Trabzon'da Öğretmenlere doğa eğitimi

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü tarafından hazırlanan, "Bizde Her Yer Doğa, Trabzon'da Doğa Eğitimi" projesi, Trabzon'da gerçekleştirildi.Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi

Trabzon'da Öğretmenlere doğa eğitimi

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü tarafından hazırlanan, "Bizde Her Yer Doğa, Trabzon'da Doğa Eğitimi" projesi, Trabzon'da gerçekleştirildi.

Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebubekir Gündoğdu, TÜBİTAK 4004-Doğa Eğitimi ve Bilim Okullarınca desteklenen, "Bizde Her Yer Doğa, Trabzon'da Doğa Eğitimi" projesinin yürütücülüğünü yaptığını söyledi.

Trabzon'da gerçekleştirilen projeye Türkiye'nin farklı illerinden okul öncesi, sınıf, fen bilgisi, biyoloji öğretmenleri, öğretmen adayları ve izci liderlerinin kabul edildiğini belirten Gündoğdu, "Yaklaşık 600 kişinin başvuru yaptığı projeye 2013 yılı içinde 3 farklı dönemde 73 katılımcı kabul edildi. Proje kapsamında Altındere Vadisi Milli Parkı, Sümela Manastırı, Uzungöl Tabiat Parkı, Çal Mağarası, Atatürk Köşkü, Ayasofya Müzesi gibi doğal ve kültürel özelliklere sahip alanlar gezilerek doğa eğitimleri gerçekleştirildi" dedi.

Gündoğdu, proje ile katılımcılara, doğayı doğal koşullarda tanıma imkanı sağlandığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Projeye katılanlara doğayı koruma ve sürdürülebilir kullanma bilincini kazandıracak eğitim verildi. Katılımcılara bilimin eğlenceli yönü gösterildi, doğa, ekosistem, hayvansal ve bitkisel biyoçeşitlilik, ekoloji ve yaban hayatı konularında bilgiler aktarılarak, ekolojik bakış açısı kazandırılmaya çalışıldı. Doğa ve ekoloji ile ilgili kavramsal bilgiyi yaşayarak ve yaparak öğrenen katılımcılar, doğaya yönelik ekolojik bakış açısına sahip oldu. Katılımcılar, dünya ve Türkiye biyolojik çeşitliliği ile ilgili gerekli bilgiyi edinerek, kıyaslama yapabilme becerisi edindi. Türkiye'nin önemli biyolojik çeşitlilik unsurlarını bizzat doğada göstererek tanıma becerisi de kazandırmaya çalıştık."

Doğa ile ilgili bilimsel süreçleri yerinde görmek için katılımcıların proje sayesinde pozitif anlamda önemli kazanımlar elde ettiğine dikkati çeken Gündoğdu, şunları kaydetti:

"Katılımcıların, Trabzon ve civarında bulunan milli park, tabiat parkı, özel çevre koruma alanı, sulak alanlar, jeomorfolojik oluşumlar gibi korunan doğal alanları tanıyarak, bu alanlarda yaşayan flora ve fauna türleri hakkında yerinde verilecek görsel bilgilerle, bilgi dağarcığına doğal-ekolojik unsurlar eklendi. Öğretmenlerimiz, dağ horozu, çengel boynuzlu dağ keçisi, karaca, ayı gibi Türkiye'nin nadir ve önemli yaban hayvanlarını bilimsel uzmanlar rehberliğinde doğal ortamlarında görerek, doğal denge içindeki konumlarını öğrenme fırsatı yakaladı. Öğretim üyeleri, öğretmenler ve eğitim fakültesi öğrencileri gibi grupların doğal ortamlarda bir araya getirilmesiyle disiplinler arası düşünme ve sorun çözme becerileri de geliştirildi."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler