Yunanistan'nın İflasına Ramak Kaldı

Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras'ın, Cuma günü vadesi dolacak 5 milyar avroluk hazine bonosunun geri ödemesini sağlayacak paraları kalmadığı yolundaki uyarısı işe yaramadı. Avro Grubu Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, Yunanistan'a k

Yunanistan'nın İflasına Ramak Kaldı

Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras'ın, Cuma günü vadesi dolacak 5 milyar avroluk hazine bonosunun geri ödemesini sağlayacak paraları kalmadığı yolundaki uyarısı işe yaramadı. 

Avro Grubu Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, Yunanistan'a kredinin 20 Kasım'daki ''olağanüstü'' toplantıda görüşüleceğini söyledi. 
 
Juncker, Yunanistan'ın gelecek yıl sonunda Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'nın yüzde 188'ine ulaşması beklenen kamu borç yükünün mevcut mali programla, daha önce hedeflenen 2020 yerine 2 yıl ertelemeyle 2022 yılında yüzde 120'ye indirilebileceğini savundu.
Yüzde 120 borç yüzü oranı, sürdürülebilir seviye olarak kabul edilebiliyor. Juncker, Yunanistan'ın kamu kesimine olan borçlarının kırpılmasının ihtimal dahilinde olmadığını vurguladı.
 
Bu arada, Yunanistan'ın 16 Kasım'da vadesi dolacak 5 milyar avroluk hazine bonolarının vadesini uzatarak temerrüde düşmekten kurtulmayı planladığı bildirildi. 
Yunanistan'a hedeflerini tutturması için 2 yıl daha verilmesinin maliyetinin 32 milyar 600 milyon avro olacağı hesaplanıyor. Avro Bölgesi'nin gelecek haftaki toplantısında yeni kredi diliminin serbest bırakılması yanında bu ilave maliyetin nasıl karşılanacağı tartışılacak. 
 
Avrupa Birliği 2 ayrı paket halinde Yunanistan'a toplam 240 milyar avroluk yardım etmeyi kararlaştırmıştı. Yunanistan şimdiye kadar katı ekonomik reformlar karşılığında bu yardımın 150 milyar avrosunu kullandı.
 
Bu arada Yunanistan'da belediye işçileri, ekonomik önlemler paketini protesto için belediyeleri işgal eylemi başlattı. Temizlik görevlileri, ayrıca greve gitti, sokaklardaki çöpler toplanmıyor. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya