Trabzon'da MEB'e dava

 Milli Eğitim Bakanlığının 27 Kasım 2012 yılında almış olduğu karar ile MEB’e bağlı okullarda “Kılık Ve Kıyafet Kanununda” değişiklik oldu. Yapılan değişiklikte Ortaöğretim ve Lise’de okuyan öğrenciler eğitim hayatlarına serbest kıyafet ile gidebilecek.Şü

Trabzon'da MEB'e dava

 

Milli Eğitim Bakanlığının 27 Kasım 2012 yılında almış olduğu karar ile MEB’e bağlı okullarda “Kılık Ve Kıyafet Kanununda” değişiklik oldu. Yapılan değişiklikte Ortaöğretim ve Lise’de okuyan öğrenciler eğitim hayatlarına serbest kıyafet ile gidebilecek.

Şükrü ÜÇÜNCÜ / Haber61.NET

MEB’in resmi gazetede kanun değişikliğini duyurmasının ardından zor günler yaşayan okul kıyafeti üreticileri ve satıcıları bu yürütmeye Trabzon’dan dava açarak kanunun durdurulmasını istedi. Trabzon okul Kıyafeti İmalatı ve Satıcıları Derneği başkanı Ahmet Haliloğlu, “Milli Eğitim Bakanlığının almış olduğu bu karar ile birlikte artık okullarda serbest kıyafet giyimi olacak. Askeri okullar, Polis okulları, dini Eğitim veren okulları ile özel okullar ile yabancı ve azınlık okullarında bu uygulama uygulanmayacak. Yönetmeliğin 3 / 1 Maddesinde ‘üncü maddede yer alan sınırlamalar dışında okul öncesi, İlkokul, Ortaokul ve liselerde kılık ve kıyafet serbesttir. Bu kanun beraberinde de birçok sosyal sorunu getirecek.”dedi.

Marka savaşları serbestliği önledi

Haliloğlu, “Milli Eğitim Bakanlığının medyada yayımlanan gerekçesinde özetle, gelişmiş ülkelerde kıyafet zorunluluğunun olmadığı, örnekler verilerek Almanya'da 1980-1990 yıllan arasında okul üniforması zorunluluğunun kalktığı, ancak marka savaşını önlemek ve disiplini sağlamak için sınırlı sayıda okulda tekrar üniforma uygulamasına gidildiği, Kanada'da zorunlu kıyafet uygulamasının olmadığı, ancak bazı okullarda öğrenci velilerinin % 55 4 inin talebi üzerine üniforma uygulaması yapıldığı, ABD'de ise bazı eyaletler ve devlete bağlı okullarda kıyafet uygulaması olduğu belirlenen renk ve desenlerdeki tek tip kıyafetlerin sadece birkaç mağazadan alındığı, bunların velilere ek mali yük getirmesinden dolayı şikâyetlere neden olduğu beyan olunmuştur.”ifadelerini kullandı.

Yürütme durdurulmalı

Haliloğlu, “Yüksek Mahkemece belirlenecek hususlara binaen, 27.11.2012 tarih ve 28480 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 2012/3959 karar sayılı Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmeliğin 3. Maddesinin 1 ve 2. Fıkralarının şekil, maksat ve sebep yönlerinden Anayasa ve Milli Eğitim Temel Kanununun dilekçemizde belirtilen maddelerine aykırılık teşkil etmesi nedeniyle iptaline, aciliyet arz ettiğinden İYUK 27. Maddesi gereğince yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini istedik.” Şeklinde konuştu.  

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler