Yunanistan'ın seçim sonuçları

 Yunanistan'da yapılan erken genel seçimlerin resmi olmayan ilk sonuçlarına göre, Yeni Demokrasi Partisi (ND) yüzde 30 oy oranıyla ilk sırada yer aldı. Saat 21.14 itibarıyla sayılan yüzde 31,09 oyun yüzde 30,61'ini elde eden ND ilk sırada bulunuyor ve 7 p

Yunanistan'ın seçim sonuçları

 

Yunanistan'da yapılan erken genel seçimlerin resmi olmayan ilk sonuçlarına göre, Yeni Demokrasi Partisi (ND) yüzde 30 oy oranıyla ilk sırada yer aldı.

 

Saat 21.14 itibarıyla sayılan yüzde 31,09 oyun yüzde 30,61'ini elde eden ND ilk sırada bulunuyor ve 7 parti parlamentoya girebiliyor.

 

İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre, Radikal Sol Koalisyon (SYRİZA) yüzde 25,38'lik oy oranıyla ikinci sırada yer alırken, PASOK yüzde 13,07, Bağımsız Yunanlar yüzde 7,41, Altın Şafak (Hrisi Avgi) 6,91, Demokatik sol (DİMAR) 5,98, Komünist Partisi (KKE) yüzde 4,42 oy oranlarıyla parlamentoya giriyor.

 

Yüzde 3'lük ülke barajını aşamayarak parlamento dışında kaldığı görülen Ortodoks Halk Partisi (LAOS) ve Yeşiller'in oy oranları ise yüzde 1,5 civarında bulunuyor.

 

BBC'nin Atina'daki muhabiri Chris Morris, her seçimde klasik slogan olan "her oyun bir değeri vardır" sözlerinin, Yunanistan seçiminde tam bir gerçeğe dönüştüğünü kaydediyor.

 

Kurtarma paketine destek verecek bir hükümette, Yeni Demokrasi'ye ortak olabilecek gözüyle bakılan ortanın solundaki PASOK, oyların yüzde 10-12'sini elde ederken; kurtarma paketine karşı olan diğer küçük partiler, yüzde 5-6 oranlarında oy topladı.

 

Yunanistan seçimleri Euro Bölgesi içindeki geleceğini belirleyici nitelikte görülüyor. AB liderleri Yunanistan'ın kurtarma paketini reddetmesi halinde Euro Bölgesi'nden çıkması gerekebileceğini belirtiyorlar.

 

Ülkede 6 Mayıs oylamasının siyasi belirsizlik yaratması üzerine, altı hafta içinde ikinci kez seçime gidildi.

 

Yeni Demokrasi partisi lideri Antonis Samaras, oyunu kullandıktan sonra, "Bugün Yunan halkı sözünü söyledi. Yarın Yunanistan için yeni bir dönem başlıyor." demişti.

 

Syriza lideri Alexis Tsipras da, "Korku duygusunu yendik. Bugün umuda doğru bir yol açıyoruz" dedi ve bugünkü seçimin, "değişen bir Avrupa'nın eşit üyesi olarak, Yunanistan için yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu" söylemişti.

 

Yunanistan seçimleri dünya çapında ilgiyle izleniyor. Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkmasının sonuçlarının bölgedeki diğer ülkelere de sıçramasından ve küresel ekonomiyi karıştırmasından korkuluyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya