Almanya pazarı, Türk KOBİ’lerini davet ediyor

Almanya’nın 16 eyaleti arasında Türk firmaların en çok yatırım ve ticaret için tercih ettiği Kuzey Ren- Vestfalya Eyaleti Kalkınma Ajansı NRV. INVEST Türkiye Temsilcisi Dr. Adem Akkaya,  Türkiye’de Anadolu’da ki firmaların da Almanya pazarında büyümesi iç

Almanya pazarı, Türk KOBİ’lerini davet ediyor
Almanya’nın 16 eyaleti arasında Türk firmaların en çok yatırım ve ticaret için tercih ettiği Kuzey Ren- Vestfalya Eyaleti Kalkınma Ajansı NRV. INVEST Türkiye Temsilcisi Dr. Adem Akkaya,  Türkiye’de Anadolu’da ki firmaların da Almanya pazarında büyümesi için çalışmalarda bulunduklarını söyledi.
 
Bu amaçla Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu’nu makamında ziyaret eden Dr. Akkaya, Kuzey Ren –Vestfalya Eyaleti hakkında bilgilendirmede bulundu. Eyalete doğrudan yabancı yatırımların 218 milyar Euro ulaştığını, 205.2 milyar euro ithalata karşılık 179,4 milyar Euro ihracat gerçekleştirildiğini söyledi.. Eyalette 17,5 milyon nüfusun 8,9 milyonu çalışan olduğunu kaydeden Dr. Akkaya, 599,8 milyar euro gayrı safi milli hasılası bulunan Kuzey Ren –Vestfalya Eyaletinde kişi başı gelirinde 33.621 euro olduğunu aktardı.
 
Kuzey Ren – Vesfalya Eyaleti’nin Türk firmaların Almanya’da yatırım ve ticaret için tercih ettiği bölgelerin başında geldiğini belirten Dr. Akkaya, “ Türkiye’den giden firmaların büyük bir bölümü özellikle satış sonrası hizmet vermek amacıyla bölgeyi tercih ediyorlar. Makine gerektirmeyen yatırımlarda büyük bir yoğunluk var.” dedi.
 
Dr. Akkaya, Türkiye’ye doğrudan yatırım için gelmiş Alman firmaların çok sayıda olduğunu ve ticaret hacminin de giderek büyüdüğünü dile getirerek, “ Almanlar Türkiye’de yatırımlarını artırırken Türkiye’de Almanya’da yatırımlarını artırmalıdır.” dedi.  Almanya’da başarılı olmuş Türk firmaların yanı sıra pazara yeni giren firmalar hakkında da bilgilendirmede bulunan Dr. Akkaya, “Türkiye’de başarılı olmuş firmalar Almanya pazarına yeni yeni açılmaya başlıyor. Cirolarını büyütmek isteyen Türk firmaları özellikle son dönemde gıda, yiyecek, içecek, tekstil, inşaat gibi firmalar Almanya’da çok önemli çıkış yapabiliyorlar. Türkiye’de birer marka ve zincir olan firmalar için Almanya pazarı değerlendirilmesi gereken bir hedef olarak görülmelidir.” şeklinde konuştu.
 
Doğu Karadeniz’de başarılı Türk firmaları için de Almanya pazarının öneren Dr. Akkaya, KOBİ sınıfındaki işletmelere bölgesel desteklerin sağlanabileceğini söyledi. “Kuzey Ren-Vestfalya Eyaletinin üretim teşviki olan belli bölgeleri var.  Üretim yatırımı yaptıklarında yüzde 25’e kadar bir hibe destek olabiliyor. Bu destek için üretim olması gerekiyor. Üretim makinelerinin faturasını gösterdiği zaman makine takım olarak yüzde 25 firmanın hesabına yatırılıyor.”
 
Avrupa hukukunun arsa teşviki konusunda değerinin altınsa sunulmasını yasaklaması nedeniyle yapılamadığını kaydeden Dr. Akkaya, şöyle konuştu: “ Almanya pazarı her şeyden önce büyük bir pazardır. Kuzey Ren – Vestfalya Eyaleti Kalkınma Ajansı Türkiye Temsilciliği olarak İstanbul’da faaliyet gösteriyoruz. Bu Pazar hakkında Türk firmalarımızı bilgilendirmeye çalışıyoruz. Bu amaçla Doğu Karadeniz Bölgesinden firmalarımızı da Kuzey Ren Vestfalya Eyaletinde görmek istiyoruz.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler