Eğitimciler Pes etti

     Üniversite yerleştirme puanlarının açıklanmasına sayılı günler kala Danıştay'dan YÖK'ü zora sokacak bir karar çıktı. Bireysel Orta Öğretim Başarı Puanı'na göre hesaplama sistemini uygulama kararı alan YÖK'e rağmen Danıştay, 'Bu yıl eski sistemin uygu

Eğitimciler Pes etti

     

Üniversite yerleştirme puanlarının açıklanmasına sayılı günler kala Danıştay'dan YÖK'ü zora sokacak bir karar çıktı. Bireysel Orta Öğretim Başarı Puanı'na göre hesaplama sistemini uygulama kararı alan YÖK'e rağmen Danıştay, 'Bu yıl eski sistemin uygulanması zorunlu' dedi. Bu karara göre YÖK'ün puanları baştan hesaplaması gerekiyor.  Danıştay kararı kafaları karıştırdı, gözler YÖK Genel Kurul'unda

EĞİTİMCİLER BİLE ‘PES’ DEDİ 

 

Bir öğrenci, ÖSYM Başkanlığı tarafından yayımlanan 2012 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) kılavuzunun ortaöğretim başarı puanı başlıklı 6. kısmının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açmıştı.  

 

Davayı görüşen Danıştay 8. Dairesi, yürütmenin durdurulması istemini oybirliğiyle reddetti.

 

DAİRENİN GEREKÇESİ

 

Dairenin gerekçesinde, 2547 sayılı Kanun'un 12 Temmuz 2012'de yürürlüğe giren geçici 62. maddesi ve madde gerekçesinden anlaşıldığı üzere, Ortaöğretim Başarı Puanı hesaplama yönteminin, 2012 yılı içinde yapılacak yükseköğretim yerleştirme işlemlerinde uygulanmayacağı belirtildi. Gerekçede, 2012 yılı yerleştirme işlemlerinde Yükseköğretim Genel Kurulu'nun 30 Kasım ve 1 Aralık 2011 tarihli kararıyla yayıma uygun bulunan 2012 ÖSYS Kılavuzu'nun ilk halinde öngörülen hesaplama yönteminin uygulanacağı ifade edilerek, şöyle denildi:

 

“Bir başka ifadeyle 6353 sayılı yasa ile 2547 saylı yasaya eklenen geçici 62. madde uyarınca, 2012 ÖSYS Kılavuzu'nun revize edilmiş halinin dava konusu edilen 'Ortaöğretim Başarı Puanı' başlıklı 6. kısmı 2012 yılı yükseköğretim yerleştirme işlemleri için uygulanma kabiliyetini yitirmiştir. Ayrıca, 6353 sayılı yasa ile meydana gelen değişiklik Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin internet sitesi üzerinden yaptığı 9/7/2012 günlü basın açıklaması ile de ifade edilerek kamuoyuna duyurulmuştur.  Bu bilgiler ışığında, tümü 12. sınıf öğrencisi olan ve 2012 yılında yükseköğretime geçiş sınavına giren davacıların 2012 yılı yükseköğretime yerleştirme puanlarının hesaplanmasında, 2012 ÖSYS Kılavuzu'nun 6287 sayılı yasa uyarınca revize edilmiş halinde öngörülen yöntem uygulanma imkanı bulmayacaktır. Bir başka ifadeyle, dava konusu edilen kılavuz hükmü 6353 sayılı yasanın yürürlüğe girmesiyle davacılar için (2012 yılı yerleştirme işlemleri için) uygulanma imkanını kaybetmiştir. Bu duruma göre, 2012 yılı yükseköğretime yerleştirme işlemlerine ilişkin düzenleme yapmakla birlikte 6353 sayılı Yasanın(2547 sayılı Yasanın geçici 62.maddesi) yürürlüğe girmesiyle uygulanma imkanı kalmayan 2012 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu'nun 'Ortaöğretim Başarı Puanı' başlıklı ve 6287 sayılı yasa uyarınca revize edilmiş 6. kısmı için 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 27. maddesinde öngörülen yürütmenin durdurulmasına ilişkin koşulların oluştuğundan bahsedilemeyeceğinden yürütmenin durdurulması isteminin reddi gerekmektedir.”

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler