1 milyon çocuk ilk kez ‘okullu’ olacak

YAZ tatilinin ardından 18 milyon öğrenci ve 900 bin öğretmen için ders zili 28 Eylül Pazartesi günü başlayacak. Bu yıl ilk kez birinci sınıfa başlayacak öğrenci sayısı da Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) verilerine göre 1 milyon 136 bin. Bu öğrencilerden bazı

1 milyon çocuk ilk kez ‘okullu’ olacak

YAZ tatilinin ardından 18 milyon öğrenci ve 900 bin öğretmen için ders zili 28 Eylül Pazartesi günü başlayacak. Bu yıl ilk kez birinci sınıfa başlayacak öğrenci sayısı da Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) verilerine göre 1 milyon 136 bin. Bu öğrencilerden bazısı doktor, bazısı da velisinin dilekçesi ile okula başlamalarını 1 yıl geciktirebilecek. Eğitimi 4+4+4 olarak kesintili ama zorunlu 12 yıla çıkaran ve 11 Nisan 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6287 sayılı yasa eğitim yaşamında köklü değişiklikler getirirken, okula başlama yaşını da yeniden düzenledi. 66 ayını dolduran tüm çocukların zorunlu birinci sınıfa başlatılmasını, çocuğunu okula göndermek istemeyen ailelerden “Yetersizdir” raporu getirmesini öngören yasada 1 yıl sonra eleştiriler üzerine değişiklikler yapıldı.

66 AYLIK OTOMATİK KAYDEDİLİYOR

Okula başlama yaşının yeniden düzenlendiği yasaya göre Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ilkokulların birinci sınıflarına okulların başladığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 66 ayını dolduran tüm çocukları otomatik olarak kaydediyor. Çocuğunuzun hangi okula kayıt olacağı ise ikamet adresinize göre belirleniyor. Gelişim yönünden ilkokula hazır olduğu anlaşılan 60-66 ay arası çocuklar da birinci sınıfa başlayabilir. Bu çocukların okula başlaması için velisinin yazılı istek vermeleri yeterli.

DİLEKÇE VERMENİZ GEREKİYOR

Kay dınız birinci sınıfa otomatik olarak yapılmış olsa da eğer çocuğunuzun okul olgunluğuna erişmediğini düşünüyorsanız ve okulların açıldığı eylül sonu itibarıyla çocuğunuz 66, 67 ya da 68 aylık olacaksa okul yönetimine dilekçe vererek 1 yıl okula başlamasını geciktirebilirsiniz. Böylece çocuğunuzu okul öncesi eğitime yönlendirebilirsiniz.

RAPOR ALMANIZ ŞART

Çocuğunuz eylül ayı sonunda 69, 70 ve 71 aylık olacaksa bu durumda “doktor raporu” almanız gerekiyor. Üniversite hastaneleri ile devlet hastanelerinden çocuğunuzun ilkokula başlamaya hazır olmadığını belgeleyen sağlık raporunu okul yönetimine vermelisiniz. Bu rapor ile birlikte çocuğunuzu okul öncesi eğitime yönlendirebilir veya kaydını 1 yıl erteleyebilirsiniz. Ancak çocuğunuz 72 ay ve üzerinde ise doktor raporu da yetersiz, zorunlu okula başlatacaksınız.

BU YILA 'ÖZEL' UYUM PROGRAMI YOK

Turizmcilerin “Sezon geç başladı, okulların açılması Kurban Bayramı’ndan sonraya ertelensin” talebi üzerine okulların açılması 28 Eylül Pazartesi gününe ertelenince 2006 yılından bu yana okul öncesi ve birinci sınıfa başlayacak öğrencilerin okula alışmaları için 1 hafta önceden okula gitmelerini sağlayan uyum programı da yapılmayacak. Uyum programında öğrenciler 1 hafta önce okula başlıyor, ortamı tanıyor, öğretmenleri ile tanışıyor ve oyun oynayarak bu süre içinde okul ortamına alışıyordu. Bu program 2013 yılında liseye, 2014 yılında da ortaokula başlayacak öğrencileri de kapsamıştı. Bu yıl 28 Eylül’de tüm öğrenciler öğretim yılına başlayacak. Okul öncesi, birinci sınıf, ortaokul öğrencilerinin ‘uyumları’ okulların açıldığı hafta içinde diğer öğrencilerle birlikte yapılacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler