Meslek liselilere Danıştay darbesi

Teknik lise ve teknik meslek lisesi mezunlarının daha önce tek sınavla (YGS) girebildiği Teknoloji Fakülteleri ile ilgili yürütme durduruldu. Danıştay, "Bu adaletsizlik, 4 yıllık fakülte için siz de diğer öğrenciler gibi LYS'ye gireceksiniz" dedi. Sınava

Meslek liselilere Danıştay darbesi

Teknik lise ve teknik meslek lisesi mezunlarının daha önce tek sınavla (YGS) girebildiği Teknoloji Fakülteleri ile ilgili yürütme durduruldu. Danıştay, "Bu adaletsizlik, 4 yıllık fakülte için siz de diğer öğrenciler gibi LYS'ye gireceksiniz" dedi.

Sınava 2 ay kala verilen karar meslek lisesi öğrencilerinde şok etkisi yarattı.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, teknik lise ve teknik meslek lisesi mezunlarının YGS-1 puanı ile seçebildiği Teknoloji Fakülteleri için, bundan sonra Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) puanının gerçerli olmasına karar verdi. Karar ile, Teknoloji Fakülteleri için teknik lise ve teknik meslek lisesilerine ayrılan yüzde 60'lık kontenjan da artık geçerli olmayacak. Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK), internet sayfasında yer verilen duyuruya göre, Teknoloji Fakülteleri içerisinde yer alan mühendislik programlarına mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu öğrenci ve mezunlarının YGS-1 puanı ile kabul edilmesine Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı verdiği açıklandı. Karara göre, Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumu öğrenci ve mezunları Teknoloji Fakültelerine girmek isterlerse, Pazartesi başlayacak LYS başvurularına başvurmaları gerekecek.

LYS'YE GİRMEK ZORUNDALAR

Teknik eğitim fakülteleri, 2009 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile kapatılarak yerlerine içerisinde mühendislik bölümlerinin olduğu Teknoloji Fakülteleri kurulmuştu. Teknik meslek lisesi öğrencileri için kurulan bu fakültelere Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) karşı çıkmış ve, bu fakültelerde okuyanların teknik anlamda mühendis olamayacağını belirterek 2010 yılında Danıştay'a dava açmıştı. Danıştay ise açılan davayı LYS'ye iki ay kala karara bağlayarak, normal lise mezunlarının da bu fakülteleri tercih edebileceğini ve YGS-1'e giren teknik lise mezunlarının da LYS'ye girmelerinin şart olduğunu bildirdi. Geçen yıl, YGS-1'e giren aday sayısı teknik liselerde 167 bin 765 idi. Bu yıl ise bu sayının tekrar 170 bine yakın olduğu belirtiliyor.

TMMOB: SORUMLU İKTİDAR

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ise yaptığı açıklamada, 2009 yılında 19 mesleki ve teknik eğitim fakültesinin kapatıldığını ve yerine 7 ayrı teknoloji fakültesinin kurulduğunu kaydetti. Aynı Üniversite bünyesinde iki farklı fakültede mühendislik bölümlerinin kurulmasının ve iki farklı puan türü ile öğrenci alınmasının eşitsizlik yarattığını kaydeden Soğancı, konuyu bu nedenle yargıya taşıdıklarını belirtti. Geçen yıl alınan toplam 3600 öğrencinin ve ailelerinin mağdur olduğunu ifade eden Soğancı, bunun sorumluluğun iktidarda olduğunu ve bir an önce bu öğrencilerin durumunun çözülmesi gerektiğini söyledi.

YÖK HATAYI BAŞTAN YAPTI

Danıştay'ın kararını değerlendiren Eğitim Uzmanı Turgay Polat, kararın 170 bine yakın Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumu öğrenci ve mezununu mağdur edeceğini belirtti. Polat, YÖK'ün geçen yıl aldığı bu kararın baştan beri hatalı olduğunu belirterek, öğrencilerin LYS'e iki ay kala lise 1'den sonra hiç görmedikleri matematik, geometri, fizik, kimya ve biyoloji derslerine çalışmak zorunda bırakıldığını kaydetti. Mahkemenin hatasının kararı geç vermesi olduğunu kaydeden Polat, YÖK'ün ise meslek liselerine iyilik yapalım derken aslında zarar verdiğini ifade etti.

29 GÜN GEÇTİ SONUÇLAR ORTADA YOK!

27 Mart'ta yapılan Ygs'nin ardından 29 gün geçti. Şifre iddialarıyla ilgili soruşturma sonucu merak edilirken, sınav sonuçları da hala açıklanmadı. ÖSYM, sonuçlarının 90 bin salon tutanağı incelendikten sonra açıklanacağını duyurmuştu. Daha önce 18-27 Nisan olarak duyurulan LYS'ye başvuru tarihleri de 4 gün kısaltılıp 25-29 Nisan tarihleri arasında yapılacak. Ancak yarın başlayacak ve 5 bölümünün her birine 20 TL verilen LYS başvuruları öncesi, bütün adaylara Ygs'nin iptal edilip edilmeyeceğini merak ediyor

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler