25 günde 36 kuruş zam!

Petrol fiyatlarının tekrar yükseliş trendine girmesi ve dolardaki yükselişle birlikte benzinin fiyatına önceki gün yine zam geldi. İstanbul Avrupa yakasında 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı dün KDV dahil 4.41 liraya ulaştı. Böylelikle 17 Ocak’tan

25 günde 36 kuruş zam!
Petrol fiyatlarının tekrar yükseliş trendine girmesi ve dolardaki yükselişle birlikte benzinin fiyatına önceki gün yine zam geldi. İstanbul Avrupa yakasında 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı dün KDV dahil 4.41 liraya ulaştı. Böylelikle 17 Ocak’tan bu yana dördüncü zam gelmiş oldu. Benzinin fiyatı 25 günde 36 kuruş zamlandı. Zammın oransal karşılığı yüzde 9’a geldi. Benzinin fiyatı, yüzde 50’ye varan düşüş gösteren petrol fiyatları ve dolardaki yükselişin sınırlı olması nedeniyle 16 Temmuz 2014’ten 17 Ocak’a kadar geçen sürede gerileme göstermişti.
 
DEPOYA ETKİSİ 18 LİRA OLDU
 
Söz konusu dönemde yüzde 21 indirim gören benzin fiyatı, 5.12 liradan 5.05 liraya inmişti. Son zamla birlikte indirim oranı yüzde 14’e geriledi. Son zamla birlikte 50 litrelik bir depo benzinin maliyeti 220.50 liraya ulaştı. Oysa 25 gün önce bir depo benzin 202.50 liraya mal oluyordu. Bir depo benzinin maliyeti de 18 lira arttı. Her ne kadar Türkiye’de benzin fiyatı Akdeniz Ürün Piyasası dikkate alınarak belirleniyor olsa da fiyat seyri birkaç günlük farklarla Brent Petrol’e paralellik gösteriyor. Akdeniz Ürün Piyasası’nda fiyatlar yerel gelişmelere karşı duyarlı olmakla birlikte ağırlıkla Brent’e dayalı oluşuyor. 15 Ocak’ta 48.2 dolara kadar gerileyen Brent petrol, ardından yükseliş trendine girdi. Brent’in fiyatı dün 56.3 doları gördü. Brent’in fiyatı toplamda yüzde 17 yükseldi. Benzin fiyatının belirlenmesinde bir diğer unsur olan Merkez Bankası döviz kuru da aynı dönemde yüzde 9 arttı. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler