Yeni kanun neler getirdi?

 "Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Getirilen Yeniliklerin İcra ve İflas Hukukuna Etkilileri "konulu sempozyum Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi'nde bugün düzenlendi.  Sempozyuma KTÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, Tr

Yeni kanun neler getirdi?

 

"Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Getirilen Yeniliklerin İcra ve İflas Hukukuna Etkilileri "konulu sempozyum Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi'nde bugün düzenlendi. 
 
Sempozyuma KTÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, Trabzon Cumhuriyet Başsavcısı Adem Kul, KTÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Pehlivan, Trabzon Baro Başkanı Av. Mehmet Şentürk konuşmacılar ve öğrenciler katıldı.
 
İlk olarak söz alan KTÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Pehlivan, sempozyumun önemine değinirken, Trabzon Baro Başkanı Av. Mehmet Şentürk ise avukatların savunmadaki önemine vurgu yaptı. 
 
"Bağımsız savunmanın olmadığı bir yerde adaletten söz etmek imkanı yoktur" diyen Başkan Şentürk, "Devletin en temel en önemli ve en vazgeçilmez özelliği adaleti sağlamaktır. Yani devlet her şeyi devrederse iki şeyi asla devredemez. Biri adelet kavramı biri de sınırları korumayı devredemez. Devleti devlet yapan en temel ilke özelliktir. İyi hukukçu iyi hukuk eğitimi sürekli ve yagın ve geliştirilmiş hukuk proğramaları ve hukuk eğitimiyle bunu sağlamak durumundayız. Ancak bir şeyi gözden kaçımayacağız nasıl adalet devletin temeli ise adaletin temelini de adaletsiz adaletin olamayacağı gerçeği de bağımsız savunmayla çok eşdeğer bir kavramdır. Bağımsız savunmanın olmadığı bir yerde adaletten söz etmek imkanı yoktur. Bağımsız savunmayı ilk önce gerçekleştiren kurumlar avukatlar, barolar ve onların meslek örgütlere olan Türkiye Barolar Birliği'dir.
 
Hala daha avukatlar, barolar ve Türkiye Barolar Birliği bu toplumda herkesin güvencesi herkesin umudu olmaya devam etmektedir ve devam edecektir de. Ancak bu yapılırken içine düştüğümüz ve düşürüldüğümüz vahim hali de beritmenin gerekli olduğunu düşünüyorum. Bugün ülkemizde hukuk fakültelerinin sayısı artmakta nitelikli hukuk eğitiminde uzaklaşılmakta ve avukatlık mesleği Avrupa'da Amerika'da İngiltere'de şovaylelikle, soylulukla eşdeğer olan avukatlık mesleği ülkemizde ne yazıkki herkesin hiç bir şey olamadan edinebildiği bir meslek haline gelmiştir. Bugün ömürlerinin tamamına yakınını mezunların yüzde 90'nını ağırlayan barolar ne yazık ki gelen öğrencilerin avukatlık huhuk eğitimini almadıklarını üzülerek görmekteyiz. Ne yazık ki barolar bu süreç içinde avukatlık yasasının ve zorunlu meslek içi eğitimi çıkarılmasıyla ilgili verilen mücadalede çok ciddi zorluklarla karşılaşmaktadırlar Biz iyi gün değil kötü gün dostuyuz. Biz insanların en zor en dar anında en temel hakları olan savunma hakına ihtiyaç duydukları anda yanındayız" dedi.
 
Daha sonra sempozyuma geçildi. Oturumun birinci bölümünde Yargıtay 23. Hukuk Dairesi Başkanı Hamit Dündar başkanlık etti. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Prof. Dr. Süha Tanrıver, "Hukuk Muhakemeleri Kanunun yetki ile ilgili hükümlerinin icra ve iflas hakukuna yansıması" konusu üzerinde konuşma yaparken, Yargıtay 19. Hukuk Dairesi Üyesi Doç. Dr. Adnan Deynekli ise "Hukuk Muhakemeleri Kanunun itirazının iptali ve menfi tespit davalarına etkisi". Yargıtay 23 Hukuk Dairesi Tetkik Hakimi Cemal Fazıl Karakaş da "Hukuk Muhakemeleri kanunun yargılama usulu ile ilgili hükümlerinin icra mahkemesinde yapılacak yargılamaya etkileri" konusunu anlattı.
 
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Eğitim