KTÜ'lü öğrencilerden Plaj için önemli buluş

KTÜ'de 3 öğrenci hazırladıkları proje ile plajlardaki elektrik sorununu çözdü.

KTÜ'lü öğrencilerden Plaj için önemli buluş

KTÜ'de 3 öğrenci hazırladıkları proje ile plajlardaki elektrik sorununu çözdü.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü'nde eğitim gören 3 öğrencinin hazırladığı "Fotovoltaik Paneller ile Çalışan Plaj Seti Projesi" ile plaj ya da havuz başında yaşanan, elektronik cihazların şarj edilmesi ve eşyaların güvenliği sorunu ortadan kaldırılacak.

Proje danışmanı Yrd. Doç. Dr. Fatih Mehmet Nuroğlu, son sınıf öğrencileri Onur Can Bülbül, Mustafa Efeoğlu ve İlhami Cemre Okur tarafından hazırlanan projenin, TÜBİTAK 2241-A Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Tezi Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye uygun bulunduğunu söyledi.

Nuroğlu, proje ile plajlar ve havuzlarda bulunan güneş şemsiyelerine yerleştirilecek fotovoltaik paneller aracılığıyla elde edilecek enerji sayesinde, bu yerlerde karşılaşılan güvenlik, elektronik aletlerin şarj ihtiyacı, insanları bunaltan aşırı sıcaklar gibi sorunlara çözümler üretilmesinin amaçlandığını belirtti. Nuroğlu, şöyle devam etti:

"Plajda ve havuzda uzun süre bulunulduğunda elektronik aletlerin şarjları bitmektedir. İnsanlar denize ya da havuza girmek istediklerinde değerli eşyalarının başına bir şey gelmesinden korkmaktadır. Bu durum da güvenlik sorununu ortaya çıkarmaktadır. Tespit edilen bir diğer sorun ise plaj ve havuzlarda mevsimden kaynaklanan aşırı sıcaklardır.

Proje kapsamında bu sorunlara, güneşten elde edilen elektrik enerjisiyle çözüm üretildi. Yarı esnek fotovoltaik paneller kullanılarak tasarlanan şemsiye sayesinde üretilen elektrik enerjisi, elektronik kilitli dolapla güvenlik sorununa, USB şarj ünitesiyle elektronik aletlerin şarj sorununa, içecek sıcaklık koruyucusu ve vantilatörle de aşırı sıcak sorununa çözüm üretmek için kullanılacaktır."

Sistemde akü kullanılarak tüketim fazlası enerjinin depolanmasının da sağlandığını anlatan Nuroğlu, "Sistemde 12 volt ve 5 volt ile çalışmakta olan ekipmanlar için DA-DA dönüştürücü ve kontrol modülü sayesinde gerekli besleme çıkışları sağlanmıştır. 12 voltluk gerilim kısmıyla vantilatörlerin çalıştırılması sağlanırken, 5 volt gerilim seviyesinde elektronik kilitli kasa, USB modül ve ısı koruyucular beslenebiliyor." diye konuştu.


HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Eğitim