YÖK'e Artvin'den tepki

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın, YGS’de şifre iddialarıyla ilgili, "Kolay bir şifre ama kimse fark etmemiş. Fark edilmesi mümkün değil. Ankara’da, İstanbul’da, İzmir’de bu kadar değerli hocalar şifreyi çözemiyorken nasıl o

YÖK'e Artvin'den tepki

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın, YGS’de şifre iddialarıyla ilgili, "Kolay bir şifre ama kimse fark etmemiş. Fark edilmesi mümkün değil. Ankara’da, İstanbul’da, İzmir’de bu kadar değerli hocalar şifreyi çözemiyorken nasıl olur da Artvin’de bir hoca bunu bulabilir?" şeklindeki sözlerine Artvinli öğretmenlerden tepki geldi.

Konuyla ilgili olarak Artvin Kamu-Sen İl Binası’nda açıklama yapan Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Nizamettin Torun, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın YGS’de şifre iddialarıyla ilgili olarak 13 Mayıs tarihinde, "Kolay bir şifre ama kimse fark etmemiş. Fark edilmesi mümkün değil. Ankara’da, İstanbul’da, İzmir’de bu kadar değerli hocalar şifreyi çözemiyorken nasıl olur da Artvin’de bir hoca bunu bulabilir?" dediğini hatırlattı. Torun, şunları söyledi:

"Özcan bu görüşünü, Artvin’de Milli Eğitim’in durumuna bakarak mı söylüyor, bilemeyiz. Milli Eğitim teşkilatının Artvin’deki perişanlığı ile öğretmenlerin zekası arasında bir ilişki kurulmasını yadırgıyoruz. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı’nın Hüseyin Çelik ile uğradığı yıkım sadece Artvin’de olmadı. Sayın Nimet Çubukçu’nun bu mirasta fazla bir payı yok. Çünkü o Milli Eğitim Bakanlığı’nı otomatik pilota bağlı olarak aldı ve öyle götürüyor."

’SÖZLERİN NERESİNDEN TUTSANIZ ELİNİZDE KALIYOR’

Özcan’ın açıklamasının çelişkili dolu olduğunu ifade eden Nizamettin Torun, "Sayın YÖK Başkanı galiba şifreli konuştu! Çünkü aynı cümlede, YGS’deki şifrenin hem kolay bir şifre olduğunu hem de fark edilmesinin mümkün olmadığını söylüyor. Bu sözlerin neresinden tutsanız elinizde kalıyor. Eğer, ‘kolay şifre’ ise neden fark edilmesi mümkün olmasın, Artvin neden çözemesin? YÖK Başkanı neye dayanarak Artvin’de görev yapan öğretmenleri küçümsüyor. Küçümsediği öğretmenlerin olsa olsa tek eksiği intihal konusundaki yeteneksizlikleri olabilir. Artvin’deki öğretmenlerin bu şifreyi çözemeyecekleri söylemini Artvin’de görev yapan öğretmenlere bir hakaret olarak görüyor ve kendisini bu talihsiz açıklamalarından dolayı kınıyoruz. Artvin’in YGS’de her yıl istikrarlı bir şekilde son sıralarda yer almasının faturası öğretmenlere kesilemez. Bu konuda 8 yıldır sürdürülen yandaş kayırma, torpilli atamalar ve kerameti kendinden menkul yönetici görevlendirmeleriyle Artvin bu talihsiz noktaya getirildi" diye konuştu.

’ŞİFRELER NİSAN 1 ŞAKASI MIYDI?’

Türk Eğitim-Sen Artvin Şube Başkanı Nizamettin Torun, "Ankara’da, İstanbul’da, İzmir’de bu kadar değerli hocaların YGS’deki şifreleri çözemediğini nereden biliyorsunuz? Üniversiteler neden suskun? Hiçbir konuda neden bir görüş beyan edemiyorlar, açıklama yapamıyorlar. Eğer YÖK Başkanı ’YOK’ değilse bu soruyu cevaplandırması gerekir" dedi.

"YÖK Başkanı’na göre hem kolay olan hem de fark edilmesi mümkün olmayan bu şifreler hangi ihtiyaçtan doğdu?" diye soran Torun şunları kaydetti:

"Ali Demir açıklayamadığına göre Sayın YÖK Başkanı cevap versin; şifreler ’Nisan 1’ şakası mıydı? Ali Demir’in istifasını gerektirecek bir hatası olmadığına göre burada hatalı ve suçlu olan şifreci makinelerdir. Suçlu olan bilgisayarların derhal görevine son verilmelidir. Ali Demir çok şakacı biri olmalı. Şifreleri çok güzel anlatıyor. ’Bir varmış, bir yokmuş’la başlayan açıklama aynı minval üzere devam ediyor. Sehven yapılan hataları düzelttirmek için on binlerce öğrenci itiraz ediyor. Gece yarısı adaylar aranarak ‘Pardon’ deniliyor. YÖK Başkanı’na göre Ali Demir öğrencilere zarar vermemiş, istifasına gerek yokmuş. Ali Demir’in; YGS sorularında şifre olması, süreci iyi yönetememesi, öğrenci puanlarının hesaplanmasında inanılmaz hatalar bulunması, öğrencilere hayatı zehir etmesi, derslerden soğutması, ÖSYM’nin güvenirliğini yerle bir etmesi, 18 yaşındaki gençlerin devlete olan güveni tamamen sarsmış bulunması, her gün ortaya çıkan yeni YGS skandalının artık basında haber değerinin kalmamış olması istifa etmesi için yeterli değilse istifa için başka ne yapması bekleniyor? Sayın Özcan konuşmasının bir bölümünde, ‘Talebeler Ali Demir’in elini öpsünler’ diyor. Bütün bu olanlardan sonra el öpme konusunda bu kadar ısrarlı iseniz, ‘Ankara, İstanbul ve İzmir’de bu kadar değerli hocaların çözemediği şifreyi çözen Artvin’deki hocaların’ ellerinin öpülmesi tavsiye olunur."

Nizamettin Torun, "Bu sınav güvenilirse, güvenilir olmayan sınav nasıldır, nasıl olur? KPSS’den hala ses çıkmadığına göre o da güvenilirdi. KPSS mağdurları kimlerin elini öpecek, daha ortaya çıkmadı. Tuzun koktuğu, pişkinliğin tavan yaptığı bir yerdeyiz. Ancak Türk Eğitim-Sen olarak, 1 milyon 700 bin gencin geleceğini karartan bu skandalın peşini bırakmayacağız" diyerek açıklamasını tamamladı.

Daha sonra konuşan Kamu Sen Artvin Temsilcisi Uğur Özer de, "YÖK Başkanı Prof. Yusuf Ziya Özcan, yavuz hırsız ev sahibini bastırır misali şifrelemenin varlığı ve öğrencilerin mağduriyeti yerine, şifrenin Artvin’de nasıl bulunduğunu sorgularken, söz konusu olaya ilişkin soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı konuya Sayın Özcan kadar titiz yaklaşmamış olacak ki, soruşturmada söz konusu şifrenin varlığını tespit eden Artvin’den hiç kimsenin ifadesine başvurulmadı" dedi.

Özer, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın takipsizlik kararını kaldırarak, iddia sahiplerini tanık olarak dinlemek üzere soruşturmayı yeniden ele almaya çağırdı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler