Dershaneler için formül bulundu

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, özel okullara dönüşecek olan dershaneler konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. MEB Müsteşarı Tekin nihai taslağında ayrıntılarını ilk kez açıkladı.'Sıkıyönetim dönemi gibi' ve 'darbe planı iddialarını' yanı

Dershaneler için formül bulundu

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, özel okullara dönüşecek olan dershaneler konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. MEB Müsteşarı Tekin nihai taslağında ayrıntılarını ilk kez açıkladı.

'Sıkıyönetim dönemi gibi' ve 'darbe planı iddialarını' yanıtlayan ve "biz özgürleştiriyoruz, hangi mantıkla sıkıyönetim diyorsunuz" diyen Tekin'in konuşmasından satır başları şöyle...

- TBMM'ye tartışılmak üzere bir metin hazırladık.

- Kimseyi mağdur etmeyecek bir mekanizma öneriyoruz...

- Hükümete sunacağımız taslak metinde para cezası yok.

- Atılan adım dershaneleri özgürleştirecek bir adımdır.

- Bir üst eğitim birimine hazırlık kursları "eğitim kurumu" olacak.

- "Eğitim kurumu" olarak devam etmek isteyenler okula dönüşecek.

- Dershanelerin yüzde 70'e yakını özel okula dönüşmek istiyor.

- Fiziksel kriterlere uyamayanlar için standartları esneteceğiz.

- Kontenjanları yetersiz olan özel okullara burslu öğrenci vereceğiz.

- Uygulanacak teşviklere rağmen dönüşmeyenler eğitim kurumu olamayacak.

- 2 yıl içinde özel okula dönme taahüdünde bulunanlar açık lise olacak.

- Özel okula dönüşmek isteyenlere cazip teşvikler hazırladık.

- Dershanelere duyulan ihtiyacı azaltacak bir politikanın içerisindeyiz.

- Art niyetli olmakdıktan sonra dershalerin çoğu özel okul olabilir.

- Okullar kendi öğrencilerinin eksikleri için takviye yapabilecek.

- Dershaneler fırsat eşitliği yaratmıyor aksine farkı derinleştiriyor.

- Okuma salonlarının kapanacağı iddiası külliyen yanlış.

- Mevzuat çalışmalarını müsteşar hazırlar ismimin zikredilmesi manidar.

- MEB kadrosuna girmek için prosedür bellidir.

- Hazırladığımız taslak metin Bakanlar Kurulu'nda tartışılacak.

- 2014 başından itibaren dershane ismiyle kayıt yapılamayacak.

- Kopartılan yaygaranın gerekçesi politik.

- Biz özgürleştiriyoruz. Hangi mantıkla sıkı yönetim deniyor?

10 SORUDA DERSHANE KAPATILMA SÜRECİ

- 1-Dershaneler nasıl kapatılacak?

5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’ndaki tüm “dershane” ve “etüt merkezi” ifadeleri kaldırılacak. Kanunda “Dershane”; “Öğrencileri; bir üst okulun veya yüksek öğretime giriş sınavlarına hazırlamak, istedikleri derslerde yetiştirmek ve bilgi düzeylerini yükseltmek amacıyla faaliyet gösteren özel öğretim kurumlarını ifade eder” deniyor. Bu ifade çıkarılacak.

- 2- Hiçbir kurs açılamayacak mı?

Yabancı dil, KPSS, sürücü kursları devam edecek. Kültürel, sosyal kurslar da devam edecek. Bir kurs, “Ben sınava hazırlamıyorum sadece matematik öğretiyorum” diye açabilecek. Ancak MEB sıkı denetimlerle bu “taahhüdü” denetleyecek.

- 3- Özel okula dönüşüm nasıl olacak?

3 bin 700 dershaneden 800’ü özel okula dönüşecek. Yaklaşık 1000 civarındaki dershane de birleşerek arazi desteği, kredi ve teşviklerle özel okula dönüşecek. Bu dönüşümler 2014-2015 eğitim öğretim yılına kadar tamamlanacak. Ancak yasal olarak dershanelere 2016 yılına kadar süre verilecek ve tüm şartları tamamlamaları istenecek. Bakanlık, özel okula dönüşebilecek fiziki kapasiteye sahip dershane sayısının az olması nedeniyle özel okul olma kriterlerini de yumuşatacak. Bakanlık, 3 yıllık geçiş sürecinin tamamlanmasıyla dönüşen okullardan tekrar kriterleri yerine getirmesini isteyecek.

- 4- Dönüşemeyenler ne olacak?

“Ben özel okul olamıyorum” diyen dershaneler 2 yıl boyunca “açık lise” yapılacak. Açık lisede okuyan ve internet ve TV’den eğitim alan 805 bin öğrenci isterlerse gidip dershanelerde yüz yüze eğitim alabilecek. Ancak bu sadece 2 yıl ile sınırlı olacak. MEB böylece eksik derslik ihtiyacını da “hizmet satın alarak” çözecek.

- 5- Dönüşenler öğrenci bulamazlarsa ne olacak?

Özel okul dönüşümün ardından devlet belli bir kontenjan belirleyecek. Her okul için ortalama öğrenci belirlenecek. Örneğin bir okul için 500 öğrenci belirlenir ve okul 450 öğrenci bulur ise 50 öğrenci devlet tarafından okutulacak.

- 6- Dershanelerin yerini nasıl bir sistem alacak?

Dershanelerin kapatılmasıyla “bir üst okula” hazırlayan kurslar devlet eliyle ücretsiz açılacak. Tüm Halk Eğitim Merkezlerinde ücretsiz takviye kursları açılacak.Kişilerin evde alacağı özel derslere ise karışılamayacak. Ancak bu özel derslerin de faturalandırılması için takip ve çalışma da yapılacak.

- 7- Açık uçlu sorular ne zaman sorulacak?

SBS’nin yerine getirilen TEOG sisteminin ardından 2-3 yıl içinde açık uçlu sorulması planlanıyor. TÜBİTAK ve YÖK ile ÖSYM tarafından yürütülen üniversiteye giriş sisteminin belirlenmesi çalışması ise son aşamada. Bu sistemin de 2 yıl içinde netleştirilmesi ve hayata geçirilmesi hedefleniyor.

- 8- Dershanelerdeki 51 bin öğretmen ne olacak?

MEB planlamasına göre özel okula dönüşme tamamlanınca dershanedeki öğretmenler de zaten istihdam edilmiş olacak.

- 9- Dershane kapatılırsa öğretmenlere ne olacak?

MEB bir yönetmelik çıkaracak ve KPSS’deki şartları taşıyan, belli süre dershanelerde çalışmış öğretmenleri mülakat veya kendisi yapacağı farklı bir sınav ile bakanlık bünyesine katacak. Bu öğretmenlerin atamaları ayrı bir sistem üzerinden ihtiyaç bölgelerine yapılacak.

- 10- Dershanelerin kapatılmasına neden karşı çıkılıyor?

Türkiye’de dershane sektöründe yaklaşık 3 milyar dolar gibi ciddi bir rakam dolaşıyor. MEB ailelerin isyanını dikkate alarak dershaneleri yok etmeye çalışıyor. Ancak uzmanlar dershanelerin bir “sonuç” olduğunu ifade ederek öncelikle eğitim sistemindeki eşitsizliklerin kaldırılması ve ardından da dershanelerin kendiliğinden yok edilmesini savunuyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler