KTÜ'lü öğrencilere Harç şoku

26 Ağustos tarihli bir Bakanlar Kurulu Kararı'nın sonucu olarak üniversite öğrencileri inanılmaz harç ücretleri ile karşı karşıya. Eğer alttan ders alıyorsanız yandınız… harçlar katlanıyor bir öğrencinin ödemesinin mümkün olmayacağı astronomik rakamlarla

KTÜ'lü öğrencilere Harç şoku

26 Ağustos tarihli bir Bakanlar Kurulu Kararı'nın sonucu olarak üniversite öğrencileri inanılmaz harç ücretleri ile karşı karşıya. Eğer alttan ders alıyorsanız yandınız… harçlar katlanıyor bir öğrencinin ödemesinin mümkün olmayacağı astronomik rakamlarla karşı karşıya kalıyorsunuz.

26 Ağustos 2011 tarihli 2011/2174 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'nda yer alan bir madde ile üniversite harç ücretleri fahiş oranlarda arttırılmış durumda. Karar resmi gazetede yayınlandığında hemen hemen kimsenin farkına varmadığı skandal, üniversite kayıtlarının başlaması ile beraber ortaya çıktı. Geçtiğimiz günlerde "Bu yıl harçlara zam yok" açıklaması yapan hükümetin, aslında büyük bir tuzak kurduğu görüldü.

İlgili madde okunduğunda, tuzağın sadece okulu uzatmış olanlara kurulmuş olduğu düşünülse de, durum böyle değil. Okulu uzatmayan, sadece alttan ders alan herkes fahiş harç ücretleri ile karşı karşıya kalıyor.

"2011-2012 Eğitim-Öğretim Yılında Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ve Öğrenim Ücretlerinin Tespitine Dair Karar" başlığı ile yayınlanan kararın "Süresinde mezun olamayanların katkı payları ve öğrenim ücretleri" başlıklı 13. maddesi ile üniversite öğrencilerine inanılmaz bir tuzak kurulmuş durumda. Madde şöyle:

MADDE 13- (1) 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 44 üncü maddesinin (c) fıkrasında yer alan öğrenim sürelerinde eğitimini tamamlayamayan öğrencilerden, aynı kanunun 46 ncı maddesinin (ç), (d), (e) ve (f) fıkralarında yer alan hükümlere göre katkı payı veya öğrenim ücreti alınır.

(2) Yukarıda belirtilen durumlarda her bir ders için kredi başına ödenecek katkı payı veya öğrenim ücreti tutarları, her bir dersin kredisinin ilgili dönemde alınması gereken toplam ders kredisine oranlanması sonucu bulunacak katsayının ilgili dönem için belirlenen öğrenci katkı payı veya öğrenim ücreti ile çarpılarak, ilgili yükseköğretim kurumunca dönem başlarında hesaplanır.

Maddenin 2. fıkrasında yer alan yöntemle yapılan hesaplamalar ortaya fahiş harç ücretleri çıkarıyor.

Bu maddeden haberi olmayan ve bugüne kadar üniversite yönetimleri tarafından kendilerine hiçbir bilgi verilmeyen üniversite öğrencileri kayıt için üniversitelerine gittiklerinde büyük bir şok ile karşılaşıyorlar.

Maddenin getirdiği kısaca şu: Devam etmekte olduğunuz fakültenin normal harcına ek olarak, alttan (önceki dönemlerden) aldığınız kredi sayısı kadar ek ücret ödüyorsunuz.

Bu ek ücret örneğin Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde 2 kredilik bir ders için 100 TL'ye çıkabiliyor. Eğer dersi 3. ya da 4. defa alıyorsanız bu rakam katlanıyor.

KTÜ Öğrencilerinde  şok yaşanıyor

Kayıt dönemi Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde bugün başladı . Kayıtların başlamasıyla birlikte üniversitede tam anlamıyla bir şok yaşanıyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde kayıt dönemi 20 Eylül 2011 Salı günü başladı, Fakültelerin öğrenci işleri bürolarındaki yetkililer bile konu ile ilgili net bilgi sahibi olmadığı için çoğu öğrenci durumu anlayabilmiş durumda değil. Ancak ders seçimi yapmanızın ardından belirtilen harç fiyatını görenler büyük bir şokla karşılaşıyor.

Okulu uzatmayanlar için de aynı hesaplama

İlgili maddede "Süresinde mezun olamayanlar" için olduğu belirtilse de, alttan alınan derslere ilişkin harç hesaplaması okulu uzatmayanlar için de geçerli.

İlgili maddede böyle bir ifade yer almamasına rağmen, okulu uzatmamış ve sadece alttan ders alan öğrencilere de aynı hesaplamanın uygulanması hukuki olarak da büyük soru işaretleri yaratmış durumda.

İşte Sürpriz harç ücretleriyle karşılaşan öğrencilerin ders seçimlerinden sonra karşılaştıkları şok harç fiyatlarından bazı örnekler:

10826.jpg

5525.jpg

4150.jpg

3048.jpg

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Eğitim