AB, göç politikasını değiştiriyor

Yapılacak yeni değişiklikler, mültecilerin AB’de girdiği ilk ülkede kayıt yaptırması ve bu ülkede sığınma başvurusunda bulunmasını öngören Dublin II Sözleşmesi’nde büyük değişiklikler yapılması anlamına geliyor. Komisyon’un önerdiği ilk seçenek, mültecile

AB, göç politikasını değiştiriyor
Yapılacak yeni değişiklikler, mültecilerin AB’de girdiği ilk ülkede kayıt yaptırması ve bu ülkede sığınma başvurusunda bulunmasını öngören Dublin II Sözleşmesi’nde büyük değişiklikler yapılması anlamına geliyor. Komisyon’un önerdiği ilk seçenek, mültecilerin kriz durumunda yoğun olarak geldikleri ülkeden ‘Adalet Mekanizması’ adlı sistemle diğer ülkelere dağıtılması. Bu seçenek AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve Almanya Şansölyesi Angela Merkel tarafından desteklenirken, AB’nin şu anda uyguladığı ‘kota’ sistemine benzetiliyor.  
 
Kökten değişebilir
 
İkinci seçenek ise, mültecilerin önce  geçici bir ülkeye yerleştirilmesini öngörürken, sığınma başvurusu yapmaları bazı şartlara bağlı hale getiriliyor. Mülteciler tarafından Birlik içindeki bir diğer ülkeye yapılacak sığınma başvurusunda ülkenin büyüklüğü, maddi durumu ve mülteci alım kapasitesinin değerlendirilmeye alınacağı ifade ediliyor. Başvuru yapılacak ülkenin şartlara uygun olması durumunda mültecinin bu ülkeye kalıcı olarak yerleşeceği ifade ediliyor. Öneriye itiraz eden Çek Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Milan Chovanec, “Avrupa’nın göç politikasına yapılacak değişiklik reformu tekrar zorunlu kotaların uygulanması üzerine kurulu. Buna sürekli olarak hayır dedik” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler