100 bin araç trafikten kalkacak

Daha önce 1979 model ve öncesi kamyon, çekici, tanker ve otobüsleri kapsayan Ulaştırma Bakanlığı tebliği yeniden düzenlendi. Buna göre, yaş sınırı 1985'e (1985 dahil) yükseltildi. Aracını hurdaya ayıran araç sahiplerinin Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) fai

100 bin araç trafikten kalkacak

Daha önce 1979 model ve öncesi kamyon, çekici, tanker ve otobüsleri kapsayan Ulaştırma Bakanlığı tebliği yeniden düzenlendi. Buna göre, yaş sınırı 1985'e (1985 dahil) yükseltildi. Aracını hurdaya ayıran araç sahiplerinin Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) faiziyle birlikte, varsa trafik cezası da silinecek.

ALIMLAR 15 KASIM'DA BAŞLAYACAK
Zaman Gazetesinin haberine göre hurda araç alımları 15 Kasım'da başlayacak ve 30 Haziran 2011'de sona erecek. Ulaştırma Bakanlığı, yaklaşık 140 bin aracı yakından ilgilendiren hurda araçlarla ilgili tebliğini hazırladı ve Başbakanlık'a gönderdi. Gönderilen tebliğde hurda araç kapsamına yük ve eşya taşımak için imal edilmiş kamyon, tanker ve çekici cinsi motorlu taşıtlar ile sürücüsü dahil 16 adet ve üzeri oturma yolcu otobüsleri giriyor. Bakanlık, ekonomik ömrünü tamamlamış 1985 (dahil) ve öncesi araçları piyasadan çekerek, büyük oranda yolcu ve yayalarla yüklerin de güvenliğini sağlamayı amaçlıyor. Hurda araçların yollardan çekilmesiyle enerji tasarrufunun yanı sıra çevre kirliliğine de katkıda bulunacak. Böylece, daha az hava ve gürültü kirliliği yaşanacak.

ÖDEME 1 AYDA YAPILACAK
Çalışır durumdaki aracını hurdaya ayırma ve teslime ilişkin belgelerin MKEK tarafından Ulaştırma Bakanlığı'na iletilmesini müteakip, ödeme araç sahibinin dilekçesinde belirttiği banka adı ve IBAN numarasına 1 ay içinde yapılacak. Aracını hurdaya ayırmak isteyen araç sahipleri önce aracının taşıt olma özelliğini koruduğuna dair "hurdaya ayrılmıştır" kaşeli, trafik tescil belgesinin aslı ile birlikte, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Hurda İşletmesi Müdürlüğü'nün Kırıkkale, İzmir-Aliağa ve Kocaeli-Seymen Hurda müdürlüklerine teslim etmeleri gerekiyor. Teslimden sonra birkaç evrak daha isteniyor. Araç sahipleri için tanzim edilen evraklar, Araç Durum Raporu, Kantar Tartı Fişi, Hurda Malzeme Teslim ve Tesellüm Tutanağı, ilgilinin dilekçesi ve "hurdaya ayrılmıştır" kaşeli Trafik Tescil Belgesi'nin aslı olarak sıralanıyor. Eğer araç sahibinin Trafik Tescil Belgesi zayi ise trafik tescil bürolarından temin edilebilen 'zayidir' ibareli onaylı evrak tanzim edilebilecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler