Vizesiz Rusya'nın tarihi belli oldu!

Vize konusunda Rus tarafından parlamento onayı gerekmiyor. TürkRus.Com'a bilgi veren kaynaklar, “TBMM'nin şu an komisyonda görüştüğü Geri Kabul Anlaşması onaylandığında süreç tamamlanacak. Yine usule uygun olarak bu olayın üstünden 30 gün geçtikten sonra

Vizesiz Rusya'nın tarihi belli oldu!

Vize konusunda Rus tarafından parlamento onayı gerekmiyor. TürkRus.Com'a bilgi veren kaynaklar, “TBMM'nin şu an komisyonda görüştüğü Geri Kabul Anlaşması onaylandığında süreç tamamlanacak. Yine usule uygun olarak bu olayın üstünden 30 gün geçtikten sonra vizesiz seyahat başlayacak. Bu durumda nisanın ikinci yarısında uygulama başlar '' diye konuştu.

 

Süreç, 12 Mayıs 2010'da Medvedev'in Ankara ziyareti sırasında imzalanan “Türkiye ile Rusya arasında bir aya kadar olan ziyaretlerde vize uygulanmaması ile ilgili anlaşma '' ile başlamıştı. Türkiye'de Vize Muafiyet Anlaşması 21 Haziran 2010 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanıp, 27 Temmuz 2010'da Resmi Gazete'de yayınlanmıştı. Daha sonra taraflar Moskova'da 18 Ocak 2011 tarihinde Geri Kabul Anlaşmasının onaylanmasını onaylamıştı.

 

PARLEMANTO ONAYI BEKLENMİYOR

Bazı yayın organlarında çıkan “Vizesiz rejimin yürürlüğe girebilmesi için iki tarafın da 'Geri Kabul Anlaşmaları'nı parlamentolardan geçirmeleri gerekiyor. Türkiye'nin onay sürecini tamamladığı 'Vize Muafiyet Anlaşması' ile ilgili süreç de Duma'da henüz başlamadı '' haberlerinin bir yanlış anlamadan kaynaklandığı sanılıyor.

TürkRus.Com'a konuşan kaynaklar şu değerlendirmeyi yaptılar:

 

“Türkiye ve Rusya'da durum farklı. Bizde iki anlaşmanın da yasa tasarısı şeklinde Meclis'e gelip onaylanması şart. İlk anlaşma için bu onay alındı. Geri Kabul Anlaşması da 22 Şubat'ta hükümet tarafından TBMM Başkanlığı'na yollandı. “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti İle Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında Geri Kabul Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı '' şu an komiysonlarda görüşülüyor.

Anlaşma tarafların birbirlerinin ülkesinde yasadışı konumdaki vatandaşlarının ve bir taraf ülkeden çıkarak yasadışı yollarla diğer taraf ülkeye giren üçüncü ülke vatandaşları ile vatansız kişilerin geri gönderilmeleri ve geri alınmalarını düzenlemekte. Bu tasarı da Başbakan Erdoğan'ın muhtemelen 15 Mart akşamı başlayacak Moskova ziyareti öncesi onaylanıp Resmi Gazete'de yayınlamış olacak.

Rusya Federasyonu'nun yasaları gereği, imzalanan bu anlaşmaların ayrıca parlamentoda onaylanması gerekmiyor. Yani Türk tarafında onay süreci tamamlandığı an işlemler tamamlanmış olacak. Medyaya zaman zaman yanlış haberler yansıdı. Sanki Rus tarafı ağırdan alıyor gibi tablo yaratılmak istendi. Oysa böyle bir şey sözkonusu değil. Şu an top TBMM'de. Onlar tamamladığında süreç bitecek.

 

Ama hemen, otomatik olarak vizesiz seyahatler başlamayacak. Çünkü Türkiye ile Rusya'nın imzaladığı anlaşmanın 12. maddesine göre, uygulamanın başlayabilmesi için gerekli sürecin tamamlandığına ilişkin olarak iki ülkenin diplomatik yollarla karşılıklı olarak bildirimde bulunmasının üzerinden 30 gün geçmesi gerekiyor. Yani mart ortasında onay süreci tamamlanırsa, en iyi ihtimalle nisan ayının ortasında uygulamaya başlanacak. İki ülke liderleri de uygulamanın yeni turizm sezonuna yetişeceğini söylemişlerdi. Böylece verilen sözde durulmuş olacak. ''

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Dünya