Akaryakıta ek vergi yaktı

EPRDK, kaynak sağlamak için geçen yıl akaryakıta yapılan 30 kuruşluk vergi zammının AB ile Türkiye arasındaki fiyat farkını olağanüstü artırdığını ortaya koydu.  Türkiye'de benzin fiyatının 5 lira sınırını aşarak rekor kırmasının arka planında, geçen yıl

Akaryakıta ek vergi yaktı
EPRDK, kaynak sağlamak için geçen yıl akaryakıta yapılan 30 kuruşluk vergi zammının AB ile Türkiye arasındaki fiyat farkını olağanüstü artırdığını ortaya koydu. 
 
Türkiye'de benzin fiyatının 5 lira sınırını aşarak rekor kırmasının arka planında, geçen yıl akaryakıt ürünlerine yapılan 30 kuruşluk vergi zammının yattığı ortaya çıktı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) yayımladığı Petrol Piyasası Sektör Raporu'na göre mayıs ayları itibariyle son bir yıllık dönemde AB'nin 4 ülkesinde (Fransa, Yunanistan, İspanya ve İtalya) benzin fiyatları 4 kuruş ucuzlayarak 3,76 kuruşa geriledi. Buna karşılık, Türkiye'de benzin fiyatları 59 kuruş artarak 4,72 kuruşa ulaştı.
 
Aynı şekilde motorin fiyatları AB ülkelerinde 13 kuruş ucuzlarken Türkiye'de 57 kuruş zam gördü. Fark 96 kuruşa çıktı Türkiye'deki fiyatların AB'ye göre olağanüstü artmasında ağırlıklı olarak "vergi" etkili oldu. Son bir yıl içerisinde Türkiye ile AB arasındaki vergi dahil benzin fiyatları arasındaki fark 33 kuruştan 96 kuruşa çıktı.
 
Aynı şekilde vergi dahil motorin fiyatları arasındaki fark da 8 kuruştan 78 kuruşa yükseldi. Vergili fiyatlardaki bu olağanüstü artışın önemli bir kısmı geçen yıl yapılan vergi artışlarından kaynaklandı. İthalat da pahalandı EPDK'nın raporu rafineri kârı, dağıtıcı payı ve bayi kârından oluşan vergi öncesi akaryakıt fiyatlarının da AB ülkelerine göre Türkiye'de olağanüstü arttığını ortaya koydu.
 
AB ile Türkiye arasında benzinin vergi öncesi fiyat farkı Türkiye lehine 14 kuruştu. Yani AB'de 1,60 kuruş olan vergisiz benzin fiyatı AB'de 1,74 kuruş düzeyindeydi. Geçen bir yılda fark Türkiye aleyhine açıldı ve AB'ye göre 17 kuruş daha pahalı hale geldi. Motorindeki vergisiz fiyat farkı ise 13 kuruştan 16 kuruşa çıktı
 
5 liralık rekor ve bütçe fazlası indirim diyor
 
Geçen yıl eylül ayında bütçenin ek kaynak ihtiyacının karşılanması için benzin, motorin ve LPG'nin ÖTV'sine 30'ar kuruş zam yapılmıştı. ÖTV zammı 5,4 kuruş da KDV zammını beraberinde getirince akaryakıt ürünleri üzerindeki vergi yükü 35,4 kuruş artmıştı.
 
Bugün ise Türkiye bütçesi ilk 6 ayda 3,1milyar lira fazla verirken, benzin 5 lira sınırını aştı. Dolayısıyla geçen yıl eylülde akaryakıtta vergi artışını zorunlu kılan konjonktür, bugün bütçe imkanlarının vergi indirime imkan sunduğunu işaret ediyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler