç ayın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından, ABD ekonomik verilerinin Fed'in teşvikleri yavaşlatacağı beklentisini güçlendirmesi ve bir teknik analiz göstergesinin f

Altın düşmeye başladı!
Altın, Suriye'ye askeri harekat endişesi ile gelen güvenli liman alımları sonucu son üç ayın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından, ABD ekonomik verilerinin Fed'in teşvikleri yavaşlatacağı beklentisini güçlendirmesi ve bir teknik analiz göstergesinin fiyatların düşüşe geçmeye hazırlandığını işaret etmesi ile birlikte değer kaybetti.
 
Spot altın yüzde 0.7 düşüşle ons başına 1,407.95 dolara kadar indikten sonra, Singapur saati ile 12:25'te, ons başına 1,409.08 dolara geldi ve son altı gün içinde ilk kez düştü. Fiyatlar dün, ABD ve müttefiklerinin Suriye'ye, kimyasal silah kullandığı suçlaması ile askeri harekat düzenleyeceği endişesi ile 1,433.83 dolara çıkarak, 14 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesine ulaşmıştı.
 
Bugün ABD'de açıklanacak olan ikinci çeyrek gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYİH) verisinin, daha önce açıklanan rakama göre daha hızlı büyümeyi göstermesi ve işsizlik başvurularının azalması bekleniyor. Bu beklentiler, Fed'in tahvil alım programını azaltacağına ilişkin algılamayı daha da güçlendiriyor. Altının RSI göstergesi dün 71.4 ile Ekim ayından bu yana en yüksek seviyesini gördü. Bu teknik analiz göstergesinin 70 seviyesinin üzerine çıkması, bazı analistlerce, fiyatların düşüşe geçmeye yaklaştığını işaret ediyor.
 
National Australia Bank Ltd. analisti Alexandra Knight, "Fed'in teşvikleri azaltmasına yönelik kararı ekonomik verilere bağlı ve bu yüzden piyasa katılımcıları ABD verilerinin güçlü çıkıp çıkmadığına bakıyor," dedi ve "Artan korku faktörü ise altın gibi güvenli liman varlıklarına destek sağlıyor" değerlendirmesinde bulundu.
 
Bugün açıklanacak olan ABD ikinci çeyrek GSYİH verisinin, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, yüzde 2.2 artması bekleniyor. Bu veri daha önce yüzde 1.7 artış şeklinde açıklanmıştı.
Yatırım Varlıkları
 
Altın bu yıl, Fed'in metalin 12 yıl süren boğa hareketine destek sağlayan teşvikleri azaltacağına ilişkin endişelerin etkisi ile yüzde 16 düştü. Haziran ayında taban yapan fiyatlar, artan mücevher ve külçe altın talebi, Suriye'ye olası askeri harekat endişelerinin güvenli liman alımlarını artırması ve altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) varlık satışlarının azalması ile birlite, geçen ayın ardından bu ayı da yükselişle geçmeye yöneldi.
ABD ve İngiltere dün, Suriye'ye, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı olmaksızın askeri harekat düzenlemeye hazır olduklarını kaydetti. Başkan Barack Obama, ABD'nin, Suriye'nin kendi halkına kimyasal silah kullandığı sonucuna vardıklarını söyledi. Harekat planlaması görüşmelerine katılan ve ismini vermeyen bir kaynağa göre, güç kullanımı sadece bir günlük askeri harekat ile sınırlı kalmayacak.
 
Aralık avdeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.7 düşerek ons başına 1,409 dolara geriledi. Fiyatlar halen ikinci ay üst üste kazanç göstermeye yöneldi. Bu durumda, altın geçen yılın Eylül ayından bu yana en uzun süreli aylık çıkış dönemini gerçekleştirmiş olacak.
 
Spot gümüş yüzde 1.1 düşerek ons başına 24.0785 dolara kadar indikten sonra 24.1421 dolara geldi. Fiyatlar dün, düşüşle kapanmadan önce, ons başına 25.1046 dolara kadar çıkarak 15 Nisan'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Gümüşün RSI göstergesi 15 Ağustos'tan bu yana 70 seviyesinin üzerinde seyrediyor ve metal ikinci ay üst üste kazanç göstermeye yönlendi.
 
Platin yüzde 0.5 düşüşle ons başına 1,530.30 dolara indi ve ikinci aydaki kazancını daralttı. Palladyum yüzde 0.3 geri çekilerek ons başına 742.35 dolara geriledi ve bu metal de ikinci aydaki kazancını azalttı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler