O yumurtanın değeri 7 bin TL!

ESKİŞEHİR’de Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’a yumurta atan üniversite öğrencileri 22 yaşındaki Yakup Çetinkaya ile 20 yaşındaki Tevfik Caner Ertay’a tutuksuz yargılandıkları davada 7’şer bin 80’er TL cezaya çarptırdı. Mahkeme, para cezasını hükmün

O yumurtanın değeri 7 bin TL!

ESKİŞEHİR’de Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’a yumurta atan üniversite öğrencileri 22 yaşındaki Yakup Çetinkaya ile 20 yaşındaki Tevfik Caner Ertay’a tutuksuz yargılandıkları davada 7’şer bin 80’er TL cezaya çarptırdı. Mahkeme, para cezasını hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.

Anadolu Üniversitesi’nde 26 Kasım 2010 tarihinde düzenlenen ’Anayasa Mahkemesi’ne Bireysel Başvuru Hakkı’ konulu konferansta, aynı üniversitenin İletişim Fakültesi Basın Yayın Bölümü hazırlık sınıfı öğrencisi Tevfik Caner Ertay ile Açıköğretim Fakültesi (AÖF) türk Dili ve Edebiyatı Bölümü 2’nci sınıf öğrencisi Yakup Çetinkaya kürsüde konuşma yapan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’a doğu yumurta atmışlardı. Ertay ve Çetinkaya hakkında Eskişehir 1’inci Sulh Ceza Mahkemesi’nde ’Kamu görevlisine hakaret’ suçundan 3 aydan 2 yıl 4 aya kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Eskişehir 1’inci Sulh Ceza Mahkemesi’nde bugün yapılan üçüncü duruşmaya tutuksuz yargılanan Yakup Çetinkaya ile Tevfik Caner Ertay katıldı. Duruşmada tanık olarak dinlenen 20 yaşındaki Aynur Turan sanıkların yumurtaları hedef gözetmeden sahneye doğru attığını söyledi. Turan, sanıkların Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ı küçük düşürecek söz ve eylemde bulunmadığını, hakaret etmediklerini öne sürdü.

Sanıkların avukatı Pınar Çelik Arpacı da, müvekkillerine berat kararı verilmesini istedi. Avukat Arpacı, şöyle dedi: "Müvekkillerim olay günü mağduru protesto etmek için orada bulunmuyorlardı. İki üniversitede yaşanan gözaltıları ve yaralanmaları protesto etmek, kamuoyuna duyurmak için orada konuşmak istemişler. Fakat konuşmalarına izin verilmeyince onlar da yumurta atarak durumu protesto etmişlerdir. Atmış olduğu sloganlar da hükümete ve üniversite yönetimine yöneliktir. Haşim Kılıç’a yönelik her hangi bir söz söylememişlerdir. Demokratik toplumlarda eleştiri hakkı doğal bir haktır. Olması gereken bir haktır. Üniversite öğrencileri de yaşamış oldukları sorunları, basının da bol olduğu bir platformda konuşmak ve açıklamak istemişlerdir. Öncelikle berat istiyoruz. Şayet mahkeme mahkumiyet kararı vermeyi düşünüyorsa, mağdurun da şikayetçi olmadığı dikkate alınarak lehe olan yasa hükümlerinin uygulanmasını istiyoruz." Eskişehir1’inci Sulh Ceza Mahkeme hakimi Erol Özdemir, sanıkları ’Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret’ suçundan önce ayrı ayrı 365’er gün adli para cezasına, suçun aleni işlenmesi nedeniyle cezayı arttırarak 425’er gün adli para cezasına, sanıkların duruşmadaki samimi beyanları nedeniyle cezayı günlüğü 20’er TL’den 354’er gün adli para cezası ile cezalandırılmasına karar verdi. Mahkeme hakimi sanıklara verdiği 7 bin 80’er TL para cezasını da duruşmadaki davranışlarını ve sabıkasız olmalarını göz önünde bulundurarak hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.

Yakup Çetinkaya ve Tevfik Caner Ertay geçen ay adliye binası önünde arkadaşlarıyla birlikte basın açıklaması yaptı. Yakup Çetinkaya, mahkemenin verdiği kararla ilgili olarak, "5 yıl içerisinde suç işlediğimiz zaman 7’şer bin 80’er TL para cezası ödeyeceğimiz söylendi. Biz bundan, AKP seçim sürecine giderken siyasal tansiyonu arttırmak için toplumsal muhalefetin üzerine yoğun bir baskı kurmaya çalıştığını anlıyoruz. Bunu yapılan gözaltılardan, dün başbakana hakaret ettikleri gerekçesiyle 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırılmasından anlıyoruz. Bunlar olacaktır. Biz buradan şunu söylüyoruz. AKP soruşturmalarıyla da, hapis cezalarıyla da, copuyla da üzerimize gelirse biz her defasında söylediğimiz gibi içinde taleplerimizi söyleyeceğiz, yumurtalarımızı AKP’lere, sermayedarlara, piyasacılara atacağız" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler