Eğitimde 66 ay karmaşası

 Okula başlayacak 66 aylık çocuklar için "okula gitmesi uygun değildir" raporu almak isteyenler büyük sıkıntı yaşıyor. Her hastane ve birimden alınamayan rapor için 182'den verilen randevular velileri zor durumdu bıraktı. Gittikleri hastaneden "Biz rapor

Eğitimde 66 ay karmaşası

 

Okula başlayacak 66 aylık çocuklar için "okula gitmesi uygun değildir" raporu almak isteyenler büyük sıkıntı yaşıyor.

 

Her hastane ve birimden alınamayan rapor için 182'den verilen randevular velileri zor durumdu bıraktı. Gittikleri hastaneden "Biz rapor vermiyoruz" cevabı alan veliler, yeniden randevu almak zorunda kalıyor.

 

Yeni öğretim yılıda okula başlayacak 66 ay ve üzerindeki çocuklara verilecek "Okula başlayamaz" raporu veliler için çileye döndü. Rapor almak isteyen veliler hastanelere akın ederken randevu kriziyle karşılaşıyor.

 

Çocuk hastalıkları uzmanı veya çocuk psikiyatrisinden alınması gereken raporda bazı hastaneler farklı uygulamalara gidiyor. İstanbul'daki kimi hastanelerdeki bu birimlerin hepsi rapor vermiyor.

 

Veliler, 182 randevu hattı ve online randevu sistemi üzerinden aldıkları muayene tarihi ve hastane konusunda sıkıntı yaşıyor. Ayrıca randevu sistemi çağrı merkezinde hangi hastanenin hangi biriminde rapor verildiği ailelere anlatılmadığı için de hastanelere gelen veliler haliyle bu durumdan mağdur oluyor.

 

Nitekim günler öncesinde randevusunu alıp hastaneye gelen veliler ilgili polikliniğe başvurduğunda "biz rapor vermiyoruz" cevabıyla karşı karşıya kalıyor. Veliyi rapor veren birime yönlendiren yetkililer için bunun için yeniden randevu alınması gerektiğini söyleniyor.

 

Bu nedenle çocukları için rapor almak isteyen anne babalar randevularını yenileme zorunda kalıyor. Ancak yoğunluk nedeniyle ikinci bir randevu da çoğu hastane için ancak 10 gün veya 2 hafta sonrasına alınabiliyor. Rapor veren birimlerde ciddi yoğunluklar söz konusu. Veliler çocuklarıyla birlikte saatlerce kuyrukta beklemek zorunda kalıyor.

 

YİNE ÇİLE YİNE ÇİLE

 

Hastane yolu kendileri için çile yoluna dönüşen veliler duruma tepkili. Henüz 66 aylık olan oğluna rapor almak isteyen Güldane Çiçek, "Bir hafta önce Dr. Sadi Konuk Hastanesi çocuk psikiyatrisinden randevu aldım. Bugün geldim. 'Rapor vermiyoruz' diyorlar. Çocuk hastalıkları polikliniğine yönlendirdiler. Ardından oraya gittim, randevu almam gerektiği söylendi. Yeniden randevu almam gerekli. Yine çile yine çile. Ayın 17'sinde okullar başlıyor. Ne yapacağımı şaşırdım. Belli ki süreç uzayacak biz de böyle hastane kapılarında dolaşacağız. Çocuğumun konuşamamayla ilgili rahatsızlığı var, tedavi görüyor. Bu nedenle seneye ancak okula gönderebilirim" diye konuştu.

 

15 GÜN SONRAYA RANDEVU

 

66 aylık çocuğu için rapor peşine düşen anne Halime Yiğit'in şikayeti de Güldane Çiçek'ten farksız. Rapor için önce Cerrahpaşa'ya gittiğini söyleyen Yiğit, "Kapı kapı dolaştım. Oradan oraya yönlendirdiler. Neticede rapor alamadım. Burası üniversite hastanesi randevular dolu sınırlı sayıda rapor veriyoruz, devlet hastanesine git dediler. Hemen telefonla randevu alayım istedim. Aradım Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne 15 gün sonraya gün verdiler. Geldim. Burada da doktor izinli. 2 gün sonra gelecek ve yarım gün kalacak, sizin çocuğa bakmaz' şeklinde cevap verdiler. Aynı hastanedeki çocuk psikiyatrisine yönlendirdiler. Orası da hınca hınç dolu. Ne yapacağımı şaşırdım. Doktoru bekliyorum. Sıkıntımı anlatıp yardım rica edeceğim. Artık onun insafına kaldı" dedi.

 

NERESİ RAPOR VERİYOR BİLMİYORUZ

 

69 aylık erkek çocuk babası Kadir umar ise yaşadığı sorunu şöyle anlattı: "4 Gün önce 182 randevu hattını arayarak nereden rapor alabilirim dedim. Hattaki görevli 'Biz bilmiyoruz, kendiniz belirliyorsunuz ona göre randevu veriyoruz' dedi. Birkaç hastaneyi sordum en erken 15 gün sonraya randevu veriyorlar. Ayrıca şuan randevu işlemi yapamadığı için yarım sabah saatlerinde aramam gerektiğini ifade etti. En azından insanları bilgilendirseler. Hangi hastaneden hangi birimden rapor alabiliriz. Biz de ona göre gitsek. Şimdi randevu alacağım birim ya rapor vermiyorsa? O zaman tekrar mı randevu almam gerekecek?"

 

Dila Barış da oğluna rapor almak için sabah saat 08.00'da hastaneye geldiğini, öğle 02.00 olmasına rağmen hala çocuğunu muayene ettirememekten yakındı.

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Eğitim