16 net çıkar, YGS’yi geç

İki aşamalı üniversiteye giriş sisteminin ilk aşamasını 15 Mart Pazar günü yapılacak olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) oluşturuyor. Bu sınavın barajlarını aşabilenleri ise önümüzdeki haziran ayında yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) bekliyo

16 net çıkar, YGS’yi geç

İki aşamalı üniversiteye giriş sisteminin ilk aşamasını 15 Mart Pazar günü yapılacak olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) oluşturuyor. Bu sınavın barajlarını aşabilenleri ise önümüzdeki haziran ayında yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) bekliyor. Bu sınavlara girebilmek ya da özel yetenek sınavlarına katılabilmek ya da önlisans ve açıköğretim programlarını tercih edebilmek için YGS’ye girmeniz gerekiyor.

YGS’ye yalnızca 6 gün kaldı. Bu sınav öncesinde hazırladığımız bu yazı dizisinde size sınavla ilgili son dakika ipuçlarını vereceğiz. Son 5 yılda çıkan soruları, en fazla hangi konuların sorulduğunu, en sık yapılan hataların neler olduğunu ve dikkat etmeniz gereken noktaları yazı dizimizde bulacaksınız. Yine YGS’nin baraj puanlarını nasıl aşabileceğinizi, kaç nete ihtiyacınız olduğunu, değişen puan türlerinin sizi nasıl etkileyebileceğini anlatacağız. Geçen yılın derece yapan gençleri de sınavda uygulamanız gereken taktikler konusunda sizlere ipuçları verecek.

Bu yıl üniversiteli olmak için başvuran gençlerin sayısı 2 milyon 126 bin 681 oldu. Bu gençlerden 2 milyon 46 bin 732’si 15 Mart Pazar günü yapılacak ve üniversite sınavlarının ilk aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) girecek. 79 bin 949 genç ise mesleki ve teknik lise mezunlarına tanınan sınavsız geçiş hakkını kullanacak. Başvuran sayısının içinde 756 bin 473’ünü geçen yıl sınava girenler oluşturuyor. Bu gençlerin bir kısmı yerleştikleri üniversitelerden memnun olmayanlar, bir kısmı da istedikleri bölümlere giremedikleri için tekrar şansını deneyecek olanlar.

4 TESTTE 160 SORU OLACAK

YGS’de Türkçe, Temel Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler olmak üzere 4 tane test yer alıyor. Her testte 40’ar soru bulunuyor. YGS’de adayların yanıtlaması gereken soru sayısı 160. Sınavın 140 ve 180 olmak üzere iki tane baraj puanı var. Sınav sonucunda yapılacak hesaplamada adayların YGS’nin 6 puan türünden birinde bu puan barajlarını aşması gerekecek. Her puan türünde puanların en küçüğü 100, en büyüğü de 500 olarak hesaplanacak.

140 BARAJI NASIL AŞILIR?

Sınavda 6 puan türünden birinde 140 puanı alanlar açıköğretim ve önlisans programları ile bazı lisans programlarını tercih edebilecek. Bu adaylar üniversitelerin düzenlediği özel yetenek sınavlarına da katılabilecek. Bu barajı aşabilmek için 160 sorunun yer aldığı YGS’de her testte yüzde 10 başarı göstermeniz gerekiyor. Her biri 40’ar sorudan oluşan Türkçe, Temel Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler testlerinden ortalama 4’er net olmak üzere toplam 16 net çıkarırsanız yüzde 10 başarı oranını tutturmuş ve YGS’nin ilk barajı 140 puanı aşmış olursunuz. Ancak 180 puana ulaşamazsanız LYS’lere giremezsiniz.

180 İÇİN 32 NET GEREKİYOR

Önümüzdeki haziran ayında 5 ayrı oturum halinde yapılacak ve yükseköğretim kurumlarının lisans programlarını tercih edebilmek için girmeniz gereken Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) katılma hakkını elde etmek için ise 6 puan türünden birinde 180 puan barajına ulaşmanız gerekiyor. Bu baraj için 160 soruda yüzde 20 başarı oranını tutturmalısınız. Bunun için 32 nete ihtiyacınız var. 4 testten ortalama 8’er net çıkarırsanız LYS’lere girme hakkını kazanırsınız.

İLK ADIMDA DÖKÜLÜYORLAR

Gençler ise daha ilk adımda YGS’de eleniyor. Geçen yıl soruların yüzde 10’unu yaparak 16 net çıkarıp 140 puan alamayan gençlerin sayısı 188 bini aştı. Sıfırcıların sayısı ise geçen yıl 49 bin 645 oldu. Sınava giren gençlerden yarım milyondan fazlası da LYS’ler için eleniyor. Geçen yıl yüzde 20 başarı oranını gösterip 160 sorudan 32 net çıkaramadıkları için 180 puanın altında kalan gençlerin sayısı da 526 binin üzerinde olmuştu.

140 PUANI AŞAMAYAN NE YAPACAK?

YGS’de en az bir puan türünde 140 ve üzeri puan alamayanların sınavsız geçiş hakkı bulunan meslek liseleri hariç bir yükseköğretim programını tercih etme ve LYS’lere girme hakkı bulunmuyor. Onların yerleştirme puanları da hesaplanmayacak. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de YGS puanlarından en az birinin 140 ve üzeri olması gerekiyor.

SINAVA GİRİŞ BELGENİZİ İNTERNETTEN ALIN

Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) hangi binada ve salonlarda gireceğinizi gösteren sınav giriş belgelerinizi ÖSYM’nin internet adresinden TC kimlik numaranız ve aday şifrenizle alabilirsiniz. Bu belgede sınava gireceğiniz merkez, bina, salon bilgileri ile fotoğrafınız bulunuyor. Sınav fotoğrafınızın görünür olması gerekiyor. Bu belge sınava gireceğiniz zaman mutlaka yanınızda olmalı. Aksi halde sınava alınmazsınız. Belge üzerinde fotoğrafınız görünür durumda değilse yine sınava giremezsiniz. Belgenin ön ve arka yüzünde ÖSYM’nin belirlediği bilgiler dışında herhangi bir yazı, resim, işaret bulundurmayın. Ayrıca sınava girebilmek için bu belgenin yanı sıra fotoğraflı ve onaylı özel kimlik belgelerinizi de yanınızda bulundurmanız gerekiyor.

ŞİFRENİZİ UNUTTUYSANIZ PANİKLEMEYİN

Sınav giriş belgenizi alabilmek için ÖSYM’den aldığınız aday şifrenize ihtiyacınız var. Ancak bu şifreyi unuttuysanız ya da kaybettiyseniz paniklemeyin. Bunun için ÖSYM’nin sitesine girerek https://ais.osym.gov. tr adresinden şifrenizi ücretsiz olarak yeniden alabilirsiniz. Siteye girdikten sonra “Şifremi Unuttum” alanına girerek yöneltilen soruları doğru yanıtlamanız gerekiyor.

MERKEZE GİDEBİLİRSİNİZ

Eğer bu yoldan şifrenizi almayı başaramazsanız ÖSYM sınav koordinatörlüklerine veya YGS’de başvuru merkezi olarak görev yapan yetkilendirilmiş başvuru merkezlerine geçerli nüfus cüzdanı veya pasaportunuzla şahsen başvurabilirsiniz. Buradan 5 TL karşılığında yeni şifrenizi alabilirsiniz. Bu merkezleri ÖSYM’nin internet sitesinden edinebilirsiniz. Unutmayın sizden başkası sizin adınıza şifre alamaz.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Eğitim