Ve Kaddafi dönemi çöktü!

Libya'da 42 yıllık Muammer Kaddafi dönemi sona erdi.İsyancıların başkent Trablus'u ele geçirmesi üzerine yüz binlerce kişi sokaklara döküldü. Muammer Kaddafi'nin üç oğlu isyancılar tarafından gözaltında tutuluyor. Her yerde aranan Kaddafi'nin Venezüella'd

Ve Kaddafi dönemi çöktü!

Libya'da 42 yıllık Muammer Kaddafi dönemi sona erdi.

İsyancıların başkent Trablus'u ele geçirmesi üzerine yüz binlerce kişi sokaklara döküldü. Muammer Kaddafi'nin üç oğlu isyancılar tarafından gözaltında tutuluyor. Her yerde aranan Kaddafi'nin Venezüella'da olabileceği öne sürüldü.Libya'da aylardır devam eden çatışmaların ardından isyancılar dün gece başkent Trablus'a ulaştı. Beklentilerin aksine, isyancılar, Kaddafi yanlılarından hiçbir direniş görmeden başkente geldi. Kaddafi'ye bağlı askerlerin ortalarda görünmemesi dikkat çekti.

İsyancılar, Kaddafi'nin en güçlü olduğu Bab el-Azize bölgesi dışında tüm Trablus'un kendi kontrollerine geçtiğini açıkladı. İsyancılar ayrıca devlet televizyonu ve radyosunu da ele geçirdi. Tunus sınırına giden oyotol ve Trablus Havaalanı da Ulusal Geçiş Konseyi'ninin kontrolü altına girdi. Ayrıca El Cezire televizyonu, Trablus'taki hükümet binalarına isyancıların bayraklarının çekildiğini bildirdi.

İngiliz Sky News televizyonunun, Trablus'un Yeşil Meydanı'ndan yaptığı canlı yayında, yüz binlerce kişinin alana toplandığı ve çılgınca sevinç gösterisi yaptığı görülüyor. Ayrıca, havaya sık sık ateş açılıyor. Sky News muhabiri, meydanın ele geçirilmesinden bu yana binlerce merminin havaya sıkılmış olabileceğini söyledi.

Meydanda Kaddafi'nin posterleri ve yeşil renkli Libya bayrakları da göstericilerin öfkesinin hedefi oldu. Posterler ve bayraklar, üzerine ateş açılarak lime lime edilirken, yerlerine isyancıların üç renkli bayrağı asıldı.

İsyanın kalbi Bingazi'de de sokaklara dökülen yüz binlerce kişi "zafer" marşları söyleyerek, kutlama yapıyor. Libya'da Kaddafi dönemi fiilen tamamlanmış görünürken, en yakınları bile Kaddafi'yi terk etmeye başladı.

"KADDAFİ ÇÖKÜŞÜ KABUL ETMELİ"

Trablus'un muhalefetin eline geçtiği haberlerine, "teyit beklediği için" saatlerce sessiz kalan ABD Başkanı Barack Obama konuyla ilgili sabaha karşı bir açıklama yaptı.

Obama, "Kaddafi'ye yönelik muhalefetin ivmesi zirve noktasına ulaşmıştır. Kaddafi rejiminden çöküş sinyalleri geliyor" dedi.

Kaddafi'nin artık Libya'nın kontrolünü elinde tutmadığını fark etmesi gerektiğini vurgulayan Obama, bunun akan kanı durdurmanın en güvenli yolu olacağını ifade etti.

Obama ayrıca, Libya halkının korunması ve demokrasiye geçişin desteklenmesi için ABD'nin müttefikleriyle birlikte çalışmaya devam edeceğinin altının çizdi.

Obama'dan birkaç saat önce konuşan NATO Sözcüsü Oana Lungescu da durumu "çok kaygan" olarak nitelendirdi. Lungescu, Kaddafi yönetiminin "parçalanmakta olduğunu" da sözlerine ekledi. İngiltere Başbakanlığı da Kaddafi için "sonun artık çok yakın olduğunu" belirtti.

İKİ OĞLU YAKALANDI, BİRİ TESLİM OLDU

Libya'da muhalefetin temsilcisi Ulusal Geçiş Konseyi, Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi'nin ellerinde olduğunu ve güvenli bir yerde tutulduğunu açıkladı. Konsey açıklamasında Seyfülislam Kaddafi'ye "adil davranılacağını" vaat etti.

Uluslararası kanallar ayrıca, Kaddafi'nin diğer oğlu Sadi Kaddafi'nin de yakalandığını duyurdu. Kaddafi'ye bağlı yaklaşık 100 askerin yakalandığı açıklanırken, Kaddafi'nin yakın korumalarının isyancılara teslim olduğu öne sürüldü.

Kaddafi'nin bir diğer oğlu Muhammed Kaddafi de teslim oldu ve ev hapsinde tutuluyor. Muhammed Kaddafi'nin katıldığı bir canlı yayın sırasında arkadan silah seslerinin duyulması kısa süreli bir heyecana yol açtı. Ancak daha sonra seslerin, Muhammed Kaddafi'nin korumaları ile isyancılar arasındaki çatışmadan kaynaklandığı ve kendisinin iyi olduğu anlaşıldı. Muhammed Kaddafi ailesiyle birlikte ev hapsinde tutuluyor.

KADDAFİ'DEN SON HAMLELER

Etrafındaki çember daralan Kaddafi ise kendini kurtarmak için son hamlelerini yaptı ancak beklediği karşılığı bulamadı. Kaddafi'ye ait bir ses bandı, akşam saatlerinde devlet televizyonundan yayınlandı.

Kaddafi konuşmasında, halkına "Trablus'u isyancıların saldırısından" kurtarmaya çağırdı. Kaddafi, "Bu, tüm Libyalıların görevidir. Bu bir ölüm kalım meselesidir" dedi.

Kaddafi'nin Sözcüsü Musa İbrahim de düzenlediği basın toplantısında ateşkes çağrısı yaparak, isyancılarla masaya oturmak istediklerini açıkladı. İbrahim ayrıca, yalnızca Pazar günü, isyancıların Trablus'u ele geçirmeleri sırasında 1,300 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

KADDAFİ VENEZÜELLA'DA MI?

Kaddafi'nin akıbeti henüz bilinmiyor. Ancak ortada çok sayıda iddia dolaşıyor. Son olarak, İngiliz Telegraph gazetesi, Dışişleri Bakanı William Hague'e dayandırdığı haberinde, Kaddafi'nin Libya'dan ayrıldığını ve Venezüella'ya gitmekte olduğunu yazdı.

Haberde, Libya'daki durumla ilgili olağanüstü toplanan AB dışişleri bakanlarının Hague'e İngiltere'nin elinde Kaddafi'nin akibetiyle ilgili bir bilgi olup olmadığının sorulduğu belirtildi.

Habere göre, Hague bu soruya, "Albay Kaddafi, Venezüella'da. Tam olarak orada olduğunu söyleyebileceğim bir bilgi elimde yok. Ancak gördüğüm bazı istihbarat raporları, Kaddafi'nin bu ülkeye gitmekte olduğuna işaret ediyor" yanıtını verdi.

Daha önce de El Cezire televizyonu, Trablus havaalanına Güney Afrika'dan iki uçağın indiğini bildirmişti. Uçuş yasağına rağmen söz konusu uçakların iniş yapmış olması, Kaddafi'nin ülkeden ayrılıyor olabileceği spekülasyonlarını da beraberinde getirdi.

El Cezire'nin Johannesburg muhabiri, uçakların Kaddafi ve ailesini Libya'dan ayrılmaya ikna etmek için geldiğini söyledi. Angola ve Zimbabve, Kaddafi'nin kendi ülkelerine sığınabileceğini bildirdi.

REUTERS'IN HATALI HABERİ HEYECAN YARATTI

Kaddafi'nin akıbetiyle ilgili çok farklı senaryolar konuşuluyor. Reuters haber ajansı, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin sözcüsüne dayandırdığı bir haberde, Kaddafi'nin yakalandığını bildirdi.

Bu haber, Bingazi ve Trablus'ta sevinç gösterilerinin bir anda daha da artmasına ve kutlama için havaya silah sıkılmasına neden oldu. Ancak birkaç dakika sonra ajans bir düzeltme geçerek, yakalananın Kaddafi değil oğlu olduğunu belirtti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya