YGS'de yeni bir uygulama daha!

Üniversiteye girişte birinci aşama sınavı olan Yükseköğretim Geçiş Sınavı'na (YGS) başvuracak özürlü adaylardan ''tekerlekli sandalye ile sınava girmek isteyenler'', bu talebi başvuru formunda belirtecek.ÖSYM, ''2012 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (

YGS'de yeni bir uygulama daha!

Üniversiteye girişte birinci aşama sınavı olan Yükseköğretim Geçiş Sınavı'na (YGS) başvuracak özürlü adaylardan ''tekerlekli sandalye ile sınava girmek isteyenler'', bu talebi başvuru formunda belirtecek.

ÖSYM, ''2012 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu'nda yer alan ÖSYS Aday Başvuru Formu'nda yeni bir uygulamaya gitti. Kimlik, öğrenim, sınava ilişkin bilgiler ile iletişim bilgilerin de yer aldığı formda, ''Özür Durumu Bilgileri'' adıyla yeni bir bölüm oluşturuldu.

Bu alan sınava özürlü aday olarak başvuran adaylar tarafından doldurulacak. Diğer adaylar bu alanı boş bırakacak. Bölümde adaya özür durumu ile ''sınavda okuyucu ve işaretleyici yardımcı sınav görevlisi'' isteyip istemediği soruluyor.

Bu alanda yer alan açıklama kısmına, tekerlekli sandalye ile sınav girecek adaylar ''tekerlekli sandalye ile sınava girmek istiyorum'' yazacaklar. Bu alanda işaretleme yapan adayların sağlık raporlarını ÖSYM'ye ulaştırması da gerekiyor.

BAŞVURU TARİHİNDEN SONRA ÖZÜRLÜ DURUMA GELENLER

Başvuru işlemini ''başvuru merkezinde'' yapacak özürlü adaylar, diğer belgelerin yanı sıra bir üniversite veya devlet hastanesinden alınan sağlık kurulu raporlarının bir örneği ile özürlerine ilişkin öz geçmişlerini ayrıntılı olarak anlattığı dilekçeyi de yanında bulunduracak.

Adaylar kimlik bilgilerinin de yer aldığı bu dilekçeyi 2012-ÖSYS Aday Başvuru Formu'na ekleyerek başvuru merkezine teslim edecek. İnternet aracılığıyla bireysel başvuru yapan adaylar ise başvuru süresi içinde bu dilekçeyi ÖSYM'ye ulaştıracak.

Bedensel özelliklerinde ağır derecede ve sürekli olarak işlev kaybı veya bozukluğu (örneğin, bütün düzeltmelere rağmen bedensel, görme veya işitme gücünde tam ya da önemli ölçüde eksiklik) olması nedeniyle eğitim-öğretim hizmetlerinden yeterince yararlanamayan adayların seçme ve yerleştirme işlemleri, ÖSYM Yönetim Kurulunun saptayacağı bir yöntemle, özür türü, özür derecesi, puanları ve tercihleri göz önünde bulundurularak yapılacak.

Başvuru işlemleri tamamlandıktan sonra özürlü duruma gelen adayların sağlık raporlarını dilekçe ekinde ÖSYM'ye ulaştırmaları gerekiyor. 28 Mart 2012 tarihi saat 17.00'ye kadar ÖSYM'ye ulaşan ve sağlık kurulunca raporları kabul edilen adaylar özürlü aday olarak sınava alınacak.

Daha önceki yıllarda özürlü olarak ÖSYS'ye başvuran ve raporları kabul edilen adaylar, özür durumlarında bir değişiklik olmasa da bu durumlarını belirten bir dilekçeyi ve eski raporlarının bir fotokopisini 2012-ÖSYS Aday Başvuru Formu'na ekleyerek ÖSYM'ye ulaştıracak.

Bu raporlarda belirtilen özür dereceleri ÖSYM'nin görevlendireceği kurullarca incelenecek, adayların özürleri yüzünden ayrı bir seçme ve yerleştirme işlemine tabi tutulup tutulmayacakları bu incelemelerin sonuçlarına göre belirlenecek.

İŞİTME ÖZRÜNÜN TİPİ RAPORDA YER ALACAK

ÖSYM'nin yetkili kurullarınca raporları kabul edilmeyen adaylar, ÖSYS'ye başvuran diğer adaylar gibi işlem görecek. Raporları ÖSYM'ye ulaşan ve kabul edilen adaylar ise özür durumlarına göre ayrı salonlarda sınava alınacak ve gerekli ise kendilerine okuyucu/işaretleyici verilecek.

Bu adayların Sınava Giriş Belgelerinde ''Özürlü Salonu'' yazılı olacak. Soru kitapçığını hiç okuyamayacak derecede görme özürlü adaylara karmaşık şekillere dayalı sorular sorulmayacak. Özürlü adaylar sınavda, kendilerinin kullanacağı özel bir gerece zorunlu olarak ihtiyaç duyuyorlarsa, bu ihtiyaçları ve kullanacakları gerecin ne olduğunu sağlık kurulu raporlarında ve dilekçelerinde ayrıntılı olarak belirtecek.

Rapor ÖSYM'nin yetkili kurullarınca kabul edildiği takdirde, adaylar bu gereçlerini sınavda kullanabilecek.

İşitme özürlü adayların raporlarında, işitme özürünün tipi (sensörinoral, iletim veya mixt olarak), her bir kulak için ayrı ayrı işitme eşikleri (dB olarak) ve konuşma özürlerinin olup olmadığının yer alması zorunlu olacak. Bu adayların raporlarına işitme testinin imzalı ve onaylı bir örneğini de eklenmesi gerekiyor.

Özürlü adaylarla ilgili bu kurallar, internet ile bireysel başvuru yapacak özürlü adaylar için de aynen geçerli olacak.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Eğitim