LYS'ye girecekler bu habere dikkat

Uzmanlar, üniversiteye girişte ikinci aşama olan LYS’ye girmeye hak kazanan 1 milyon 223 bin 580 adayın hayatını değiştirecek tavsiyelerde bulunuyor.Üniversiteye girişte ikinci aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) başvuruları başladı. Bu yıl öğrenci

LYS'ye girecekler bu habere dikkat

Uzmanlar, üniversiteye girişte ikinci aşama olan LYS’ye girmeye hak kazanan 1 milyon 223 bin 580 adayın hayatını değiştirecek tavsiyelerde bulunuyor.

Üniversiteye girişte ikinci aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) başvuruları başladı. Bu yıl öğrencilerin dikkat etmesi gereken pek çok değişiklik var. Bazı bölümlerin puanları değişirken bazı bölümlerde özel yetenek sınavları da kaldırıldı. LYS’ye girmeye hak kazanan 1 milyon 233 bin 580 aday için LYS başvurularının bugün 4. günü. Adaylar 21 Nisan’a kadar başvurularını yapacak, 22 Nisan saat 23.59’a kadar ise sınav ücretlerinin yatırılması gerekiyor.

YÖK’ÜN PUAN SÜRPRİZİ DEĞİŞMEDİ

Her başvuru öncesinde Yükseköğretim Kurulu’ndan (YÖK) öğrencilere puan sürprizi bu yıl da değişmedi. Özellikle özel yetenek sınavı gerektiren bölümlerde 4 ay içinde iki değişiklik oldu. Önce özel yetenek sınavı kaldırıldı ardından üniversitelerden gelen itirazlar üzerine sadece iki bölüm için özel yetenek sınavı geri getirildi. İç mimarlık ve endüstri ürünleri tasarımları bölümlerinde LYS kalktı, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu iki bölüm bu yıl da özel yetenek sınavıyla öğrenci alacak. Fakat diğer bölümlerde yani spor yönetimi, iç mimarlık görsel iletişim, iletişim tasarımı, iletişim ve iletişim tasarımı, görsel iletişim tasarımı ile canlandırma film tasarımı ve yönetimi bölümlerinde özel yetenek sınavı yok, öğrenciler LYS’ye girmek zorundalar.

BİRÇOK BÖLÜMÜN PUANI DEĞİŞTİ

Değişiklikler sadece özel yetenek gerektiren bölümlerde olmadı. Hukuk, turizm işletmeciliği, rekreasyon yönetimi, seyahat işletmeciliği ve turizm rehberliği, takı tasarımı, turizm işlemeciliği, aile ve tüketici bilimleri, bilgi ve belge yönetimi, bilim tarihi, gastronomi ve mutfak sanayii, grafik tasarımı, moda tasarımı gibi bölümlerin puan türü değişti. Hukuk bölümleri bugüne kadar TM-2 puanıyla öğrenci alırken bu sene TM-3 puanıyla öğrenci alacak.

İŞTE SINAVI KAZANMANIN FORMÜLÜ

Eğitim uzmanları, 15 Mart’ta yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonrası öğrencilere, "keyfim kaçtı, LYS’ye çalışamıyorum", "YGS’den sonra kendime güvenim kalmadı", "moralim bozuldu hiçbir şey yapacak halim yok", "LYS’ye konsantre olamıyorum", "çok çalışmıştım, emeklerime yazık oldu", "nasıl olsa olmayacak, çalışmayı bıraktım", "6 ay çalıştım YGS’yi halledemedim, kalan zamanda LYS’yi mi halledeceğim" gibi kaygılardan sıyrılarak tercih şansının artması için 4 sınava da girilmesini öneriyor. Öğrenciler sınava girip boş kağıt verse bile sınava girdikleri için puanları hesaplanıyor.

 

Eğitim Uzmanı Murat Aydın, sınav sonrası yaşanan, geleneksel hale gelmiş bu olumsuz psikolojiyi velilerin ve öğrencilerin belki ilk kez yaşadığını ancak eğitimcilerin yıllardır şahit olduğunu belirtti.

Sınav hakkında çok çeşitli yorumların her zaman yapıldığını söyleyen Aydın, "Sınav çok zordu’ diyen de olur, ’çok kolaydı’ diyen de ama sınavın genel manada zor ya da kolay olması puanlara zaten etki edecektir. Asıl zor olan sınav değildir, sınav ortamıdır" diye konuşan Aydın, "Bu ortamı iyi değerlendirip krizi en iyi yöneten kişi sınavı kazanır" dedi.

"TELAFİ ŞANSINIZ VAR, İNANCINIZI KAYBETMEYİN"

Üniversite adaylarına tavsiyelerde bulunan Aydın, "Üniversiteye eğer YGS puan türü ile değil de LYS puan türüyle yerleşmeyi düşünüyorsanız, önünüzde hatırı sayılır bir süre ve en az 2 sınav daha var. Bu da kazanmanıza, başarmanıza yeter de artar bile. Sadece güveninizi, inancınızı kaybetmeyin. Çoğu öğrenci daha bitmemiş bir maçın yenilgisini yaşıyor. YGS’nin eğer istediğiniz gibi geçmediğini düşünüyorsanız LYS’de bunu telafi etme şansınız var. Bunun için de yapılacak tek şey: Planlı çalışmak" ifadelerini kullandı.

Adaylara "geriye kalan zamanı çok iyi değerlendirin" önerisinde bulunan Aydın, "Önünüze müfredatı alın ve onu takip ederek çalışın. İyi bildiğinizi ve hallettiğinizi düşündüğünüz konuları işaretleyin. Eksik olduğunuz ve çalışmanız gerek konuları da önünüzdeki kalan süreye eşit olarak dağıtın. Günlük çalışma saatleri ve soru sayıları hedefleyin. Sadece buna odaklanın. İnanıyorum ki bunu uyguladığınız takdirde amacınıza ulaşacaksınız. Yapmanız gereken şey, bu yöntemi sınava kadar uygulamaya çaba gösterin" dedi.

SOMUT BAŞARI ÖRNEKLERİ

2014 yılında yapılan YGS ve LYS sınavlarında bazı öğrencilerin elde ettiği başarıları örnek gösteren Aydın, YGS’deki başarı sırası 102 bin olan bir eşit ağırlık öğrencinin LYS’de TM-2 puan türünde ilk 14 bin aday arasına girerek, yerleştiğine dikkat çekti.

YGS’deki başarı sıralaması 298 bin olan bir sözel öğrencisinin ise LYS’de ilk 9 bin aday arasına girdiğini yine YGS’de 26 binlerde yer alan sayısal öğrencisinin ise LYS’de 7 bininci olarak üniversiteye yerleştiğini vurguladı.

Benzer örneklerin her alandan on binlerce aday tarafından ortaya konduğunu anlatan Aydın, şu detaya dikkat çekti:

"Yeter ki siz buna inanın. Örneklere baktığınız zaman LYS’de sıralamayı o kadar yukarı çekmek imkansız gibi düşünebilirsiniz ama şu gerçeği de göz ardı etmemek lazım. Hangi alanda olursanız olun zaten YGS’de önünüzde diğer alanlardan adaylar da var ve bu adaylar LYS’de sadece kendi alanlarından sıralamaya dahil olacaklar ve bu durumda sizin sıralamanız yukarı doğru çıkacaktır."

ÖĞRENCİLERİN AKLINA BİLE GETİRMEDİĞİ İLGİNÇ DETAY

YGS-5 puan türünde 70-80 bin sıralamasında bulunan bir adayın genelde "ben bu sıralamayla hukuk ya da psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümünü nasıl kazanabilirim ki" diye düşünebileceğine dikkat çeken Aydın, fakat önündeki adayların yarısından fazlasının büyük ihtimalle sayısal öğrencisi olduğunu aklına getirmediğini belirtti. Aydın, 102 bin sıralamasında bulunan söz konusu adayın LYS ile sıralamada 14 binlere kadar çıkabildiğine dikkat çekti.

Somut örneklerin en etkili motivasyon yöntemi olduğuna dikkat çeken Aydın, "Eğer sınavınızın iyi geçmediğini düşünüyorsanız umudunuzu kaybetmeyin ve hala bir şeyleri değiştirecek zamanınızın olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Asıl beklediğiniz ve kendinizi göstereceğiniz sınavlar Haziran ayında yapılacak. Fakat şöyle de bir gerçek var: LYS, bilen ile bilmeyeni ortaya çıkaran sınavdır. Bu yüzden eksik konu bırakmadan bilgi birikiminizi arttırmaya devam edin. Unutmayın, YGS tek başına belirleyici değil" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler