Akaryakıtta büyük kapışma!

İstasyonlarla dağıtım şirketleri arasındaki sözleşmelerde 5 yıllık sınırlamayı kaldıran intifa düzenlemesi sonrası bayi transferleri için 2010 yılında cebinden 1 milyar liraya yakın para çıkan akaryakıt şirketleri, bayileri kalıcı hale getirmek için yeni

Akaryakıtta büyük kapışma!

İstasyonlarla dağıtım şirketleri arasındaki sözleşmelerde 5 yıllık sınırlamayı kaldıran intifa düzenlemesi sonrası bayi transferleri için 2010 yılında cebinden 1 milyar liraya yakın para çıkan akaryakıt şirketleri, bayileri kalıcı hale getirmek için yeni formülü buldu. Opet’ten sonra Shell ile ortak olan Turcas da Aksoy Petrol ismiyle yeni bir şirket kurup şimdiye kadar 20 istasyonu bünyesine kattı

Akaryakıt sektöründe 2010 yılında deprem yaratan istasyonlarla dağıtım şirketleri arasındaki kira anlaşmalarını 5 yılla sınırlayan ‘intifa sözleşmeleri’ sonrasında şirketlerin cebinden çıkan 1 milyar liraya yakın para, şirketleri daha özenli davranmaya itti. Koç Holding’in şirketleri OPET ve Aygaz markaları için uygulamaya başladığı ‘istasyon alıp kendisi işletme’ kervanına Shell ile ortaklığı bulunan Turcas da eklendi. Turcas Holding, hem bir gayrimenkul yatırımı hem de ortağı Shell’in kontrat devirlerinde elini güçlendirmek için istasyon alma yoluna gitmeye başladı. Bu yolla şu ana kadar 20 istasyona ulaştıklarını belirten Turcas Holding Başkanı Erdal Aksoy, “Bundan sonraki dönemde sahip olduğumuz istasyon sayısını artırmayı planlıyoruz. Böylelikle ortağımız Shell’in operasyon gücünü de artırmış olacağız” ifadelerini kullandı.

GAYRİMENKUL ŞİRKETİ KURDU

Akaryakıt dağıtım şirketlerinde, şirketlerin kısmen akaryakıt istasyonlarının sahibi de olabildiğine dikkat çeken Erdal Aksoy, “Akaryakıt istasyonu işletmek gibi bir niyetimiz yok. Talepler üzerine bu yönde bir adım attık ve Aksoy Petrol Taşınmaz Yatırımlar adıyla şirket kurduk. Ana amacımızı da Shell Turcas’ın ortaklığının uzun yıllar devam etmesi olarak belirledik” dedi. Opet ve Aygaz için de bu yönde adımlar atıldığına dikkat çeken Aksoy, “Burada bütün mesele böyle bir durumda var olan operasyonun sorunsuz bir biçimde devam etmesi. Bu şekilde şimdiye kadar 20 istasyonumuz oldu. Bundan sonraki dönemde bu sayıyı artırmayı planlıyoruz. Böylelikle ortağımız Shell’in operasyon gücünü de artırmış olacağız. Hem gayrimenkul sahibi olmak, hem de Shell’in bayilik ağını bu şekilde garanti altına almak istiyoruz” dedi.

AKARYAKIT ŞİRKETLERİ ARASINDA 1 MİLYARLIK KAPIŞMA YARATTI

İntifa sözleşmeleri için sınır koyulan 18 Eylül ile 31 Aralık 2010 tarihleri arasında 1.156 istasyon el değiştirdi. İntifa döneminde akaryakıt dağıtım şirketleri, istasyonları tabelaları altına almak için kıyasıya yarışa girmişler, ortaya 1 milyar liralık ekonomi çıkmıştı. Bu dönemde büyük şirketler de önemli lokasyonlardaki istasyonları ellerinde tutmak için istasyonlara milyon dolarlık ücretler ve hatta lüks arabalar teklif etmişlerdi.

BODRUM'A 100 MİLYONLUK YATIRIM

Erdal Aksoy, CNBC-e’ye Bodrum Yalıkavak’ta 76 milyon liraya arazi satın aldıklarını, buraya 100 milyon liralık turizm yatırımı yapacaklarını söyledi.

871001_25e8bc2c23895f680729927dd7495454.jpg

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi