Sosyal öğrenciye liseye geçişte ek puan geliyor !

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında, sosyal etkinlikler ile sanat ve spor etkinliklerinde öğrencilerin kendilerini daha fazla geliştirecekleri mekanizmaları oluşturarak, liselere geçişte, bu faaliyetl

Sosyal öğrenciye liseye geçişte ek puan geliyor !

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında, sosyal etkinlikler ile sanat ve spor etkinliklerinde öğrencilerin kendilerini daha fazla geliştirecekleri mekanizmaları oluşturarak, liselere geçişte, bu faaliyetler üzerinden ek puan verilecek bir düzenleme için hazırlık yapıyor.

Bu kapsamda Bakanlık, öğrencilerin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda sportif ve sanatsal yeteneklerini geliştirebilecekleri liselerin sayısını da artıracak.

Bakanlık Müsteşarı Yusuf Tekin, yetenekli çocukların güzel sanatlar ve spor liselerinde eğitim aldıklarını belirterek, daha önce spor ve güzel sanatların aynı çatı altında bulunduğunu hatırlattı. Daha sonra bu okulların iki ayrı tür olarak düzenlendiğini anlatan Tekin, öğrencilerin, okul hayatlarında sosyal ve sanatsal alanlara yeterince zaman ayıramadığına dikkati çekti.

Erken yaşta keşif şart

Tekin, ülkenin geleceği için özel yetenekli öğrencilerin erken yaşta keşfedilmesi gerektiğinin altını çizerek, ortaokul düzeyinde sanat ve spor okullarının açılması gerektiğini ancak kanun itibarıyla bunun mümkün olmadığını ifade etti.

Tekin, çocukların, her kademede okul değiştirebilmesini istediklerini, 4+4+4 eğitim sisteminde açık liselerden, temel liselerden, fen ve anadoluliselerinden geçirgenliği kolaylaştırdıklarını ifade etti.

Üniversiteye girişte de TÜBİTAK dopingi

Müsteşar Tekin, sportif ve sanatsal alanda yetenekli çocukların uygun şekilde yükseköğretim almalarına da zemin hazırlamak istediklerini anlatarak, şöyle dedi, “TEOG’u tanımlarken de uzun vadede, bu tür yetenekleri ölçecek, bunu liseye geçişte bir araç olarak kullanabilecek mekanizmaları da geliştireceğimizi ifade etmiştik. Şimdi Temel Eğitim Genel Müdürlüğümüz bunun çalışmalarını yapıyor. Bunlar ölçülebilir hale geldiğinde, temel eğitimden orta eğitime geçişte, bu tür etkinlikler, yetenekler bir araç olarak kullanılacak ve okul puanlarına etki edecek.”

UZMANLAR NE DİYOR?

“Puanlandırma nasıl olacak?”

- İsmail Koncuk - Türk-Eğitim Sen Genel Başkanı: “Bu bir bakıma notlandırma sistemi. Öğretmenlerin çocuklarla ilgili özel görüşleri. Ancak bu sistemi ortaokulda iyi oluşturmak gerek. Bu sistem için kadrolu resim öğretmeni ve beden öğretmeni olmak zorunda. Resim dersine matematik öğretmeninin de girdiği bu sistemde bu uygulama nasıl olacak? Beden Eğitimi dersine de farklı branşlardan öğretmenler giriyor. Bu şekilde puanlandırma nasıl olacak?”

‘Yetenekli çocuklar yararlanmalı’

- Salim Ünsal-Kültür Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü: “Ülkenin eğitim sistemini tamamen üniversite sınavına odaklarsak tüm liseler Anadolu Lisesine dönüşür. Dolayısıyla sınavın dışında da çocukları gelecek anlamında farklı bir dal üzerine yoğunlaşabilirlerse bu olabilir. Ancak uygulamadan gerçek anlamda yetenekli çocuklar yararlanmalı.”

‘Yetenek nasıl ölçülecek?’

- Doç.Dr.Ayşe Candaş - Eğitim Uzmanı - Boğaziçi Üniversitesi: “Uygulamada yeteneğin nasıl ölçüleceği önemli. Bunun için nesnel kriterler uygulamak yerine, ailesi çok aktif olan çocukların bir şekilde öne geçmesine müsadece edecek ve hocalara tümüyle bir açık çek veren standartlarda bakılacaksa bu yine yoksul aileleri cezalandıracak bir sistem olur.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler