Boşta kalan mezunu yok

Türkiye’de henüz çok yeni bir kavram olan “gastronomi”, doğru yiyeceği seçme, hazırlama, sunma ve insanların bundan keyif almasını sağlama sanatı olarak tanımlanıyor.Turizmin gelişmesinin doğrudan etkileri olduğu gibi, Türkiye’de son yıllarda artan yemek

Boşta kalan mezunu yok

Türkiye’de henüz çok yeni bir kavram olan “gastronomi”, doğru yiyeceği seçme, hazırlama, sunma ve insanların bundan keyif almasını sağlama sanatı olarak tanımlanıyor.

Turizmin gelişmesinin doğrudan etkileri olduğu gibi, Türkiye’de son yıllarda artan yemek programları ve yarışmaları sayesinde de gastronominin farkına varıldı.

Yemek pişirmek ve aşçılıktan çok daha fazlası olan gastronomi, oluşan bu farkındalık nedeniyle de bir süredir gençlerin gözde meslekleri arasında.

Bu mesleği yapabilmek için okumanız gereken bölüm; Gastronomi ve Mutfak Sanatları... YGS- 4 ve TS-1 puan türleriyle öğrenci alan Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü 8 üniversitede yer alıyor.

Üniversite eğitimi süresince öğrencilere restoran, yiyecek – içecek yönetimi, yemek pişirme teknikleri ve sanat – kültür konularında eğitim verilerek, adaylara en temelden en ileri seviyeye kadar yiyecek – içecek işletmeciliğinin ve yemek sanatının tüm incelikleri öğretiliyor.

Çalışma Alanları:

Turizm sektörü konaklama, yiyecek ve içecek, seyahat ve ulaştırma alt sektörlerinden oluşan, dinamik ve gelişen bir sektördür. Kişilerin beslenme ihtiyaçlarının karşılanmasına dönük faaliyetlerde bulunan değişik tür ve yapıdaki işletmelerin tamamını kapsayan yiyecek ve içecek alt sektörü de son yıllarda gerek ulusal gerekse uluslararası düzeylerde büyük  gelişmeler  göstermektedir. Yiyecek – içecek endüstrisinin, her geçen gün büyümesi ve kârlılığın yüksek olması bu alana yatırım yapan kişilerin artmasına ve dolayısıyla rekabet koşullarının yoğunlaşmasına neden olmuştur. Bu bağlamda ulusal ve uluslararası pazarlarda faaliyette bulunan yiyecek – içecek işletmelerinin ürettikleri mal ve hizmetlere olan tüketici taleplerindeki artış hem ülke ekonomisine hem de bu hizmet endüstrisinin büyümesine katkıda bulunacaktır.

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK

Gelişen ve değişen topluma uyum sağlamak, sınırsız seçenekler arasında en uygun seçimleri yapabilmek ve gerçekçi karar alabilmek giderek zorlaşmaktadır. Zorlaşan yaşamda bireyler, kendilerini daha iyi tanımak, problemlerini çözebilmek ve kapasitelerini en üst seviyede kullanabilmek için psikolojik yardım almaya ihtiyaç duymaktadırlar. Bu yardımları veren meslekler giderek daha fazla önem kazanmakta, rehberlik ve psikolojik danışmanlık bu alanlar arasında öne çıkmaktadır. Kamu ve özel kurumlarda iş imkanı çok yüksek bir bölümdür. Boşta kalan mezunu yok gibi…

TM-3 puan türü ile öğrenci alan bölüm 131 üniversitede mevcut.

Çalışma Alanları:

Mezunlar, okullarda, rehberlik ve araştırma merkezlerinde ve dershanelerde Rehber Öğretmen ve Psikolojik Danışman olarak görev alırlar. Başarı veya uyum sağlama konusunda güçlük çeken öğrencilerle ve aileleriyle görüşürler. Gözlem ya da çeşitli ölçme araçları kullanarak, öğrencilerin çeşitli özelliklerini tanımalarına, ilgi ve yeteneklerine uygun programlara yönelmelerine ve sağlıklı bir kişilik geliştirmelerine yardımcı olurlar. Kişilerin sorunlarının kaynağını anlamalarına ve çözüm yolu bulmalarına yardımcı olurlar. Ailelere çocuk eğitimi konusunda  danışmanlık yapar,  özel eğitime  ihtiyacı  olan öğrencileri ilgili kurumlara yönelirler. Bunun için bireysel olarak veya gruplar halinde psikolojik danışma ve rehberlik hizmeti verirler.

Mezunlar, resmi ve özel okullarda, dershanelerde, rehberlik ve araştırma merkezlerinde, özel eğitim kurumlarında,  halk eğitim merkezlerinde, çocuk yuvalarında görev alabilmektedirler. İşletmelerin insan kaynakları ve eğitim servislerinde çalışabilecekleri gibi özel rehberlik danışman büroları ya da anaokulu açarak da hizmet verebilirler.

 

Geleceğin mesleklerini tanıtmaya devam edeceğiz...

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler