Üniversite kontenjanlarında açıklandı

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, açık öğretim hariç 2012'de 764 bin olan üniversite kontenjanını bu yıl yaklaşık 805 bine çıkardıklarını belirterek, "Lisans ve ön lisans düzeyinde yaklaşık yüzde 5'lik artış var. Açık öğretime ise bu yıl 102 bin kon

Üniversite kontenjanlarında açıklandı
YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, açık öğretim hariç 2012'de 764 bin olan üniversite kontenjanını bu yıl yaklaşık 805 bine çıkardıklarını belirterek, "Lisans ve ön lisans düzeyinde yaklaşık yüzde 5'lik artış var.
 
Açık öğretime ise bu yıl 102 bin kontenjan ayırdık. Örgün ve açık öğretimde toplam kontenjanımız yaklaşık 908 bin oldu" dedi.
 
YÖK Başkanı Çetinsaya,geçen yıl bazı bölümlerde üniversite kontenjanlarının dolmadığını hatırlatarak, bu yıl kontenjanları belirlerken özel bir çalışma yaptıklarını belirtti.
 
Öğrencilerin eskisi kadar ilgi göstermediği alanları tespit ettiklerini anlatan Çetinsaya, bunlar arasında fizik, kimya, biyoloji ve su ürünlerinin yer aldığını ifade etti.
 
Hemşirelik, tıp fakültesi, sağlık bilimleri, hukuk gibi ihtiyaç duyulan ve talep gören alanlarda ise üniversitelerdeki akademisyen sayılarını göz önünde bulundurarak, kontenjanları ayarladıklarını dile getiren Çetinsaya, böylece ilerde yaşanabilecek sorunların önüne geçmek istediklerini söyledi.
 
Geçen yıl açık öğretim hariç lisans düzeyinde yaklaşık 413 bin olan kontenjanı, bu yıl 422 bine çıkardıklarına işaret eden Çetinsaya, geçen yıl açık öğretim hariç 328 bin olan önlisans kontenjanın ise bu yıl 359 bin olarak belirlendiğini bildirdi.
 
TOPLAM KONTEJAN SAYISI 908 BİN OLDU
Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan üniversitelerin kontenjanlarının ise 22 binden 23 bine çıkarıldığını ifade eden Çetinsaya, "Açık öğretim hariç 2012'de 764 bin olan üniversite kontenjanını bu yıl 805 bine çıkardık. Yani üniversite kontenjanlarında, lisans ve ön lisans düzeyinde yaklaşık yüzde 5'lik artış var. Açıköğretime ise bu yıl 102 bin kontenjan ayrdık. Örgün ve açık öğretimde toplam kontenjanımız yaklaşık 908 bin oldu" diye konuştu.
 
Bu yıl liseden yaklaşık 800 bin öğrencinin mezun olacağını hatırlatan Çetinsaya, normal şartlarda üniversite kontenjanın mezun kontenjanını karşıladığını ifade etti.
 
Önceki yıllarda mezun olanlar da dahil edildiğinde üniversite sınavına başvuran aday sayısının arttığına dikkati çeken Çetinsaya, bu yıl sınava yaklaşık 1 milyon 900 bin kişinin başvurduğunu hatırlattı.
 
Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarıldığını hatırlatan Çetinsaya, lise mezunu sayısının artacağını ve her yıl yaklaşık 1 milyon 200 bin öğrencinin üniversite kapısına geleceğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler